In this study,
researches on inteins and recombinant proteins to increase splitting activity
of inteins that are utilised in recombinant protein purification processes
without use of protease have been investigated. Researches on protein cleaving
by use of inteins are aimed to make inteins and protein purification processes
become more effective. The processes conducted in vivo ve in vitro, intein and
target protein included polyclonal PCR products are cloned and the expressed
plasmids are fused to cloned strains. Kinteics of activity of cleaving and
activity of cleaving rates have been determined in different pH, temperature
and filtration times. In the
researches, protein cleaving activity of the different microbial natural and
engineered inteins have been investigated and cleaving activity of recombinant Nostoc punctiforme DnaE C-inteins were
found to be very high. The studies have been focused on the C-inteins due to
recepient ability of the amino acid additions.
Bu
çalışmada, yapay proteinlerin proteaz kullanılmadan saflaştırılması
süreçlerinde yararlanılan inteinlerin ayrılma aktivitelerinin artırılması için inteinler
ve hedef proteinler üzerinde yapılan araştırmalar incelenmiştir. İntein kullanımı
ile protein ayrışması üzerinde yapılan araştırmalar, intein ve protein
saflaştırma süreçlerinin daha verimli hale getirilmesini amaçlamaktadır.
In vivo ve in vitro
olarak gerçekleşen süreçlerde, intein ve hedef protein içeren poliklonal PCR
ürününün çoğaltılması ve ekspres plazmidlerin klonlanan suşlara taşınması
işlemleri yapılmaktadır. İnteinin
proteinden ayrılma aktivitesi ve ayrılma oranı sabiti kinetikleri, değişik pH,
sıcaklık ve süzme sürelerinde belirlenmekte ve hedef proteinlere ilişkili
olarak karşılaştırılmaları yapılmaktadır. Araştırmalarda değişik mikrobiyal
doğal ve yapay inteinlerin protein ayrıştırma aktiviteleri incelenmiş ve yapay Nostoc punctiforme DnaE C-inteinlerinin
ayrışma aktivitelerinin en yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışmalar amino asit
eklenmesine daha yatkın olması nedeniyle C-inteinler üzerinde yoğunlaşmaktadır.
Journal Section | Review |
---|---|
Authors | |
Publication Date | August 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 6 Issue: 2 |