Possible Utilization of Geothermal Heating in Greenhouses in Yozgat
Year 2011,
, 55 - 64, 01.10.2011
Fatma Çebeli
Berna Kendirli
Abstract
Heating cost is one of the major reason why restricts expending the greenhouse production inside region of the country. Available natural hot water resources in a given region reduce the heating cost of greenhouses. In this study, existing greenhouses were examined in Yozgat where is rich in geothermal recourses. The heating requirements of planed greenhouse models for 4 different regions of Yozgat city have been determined. A feasibility study of a greenhouse which has geothermal heating and soilless culture of tomato in 5 decare area was performed and profitability was determined in Yerköy where the most advantageous region. Incomes and outcomes of the enterprise were evaluated by benefit/cost ratio, through the service life of the project. As a result, greenhouse production which has geothermal heating in Yozgat city may be profitable and utilization of geothermal resources in the region may contribute to the development of greenhouse production
References
- Anonim 1999. Tarımsal Yatırım Projelerinin Değerlendirilmesi. T.C. Ziraat Bankası proje değerlendirme müdürlüğü yayınları:23, Ankara.
- Anonim 2004. Çevre Durum Raporu. İl Çevre Orman Müdürlüğü, Yozgat.
- Anonim 2005. Türkiye Jeotermal Kaynakları Envanteri. Ankara.
- Anonim 2009a. İstatistiksel veri. www.tuik.gov.tr
- Anonim 2009b. Madencilik Özel İhtisas Komisyonu Enerji Hammaddeleri (Linyit-Taşkömürü-Jeotermal) Çalışma Grubu Raporu. Dokuzuncu Kalkınma Planı 2007-2013. Devlet Planlama Teşkilatı Yayınları:2794, Ankara.
- Anonim 2009c. www.eie.gov.tr/turkce/YEK/gunes/tgunes.html
- Anonim 2010a. Uzun Yıllar Ortalaması Meteorolojik Verileri. Meteoroloji İl Müd., Yozgat.
- Anonim 2010b. Tarım istatistikleri. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müd., Yozgat.
- Anonim 2010c. 2010 Yılı Birim Fiyat Listesi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı sayı: 20-21, Ankara.
- Anonymous 1988. Energy Conservation and Renewable Energies for Greenhouses Heating. FAO Regional Office for Europe. CNRE Guideline No:2, Rome.
- Anonymous 1990. Protected Cultivation in the Mediterranean Climate. FAO Plant Production and Protection Paper No:90, İtaly.
- Bailey, B.J. 1986. Application of reject energy for heating greenhouses in the United Kingdom. FAO/CNRE Workshop Industrial Thermal Effluents for Greenhouse Heating. Dublin, Ireland.
- Balaban, A. 1986. Su Kaynaklarının Planlanması. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 972, Ders kitabı: 284, Ankara.
- Cander, Y. 2009. Jeotermal kaynaklar çalışma grubu raporu, Ankara.
- Eniş, A. 2003. Enerji Politikaları ile Yerli, Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları. TMMOB Türkiye IV. Enerji Sempozyumu Bildirileri, Ankara.
- Erkuş, A. ve Rehber, E. 1996. Proje Hazırlama Tekniği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:1496, Ders kitabı: 451, Ankara.
- Kendirli, B. 2002. Ülkemizde Seraların Isıtılmasında Jeotermal Enerji Kullanımı. Ekin Dergisi, 19(6): 20-26.
- Olgun, M., Kendirli, B. ve Çelik, M.Y. 1997. Yalova İlinde Farklı Özelliklerdeki Seralar İçin Isıtma Gereksinimlerinin Belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 3(3):1-7.
- Öztürk, H. 2008. Sera İklimlendirme Tekniği. Hasad Yayıncılık, İstanbul.
- Sevgican, A. 1989. Örtüaltı Sebzeciliği. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı Yayınları:19, Yalova.
- Tüzel, Y., Gül, A., Daşgan, H.Y., Öztekin, G.B., Engindeniz, S., Boyacı, H.F., Ersoy, A., Tepe, A. Uğur, A. 2010. Örtüaltı Yetiştiriciliğinin Gelişimi. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi. Bildiriler: 559-576. 11-15 Ocak 2010, Ankara.
- Von-Elsner, B., Briassoulis, D., Waaijenberg, D., Mistriotis, A., Von Zabeltitz, Chr.; Gratraud, J., Russo, G., Suay-Cortes, R. 2000. Review of structural and functional characteristics of greenhouses in European Union countries, part I: design requirements. Journal of Agricultural Engineering Research, 75 (1), 1-16.
Yozgat ili seracılığında jeotermal enerjinin kullanım olanakları
Year 2011,
, 55 - 64, 01.10.2011
Fatma Çebeli
Berna Kendirli
Abstract
Seracılığın iç bölgelerimizde yaygınlaşmasını kısıtlayan en önemli etmenlerden biri ısıtma masraflarıdır. Seracılık yapılacak bölgede doğal sıcak su kaynaklarının bulunması, ısıtma masraflarının azaltılmasında büyük rol oynamaktadır. Bu çalışmada; jeotermal kaynaklar açısından zengin olan Yozgat ilinde mevcut sera varlıkları incelenerek, planlanan sera modeli için dört ilçede ısı gereksinimi hesapları yapılmış; en avantajlı ilçe olduğu belirlenen Yerköy ilçesinde jeotermal ısıtmalı topraksız domates yetiştiriciliği yapılan 5 dekarlık bir sera işletmesinin fizibilite hesapları yapılarak karlılığı araştırılmıştır. Projenin servis ömrü boyunca elde edilen işletme gelir ve giderleri fayda/masraf oranı yöntemine göre değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, Yozgat ilinde jeotermal kaynaklardan yararlanarak serada üretim yapılmasının karlı bir yatırım olabileceğini ve yörede seracılığın gelişmesine büyük ölçüde katkıda bulunabileceğini göstermiştir
References
- Anonim 1999. Tarımsal Yatırım Projelerinin Değerlendirilmesi. T.C. Ziraat Bankası proje değerlendirme müdürlüğü yayınları:23, Ankara.
- Anonim 2004. Çevre Durum Raporu. İl Çevre Orman Müdürlüğü, Yozgat.
- Anonim 2005. Türkiye Jeotermal Kaynakları Envanteri. Ankara.
- Anonim 2009a. İstatistiksel veri. www.tuik.gov.tr
- Anonim 2009b. Madencilik Özel İhtisas Komisyonu Enerji Hammaddeleri (Linyit-Taşkömürü-Jeotermal) Çalışma Grubu Raporu. Dokuzuncu Kalkınma Planı 2007-2013. Devlet Planlama Teşkilatı Yayınları:2794, Ankara.
- Anonim 2009c. www.eie.gov.tr/turkce/YEK/gunes/tgunes.html
- Anonim 2010a. Uzun Yıllar Ortalaması Meteorolojik Verileri. Meteoroloji İl Müd., Yozgat.
- Anonim 2010b. Tarım istatistikleri. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müd., Yozgat.
- Anonim 2010c. 2010 Yılı Birim Fiyat Listesi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı sayı: 20-21, Ankara.
- Anonymous 1988. Energy Conservation and Renewable Energies for Greenhouses Heating. FAO Regional Office for Europe. CNRE Guideline No:2, Rome.
- Anonymous 1990. Protected Cultivation in the Mediterranean Climate. FAO Plant Production and Protection Paper No:90, İtaly.
- Bailey, B.J. 1986. Application of reject energy for heating greenhouses in the United Kingdom. FAO/CNRE Workshop Industrial Thermal Effluents for Greenhouse Heating. Dublin, Ireland.
- Balaban, A. 1986. Su Kaynaklarının Planlanması. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 972, Ders kitabı: 284, Ankara.
- Cander, Y. 2009. Jeotermal kaynaklar çalışma grubu raporu, Ankara.
- Eniş, A. 2003. Enerji Politikaları ile Yerli, Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları. TMMOB Türkiye IV. Enerji Sempozyumu Bildirileri, Ankara.
- Erkuş, A. ve Rehber, E. 1996. Proje Hazırlama Tekniği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:1496, Ders kitabı: 451, Ankara.
- Kendirli, B. 2002. Ülkemizde Seraların Isıtılmasında Jeotermal Enerji Kullanımı. Ekin Dergisi, 19(6): 20-26.
- Olgun, M., Kendirli, B. ve Çelik, M.Y. 1997. Yalova İlinde Farklı Özelliklerdeki Seralar İçin Isıtma Gereksinimlerinin Belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 3(3):1-7.
- Öztürk, H. 2008. Sera İklimlendirme Tekniği. Hasad Yayıncılık, İstanbul.
- Sevgican, A. 1989. Örtüaltı Sebzeciliği. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı Yayınları:19, Yalova.
- Tüzel, Y., Gül, A., Daşgan, H.Y., Öztekin, G.B., Engindeniz, S., Boyacı, H.F., Ersoy, A., Tepe, A. Uğur, A. 2010. Örtüaltı Yetiştiriciliğinin Gelişimi. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi. Bildiriler: 559-576. 11-15 Ocak 2010, Ankara.
- Von-Elsner, B., Briassoulis, D., Waaijenberg, D., Mistriotis, A., Von Zabeltitz, Chr.; Gratraud, J., Russo, G., Suay-Cortes, R. 2000. Review of structural and functional characteristics of greenhouses in European Union countries, part I: design requirements. Journal of Agricultural Engineering Research, 75 (1), 1-16.