Objective: Parental attitudes can be considered as a critical factor influencing eating behaviors in early childhood since parents hold primary importance for the child. The aim of this study was to examine differences between parental attitudes towards their children with typical development and autism spectrum disorder during mealtimes by certain demographic variables such as age of the child, parental age, presence of siblings.
Method: Parents of a total of 180 children (90 with ASD and 90 with TD) participated in the study, who were reached in preschools and special education and rehabilitation centers in Ankara, Turkey. The Parent Mealtime Action Scale (PMAS) was used to uncover parental attitudes towards their children during mealtimes. Moreover, a personal information form was used to get demographic information from parents.T-test, ANOVA, Mann Whitney U and Kruskal Wallis test were carried out for the analysis.
Results: Results indicate that parents who have children with ASD tend to show more frequent attitudes during special mealtimes. Younger mothers tend to have more insistence on their children’s eating and use of rewards. Parents with a child with ASD tend to show more insistence on the child’s eating and put more snack limits when compared to the ones with more than one child.
Conclusion: According to results, demographic variables have a substantial effect on parental attitudes during mealtimes.
Amaç: Çocuklar için birincil öneme sahip olan ebeveynlerin tutumları, erken çocukluk döneminde yeme davranışlarını etkileyen kritik bir faktör olarak düşünülmektedir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı; tipik gelişen ve otizm spektrum bozukluğu olan çocukların ebeveynlerinin yemek zamanı çocuklarına olan tutumlarının çocuğun yaşı, ebeveynlerin yaşı, kardeş varlığı gibi demografik değişkenler açısından incelemektir.
Yöntem: Çalışmaya Ankara'nın sekiz merkez ilçesinde bulunan özel okul öncesi kurumları ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine devam eden 180 çocuğun (90 tipik gelişen ve 90 otizm spektrum bozukluğu) ebeveyni katılmıştır. Ebeveynlerin çocuklarına yemek zamanı ve gün içerisindeki davranışlarını değerlendirmek için Ebeveyn Yemek Zamanı Eylem Ölçeği (PMAS) kullanılmıştır. Ayrıca ebeveynlere ve çocuklara ilişkin demografik bilgileri almak için Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Analiz için T testi, ANOVA, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testi uygulanmıştır.
Sonuçlar: Otizm spktrum bozukluğu olan çocuğa sahip ebeveynlerin özel yemek zamanlarında daha sık tutum gösterme eğiliminde olduklarını göstermektedir. Daha genç yaştaki anneler, çocuklarının yemek yemesi için ısrar etme ve ödül kullanma eğilimindedir. Kardeşi olmadan sadece otizm spektrum bozukluğu olan bir çocuğa sahip ebeveynler, çocuğun yemek yeme konusunda daha fazla ısrar etme eğilimindedir ve birden fazla çocuğa sahip olanlara kıyasla daha fazla atıştırmalık tüketimine sınır koyma eğilimindedirler.
Sonuç: Elde edilen sonuçlara göre, demografik değişkenlerin öğünler sırasındaki ebeveyn tutumları üzerinde önemli bir etkisi vardır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 9 Issue: 1 |