Amaç: Bu çalışma, Giresun’un farklı ilçelerinde (Merkez, Bulancak, Espiye, Eynesil, Güce, Keşap, Tirebolu ve Yağlıdere) yetiştirilen ‘Hayward’ kivi çeşidinin (Actinidia deliciosa) solunum hızı, ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde miktarı (SÇKM), titre edilebilir asitlik ve C vitamini gibi kalite özelliklerinin soğukta muhafaza süresince değişimini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Materyal ve Yöntem: Meyveler, 0±0.5 °C ve %90±5 oransal nem koşullarında 5 ay boyunca muhafaza edilmiştir. Ölçüm ve analizler aylık olarak yapılmıştır. Araştırma Bulguları: Soğukta muhafaza süresinin tüm ölçüm dönemlerinde, Espiye Merkez, Keşap (150. gün hariç), Tirebolu ve Yağlıdere’de yetişen meyvelerin benzer seviyede, fakat Bulancak, Eynesil ve Güce ilçelerinde yetişen meyvelere kıyasla önemli derecede daha düşük ağırlık kaybına sahip olduğu görülmüştür. Soğukta muhafazanın 120. ve 150. gününde, tüm meyvelerin solunum hızı benzer seviyede bulunmuştur. Soğukta muhafaza süresince, Merkez ilçede yetişen meyvelerin sertliği (dijital ölçüm), diğer yetiştiricilik alanlarına kıyasla önemli derecede daha yüksek olmuştur. Soğukta muhafazanın sonunda Bulancak ilçesinde yetişen meyvelerden, diğer meyvelere kıyasla önemli seviyede daha yüksek SÇKM ölçülmüştür. Halbuki Bulancak, Keşap ve Yağlıdere’de yetişen meyvelerde diğer meyvelere kıyasla önemli seviyede daha yüksek pH belirlenmiştir. En yüksek titre edilebilir asitlik ise Merkez’de yetişen meyvelerden elde edilmiştir. C vitamini içeriği bakımından Bulancak ve Tirebolu ilçelerinde yetişen meyvelerin diğer ilçelere kıyasla önemli derecede daha yüksek seviyede olduğu görülmüştür. Sonuç: Giresun ilinin farklı ilçelerinden hasat edilen ‘Hayward’ kivi çeşidi meyvelerinin muhafaza süresince kalite özelliklerinin değişimi üzerinde ekolojik koşulların farklılığının etkili olduğu saptanmıştır.
Ordu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
B-1819
Bu araştırma, Ordu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından B-1819 No’lu proje ile desteklenmiştir.
Objective: This study was carried out to determine change of quality properties as respiration rate, weight loss, fruit flesh firmness, soluble solids content (SSC), titratable acidity and vitamin C of ‘Hayward' kiwifruit cultivar (Actinidia deliciosa) grown in different districts (Merkez, Bulancak, Espiye, Eynesil, Güce, Keşap, Tirebolu and Yağlıdere) of Giresun during cold storage
Materials and Methods: The fruit were stored at 0±0.5 °C and 90±5% relative humidity conditions for 5 months. Measurements and analyzes were made monthly. Results: In all measurement periods of the cold storage, the fruit grown in Espiye Merkez, Keşap (except the 150th day), Tirebolu and Yağlıdere were found weight loss at a similar level, but significantly lower than the fruit grown in Bulancak, Eynesil and Güce districts. Respiration rates of all fruit were found to be similar at 120th and 150th days of cold storage. During cold storage, the firmness of the fruits grown in the Merkez district was significantly higher than in other cultivation areas. At the end of the cold storage, a significantly higher SSC was measured from the fruit grown in Bulancak district compared to the other fruit. However, a significantly higher pH was determined from the fruit grown in Bulancak, Kesap and Yağlıdere compared to other fruits. The highest titratable acidity was obtained in the fruit grown in the Merkez. In terms of vitamin C content, it has been observed that the fruit grown in Bulancak and Tirebolu districts are at a significantly higher compared to other districts. Conclusion: As a result, when the quality characteristics of the 'Hayward' kiwifruits harvested from different districts were examined during storage, it was determined that different ecological characteristics were effective in the quality change during cold storage.
B-1819
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Project Number | B-1819 |
Publication Date | July 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |