Fındıkta
gerek kabuklu ve gerekse iç meyvede oluşan kusurlar telafisi mümkün olmayan
sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Fındıkta kusurlar hem kabuklu hem de iç
meyvede görülebilmektedir. Bu kusurların başlıcaları kahverengi leke, çıtlak meyve, küçük meyve, çoklu meyve, boş meye, eksik (abortif)
ve buruşuk iç, büyük
göbek boşluğu, çift
iç, liflilik, siyah uçlu iç, küflü iç ve böcek
zararlı iç’tir. Bu kusurların ve
oluşum nedenlerinin bilinmesi ve sonra bunlara karşı önlemlerin zamanında
alınması hem üretici, hem sanayici hem de tüketiciler bakımından son derece
önemlidir. Öncelikle ekolojiye göre çeşit seçimi, uygun tozlayıcı çeşit seçimi,
doğru fidan kullanılması, doğru yer seçilmesi, doğru dikim ve terbiye
sisteminin uygulanması gibi konulara da dikkat edilmelidir. Diğer tarafatan,
düzenli, bol ve kaliteli ürünü elde etmek için ağaçların yıl boyunca
bakımlarının yerinde ve zamanında yapılması gerekmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Derleme |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |