Abstract
Bu araştırma, Çarşamba ilçesi (Samsun) Çakmak Baraj
havzasında organik tarıma geçiş sürecinde dördüncü yılını tamamlamış olan Palaz
fındık çeşidiyle tesis edilmiş fındık bahçelerinde 2015-2017 yılları arasında
yürütülmüştür. Araştırmada 5, 6, 7, 8, 10, 12 ve 14 gövdeli olarak terbiye
edilmiş olan ocaklarda gövde sayısıyla bağlantılı olarak ocak verimi, gövde
verimi ve bazı meyve özelliklerinin değişimleri incelenmiştir. Organik olarak
yetiştirilen Palaz fındık çeşidinde, ocakta bırakılan gövde sayısına bağlı
olarak meyve ağırlığı 2.05-2.32 g, iç ağırlığı 1.12-1.29 g, iç oranı %
53.0-55.6, kabuk kalınlığı 1.08-1.20 mm, çotanaktaki meyve sayısı 2.35-2.65, ocak
başına verim 1.223-7.290 kg, gövde verimi 244.6-595.4 g ve dekara verim
59.9-179.1 kg arasında hesap edilmiştir. Ocaktaki gövde sayısına bağlı olarak
meyve ağırlığı, iç ağırlığı, kabuk kalınlığı ve iç oranı verileri arasında
istatistiki önemli farklar bulunurken (p<0.05), ocak veriminin gövde
sayısına bağlı olarak artış gösterdiği tespit edilmiştir. Üç yıllık ortalama
değerlere göre, ocak başına en yüksek verim 7.290 kg ile bahçede 40.7 m2’lik
bir yetişme alanı kaplayan 14 gövdeli ocaklardan, en yüksek gövde verimi 8
gövdeli ocaklardan elde edilmiştir. Bahçede 5, 6, 7, 8, 10, 12 ve 14 gövdeli
olarak yetiştirilen ocakların geliştikleri taç iz düşüm (gelişme) alanları da
sırasıyla 20.4 m2, 22 m2, 28.3 m2, 36.3 m2,
37.4 m2, 38.5 m2 ve 40.7 m2 olarak ölçülmüştür.
Supporting Institution
Ordu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi
Thanks
Bu araştırmayı (Proje No: TF-1639) destekleyen Ordu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) birimine teşekkür ederiz.