Objective: Observation of the changes in water activity values of some Turkish hazelnut cultivars at different moisture levels (ML) at varying ambient temperatures. Thus, especially in hazelnut storage and transfer processes, regulations regarding the protection of the quality of the product under changing humidity and temperature conditions are foreseen. Materials and Methods: In this study, water activity (aw) of Tombul, Palaz, Çakıldak and Kalınkara hazelnuts were determined at different ML (2, 4, 6, 8, 9 and 12%) and different temperatures (20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 and 30°C). Regression equations were generated to estimate aw values of hazelnuts with a known moisture at different ambient temperatures. Results: Considering the entire temperatures, it was observed that a unit (1%) increase in moisture yielded 0.055 - 0.062 unit increases in Çakıldak cultivar, 0.052 - 0.055 unit increases in Palaz cultivar, 0.047 - 0.050 unit increases in Tombul cultivar and 0.047 - 0.048 unit increases in Kalınkara cultivar. Different aw values were observed at the same ML of the cultivars and generally the aw values were tended to increase with increasing temperatures. Conclusion: It was concluded that water activity influenced several quality parameters (color, lipid oxidation and etc.). Present findings revealed that hazelnut cultivars with the same moisture levels might have different water activity values. The fact that the varieties at the same ML have different water activity values indicates that it will be more objective to use the water activity value in storage or shelf life studies. In the calculations made using the obtained formula, it was seen that Palaz and Kalınkara (at the same ML) cultivars had higher aw values than the other two cultivars. For this reason, it is thought that storing Palaz and Kalınkara separately from Tombul and Çakıldak cultivars may reduce the possible risks.
Scientific Research Projects Department of Ordu University
AR-1652
The author would like to thank Prof. Dr. Saim Zeki BOSTAN for academic support and Agriculture Engineer Saliç SOLMAZ for laboratory analysis.
Amaç: Farklı nem değerlerindeki bazı Türk fındık çeşitlerinin değişen ortam sıcaklıklarındaki su aktivitesi değerlerinin değişiminin gözlenmesi. Böylece özellikle fındık depolama ve transfer süreçlerinde değişen nem ve sıcaklık koşullarında ürünün kalitesinin korunması ile ilgili düzenlemelerin ön görülmesi. Materyal ve Yöntem: Bu çalışmada farklı nem değerlerindeki (%2, %4, %6, %8, %9, %12) Tombul, Palaz, Çakıldak ve Kalınkara çeşitlerinin farklı sıcaklıklardaki (20°C, 21°C, 22°C, 23°C, 24°C, 25°C, 26°C, 27°C, 28°C, 29°C, 30°C) su aktivitesi (aw) ölçümleri yapılmıştır. Farklı ortam sıcaklıklarında nem değerleri bilinen fındıkların aw değerlerini tahmin etmek için regresyon denklemleri oluşturulmuştur. Araştırma Bulguları: İncelenen tüm sıcaklıklar dikkate alındığında nemdeki birim (%1) artışın, aw değerini Çakıldak çeşidinde 0.055-0.062, Palaz çeşidinde 0.052-0.055, Tombul’da 0.047-0.050 ve Kalınkara’da 0.047-0.048 birim arttırdığı görülmüştür. Ayrıca, aynı nem değerine sahip çeşitlerin farklı aw değeri aldığı gözlenmiştir ve genel olarak ortam sıcaklığı arttıkça, aw değeri artış eğiliminde olmuştur. Sonuç: Sonuç olarak, su aktivitesi ürünlerin pek çok kalite parametresini (mikotoksin oluşumu, renk, yağ oksidasyonu vb) etkilemektedir. Bu çalışma ile aynı nem değerindeki fındık çeşitlerinin farklı su aktivitesi değerlerine sahip olabileceği görülmüştür. Aynı nemdeki çeşitlerin farklı su aktivitesi değerlerine sahip olması, depolama ya da raf ömrü çalışmalarında su aktivitesi değerinin kullanılmasının daha objektif olacağını göstermektedir. Elde edilen formül kullanılarak yapılan hesaplarda Palaz ve Kalınkara’nın (aynı nemde) diğer iki çeşide göre daha yüksek aw değeri oluşturduğu görülmüştür. Bu nedenle Palaz ve Kalınkara’nın, Tombul ve Çakıldak çeşidinden ayrı depolanmasının olası riskleri azaltabileceği düşünülmektedir.
AR-1652
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Project Number | AR-1652 |
Publication Date | July 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |