Abstract
Yaygın fiğ (Vicia sativa L.) yalın ekildiğinde bitkiler
çiçeklenmeden sonra yatmakta, bu yüzden genellikle
tahıllarla birlikte ekilmektedir. Karışımda kullanılan
türler ve ekim oranı, elde edilen otun besin içeriğini
etkilemektedir. Araştırma, yaygın fiğ ile tritikale ve
yulaf karışımlarının bazı mineral içeriğini belirlemek
amacıyla 2 yıl süreyle Ordu ekolojik koşullarında
yürütülmüştür. Türler yalın ve 3 farklı yaygın fiğ ‐
tahıl karışımı (sırasıyla; 75:25, 50:50, 25:75) olarak
sonbaharda ekilmiştir. Hasat fiğde alt baklaların
dolum döneminde yapılmıştır. Hasatta tritikale
çiçeklenme, yulaf ise süt olum döneminde olmuştur.
Araştırma sonucunda, yulaf‐fiğ karışımlarının ham
kül veriminin her iki yılda da yüksek olduğu
belirlenmiştir. Ayrıca tüm işlemlerden elde edilen
otun Ca, Mg, P içeriğinin hayvanların ihtiyacını
karşılayabildiği, K/(Ca+Mg) oranının ise 2.2’den
düşük olduğu bulunmuştur. Ancak Ca/P oranı sadece
yalın tritikale, yalın yulaf ve % 50 fiğ ‐ % 50 yulaf
otunda hayvanlar tarafından tolere edilebilir sınırlar
içerisinde kalmıştır. Ham kül verimi ve otun Ca/P
oranı dikkate alındığında, % 50 fiğ ‐ % 50 yulaf
karışımı üstün bulunmuştur.