Abstract
Süt sığırcılığında ahır yapmanın amacı, çevrenin süt sığırları üzerindeki olumsuz etkilerini ekonomik sınırlar içerisinde gidermek ve davranışlarına uygun daha rahat koşulları sağlamaktır. Bu nedenle de, süt sığırı ahırları projelendirilirken, hayvanların hareket, dinlenme, yemleme, sosyal ve rahatlık davranışları için yeterli alan ile iç ayrıntılar sağlanacak biçimde boyutlandırılmalıdır. Ayrıca, bakım-yönetim ve hijyenik koşullarda optimum sınırlarda tutulmalıdır. Süt sığırı ahırlarındaki çevre koşullarının optimum sınırlarda tutulabilmesi için yapısal ayrıntılara ek olarak iklimsel çevre koşulların da ekonomik düzeyde tutulması gerekir. Bu nedenle, daha tasarım aşamasında bölgenin iklimsel koşulları ve sığırların biyoiklimsel istekleri dikkate alınarak, ahırın boyutları ve iç ayrıntıları belirlenmelidir. Süt sığırı ahırlarındaki en önemli sorunlar yapısal, biyoiklimsel, sosyal ve otomasyon sorunlarıdır.
Bu çalışmada süt sığırı ahırlarının başlıca sorunlarının ortaya konulması amaçlanmıştır.