Research Article
BibTex RIS Cite

Türkiye'de ve bazı ülkelerde baklagiller üretimindeki işgücü verimliliğinin karşılaştırılması

Year 2019, Volume: 8 Issue: 1, 77 - 88, 01.06.2019
https://doi.org/10.29278/azd.593808

Abstract

Bu
çalışmada amaç 1991-2016 döneminde üretim miktarı yüksek olan beş ülke ve
Türkiye’de baklagillerde işgücü verimliliğini karşılaştırmalı olarak
incelemektir. Bu amaçla, öncelikle ülkelerin baklagiller üretim miktarı ve ekim
alanlarındaki yıllık ortalama değişim trendi belirlenmiştir. Trendin
belirlenmesinde 1980-2016 dönemi ele alınmış ve 1980 yılı temel yıl olarak
kabul edilmiştir.  Yıllık ortalama
değişim oranının belirlenmesinde logaritmik regresyon denklemi kullanılmıştır.
İşgücü verimliliğinin hesaplanmasında 1991 yılının temel olarak alındığı
endeksleme oran analiz yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre
Türkiye’de baklagiller üretim miktarı ve ekim alanlarında 1980’li yılların sonu
ve 1990’lı yılların başlarında büyük artışlar meydana gelmiştir. Ancak daha
sonraki yıllarda üreticilerin baklagiller üretiminden çekildiği ve ekim
alanlarının azaldığı görülmüştür. 1991-2016 döneminde kuru fasulyede işgücü
verimliliği Türkiye'de 1'den 1.83'e çıkmıştır. Dünya ortalaması da 1.68
olmuştur.  Aynı yıllarda Mercimekte
işgücü verimliliği Türkiye’de 1’den 0.94’e düşerken dünya ortalaması 2.68’e
çıkmıştır. Nohut üretiminde işgücü verimliliği Türkiye’de 1’den 0.88’e
düşerken, dünya ortalaması 1.68’e çıkmıştır. 
Dolayısıyla Türkiye baklagiller yönünden kendi kendine yeterliliğini
büyük ölçüde kaybetmiş ve net ithalatçı ülke konumuna gelmiştir. Bu nedenle
Türkiye’deki baklagiller üreticilerinin, üretime yönelmesini sağlayacak
politikaların uygulamaya konulması gerekmektedir.

References

  • Akal, Z., 2005. İşletmelerde Performans Ölçüm ve Denetimi–Çok Yönlü Performans Göstergeleri”, MPM Yayın No:473, Ankara.
  • Aydoğan, M., Demiryürek, K., Abacı, N.İ., 2015. Türkiye’de Kuru Fasulye Üretiminin Mevcut Durumu, Türk Tarım-Gıda ve Teknoloji Dergisi, 3(12):962-968.
  • Bolat, M., Ünüvar, İ., Dellal, İ., 2017. Türkiye’de Yemeklik Baklagillerin Gelecek Eğilimlerinin Belirlenmesi, Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, 3(2):7-18.
  • Çiftçi, C.Y., 2004. Dünya’da ve Türkiye’de Yemeklik Baklagiller Tarımı, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Teknik yayınlar Dizisi, No:5, s.10
  • FAO, 2018a. Crops Productions, http://www.fao.org /faostat, (Erişim Tarihi 26 Nisan 2018)
  • FAO, 2018b. Annual Population, http://www.fao.org/ faostat, (Erişim Tarihi 25 Mayıs 2018)
  • FAO, 2018c. Employment İndicators, http://www.fao.org/ faostat (Erişim Tarihi 28 mayıs 2018).
  • ILO, 2018. Key Indicators of the Labour Market (KILM) http://www.ilo.org/ (Erişim Tarihi 10 Mart,2018).
  • Karabak, S., Cevher, C., 2002. Orta Anadolu Bölgesinde Nohut ve mercimek Tarımını Sınırlandıran Sosya-Ekonomik Faktörlerin Tespiti, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 11(2): 99-119.
  • KB, 2014. Kalkınma Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı Bitkisel Üretim Özel ihtisas Komisyonu Raporu.
  • OECD, 2018. Agricultural Policy Monitoring and Evaluation, OECD, Pablishing, Paris.
  • Ramsay, M.R., 2008. İşletme Verimliliği Ölçümü Ve Uluslararası İşgücü Verimliliği El kitabı, Ankara
  • Suiçmez, H., 2016. Dünya’da ve Türkiye’de Verimlilikte Son Durum, Kalkınmada Anahtar Verimlilik, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü.
  • Şehirali S., 1988. Yemeklik Dane Baklagiller. A.Ü.Z.F. Yayınları: 1089, Ankara. 435.
  • TÜİK, 2018a. Bitkisel Üretim İstatistikleri, http://www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi 20 Mayıs, 2018)
  • TÜİK, 2018b. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS), http://www.tuik.gov.tr ( Erişim Tarihi 20 Mayıs, 2018)
  • TÜİK, 2018c. Bitkisel Ürün Denge Tabloları, http:/www.tuik.gov.tr/ (Erişim Tarihi 30 Nisan 2018)
  • TZOB, 2010. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Zirai iktisadi Raporlar https://www.tzob.org.tr/zirai-iktisadi-raporlar (Erişim Tarihi 19 Haziran 2018).
  • WERY and GRİCNAC, 1983. The Leguminosae Family. II. Syst 1, p1-8. That Fix Nitrogen. Technical Handbook on Symbiotic Nitrogen Fixation.Legume, Rome.
  • Worldbank, 2018a. World Development İndicators, https://data.worldbank.org/indicator/SP. POP. TOTL (Erişim Tarihi 20 mayıs 2018)
Year 2019, Volume: 8 Issue: 1, 77 - 88, 01.06.2019
https://doi.org/10.29278/azd.593808

Abstract

References

  • Akal, Z., 2005. İşletmelerde Performans Ölçüm ve Denetimi–Çok Yönlü Performans Göstergeleri”, MPM Yayın No:473, Ankara.
  • Aydoğan, M., Demiryürek, K., Abacı, N.İ., 2015. Türkiye’de Kuru Fasulye Üretiminin Mevcut Durumu, Türk Tarım-Gıda ve Teknoloji Dergisi, 3(12):962-968.
  • Bolat, M., Ünüvar, İ., Dellal, İ., 2017. Türkiye’de Yemeklik Baklagillerin Gelecek Eğilimlerinin Belirlenmesi, Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, 3(2):7-18.
  • Çiftçi, C.Y., 2004. Dünya’da ve Türkiye’de Yemeklik Baklagiller Tarımı, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Teknik yayınlar Dizisi, No:5, s.10
  • FAO, 2018a. Crops Productions, http://www.fao.org /faostat, (Erişim Tarihi 26 Nisan 2018)
  • FAO, 2018b. Annual Population, http://www.fao.org/ faostat, (Erişim Tarihi 25 Mayıs 2018)
  • FAO, 2018c. Employment İndicators, http://www.fao.org/ faostat (Erişim Tarihi 28 mayıs 2018).
  • ILO, 2018. Key Indicators of the Labour Market (KILM) http://www.ilo.org/ (Erişim Tarihi 10 Mart,2018).
  • Karabak, S., Cevher, C., 2002. Orta Anadolu Bölgesinde Nohut ve mercimek Tarımını Sınırlandıran Sosya-Ekonomik Faktörlerin Tespiti, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 11(2): 99-119.
  • KB, 2014. Kalkınma Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı Bitkisel Üretim Özel ihtisas Komisyonu Raporu.
  • OECD, 2018. Agricultural Policy Monitoring and Evaluation, OECD, Pablishing, Paris.
  • Ramsay, M.R., 2008. İşletme Verimliliği Ölçümü Ve Uluslararası İşgücü Verimliliği El kitabı, Ankara
  • Suiçmez, H., 2016. Dünya’da ve Türkiye’de Verimlilikte Son Durum, Kalkınmada Anahtar Verimlilik, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü.
  • Şehirali S., 1988. Yemeklik Dane Baklagiller. A.Ü.Z.F. Yayınları: 1089, Ankara. 435.
  • TÜİK, 2018a. Bitkisel Üretim İstatistikleri, http://www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi 20 Mayıs, 2018)
  • TÜİK, 2018b. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS), http://www.tuik.gov.tr ( Erişim Tarihi 20 Mayıs, 2018)
  • TÜİK, 2018c. Bitkisel Ürün Denge Tabloları, http:/www.tuik.gov.tr/ (Erişim Tarihi 30 Nisan 2018)
  • TZOB, 2010. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Zirai iktisadi Raporlar https://www.tzob.org.tr/zirai-iktisadi-raporlar (Erişim Tarihi 19 Haziran 2018).
  • WERY and GRİCNAC, 1983. The Leguminosae Family. II. Syst 1, p1-8. That Fix Nitrogen. Technical Handbook on Symbiotic Nitrogen Fixation.Legume, Rome.
  • Worldbank, 2018a. World Development İndicators, https://data.worldbank.org/indicator/SP. POP. TOTL (Erişim Tarihi 20 mayıs 2018)
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Makaleler
Authors

Ergün Şimşek

Publication Date June 1, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Şimşek, E. (2019). Türkiye’de ve bazı ülkelerde baklagiller üretimindeki işgücü verimliliğinin karşılaştırılması. Akademik Ziraat Dergisi, 8(1), 77-88. https://doi.org/10.29278/azd.593808