Objective: In this study, the microbiological properties of probiotic fermented dairy drinks sold in markets were determined. Materials and Methods: The samples were analyzed for total mesophilic aerobic bacteria (TMAB), total psychrophilic aerobic bacteria (TPAB), total yeast, total mold, Staphylococcus aureus, total coliform, fecal coliform, Lactobacillus spp., Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. and Lactococcus spp. Results: A total of 10 plain or fruity products that belong to the different brands were analyzed with two batch numbers in this study. The results were between <1.00(±0.000)-8.25(±0.077) log CFU/mL for TAMB, <1.00(±0.000)-2.98(±0.038) log CFU/mL for TPAB, <1.00(±0.000)-3.08(±0.021) log CFU/mL for total yeast. The count of mold, S. aureus (<1.00 (±0.000) log CFU/mL) and total coliform bacteria (<0.30 (±0.000) log MPN/mL) were under the undetectable level. The count of Lactobacillus spp., Lb. acidophilus, Bifidobacterium spp. and Lactococcus spp. were as follows: <1.00(±0.000)-8.40(±0.043) log CFU/mL, <1.00(±0.000)-7.28(±0.091) log CFU/mL, <1.00(±0.000)-8.26(±0.026) log CFU/mL, and 8.54(±0.023)-8.87(±0.095) log CFU/mL, respectively. The values of pH and the titratable acidity (lactic acid) were between 3.98-4.35 and 0.010%-0.015%, respectively. Conclusion: In terms of the result for coliform bacteria, E. coli, and total mold, the tested samples have complied with the Turkish Food Codex Regulation on Fermented Dairy Products criteria. The viable counts of Lb. acidophilus (sample 8 and sample 10) and Bifidobacterium spp. (sample 3) has met the Turkish Food Codex Regulation on Nutrition and Health Claims criteria in a few samples. The viable counts of probiotic microorganism have met the criteria in sample 3, 8 and 10.
Amaç: Bu araştırmada; marketlerde satılan probiyotik fermente süt içeceklerinin bazı mikrobiyolojik özellikleri belirlenmiştir. Materyal ve Yöntem: Örneklerin; toplam mezofilik aerobik bakteri (TMAB), toplam psikrofilik aerobik bakteri (TPAB), toplam maya, toplam küf, Staphylococcus aureus, toplam koliform, fekal koliform, Lactobacillus spp., Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. ve Lactococcus spp. içerikleri tespit edilmiştir. Araştırma Bulguları: Bu çalışmada; farklı markalara ait sade ve meyveli toplam 10 ürün iki parti şeklinde analiz edilmiştir. TMAB sayısı <1.00(±0.000)-8.25(±0.077) log kob/mL, TPAB sayısı <1.00(±0.000)-2.98(±0.038) log kob/mL, toplam maya <1.00(±0.000)-3.08(±0.021) log kob/mL arasında bulunmuştur. Bütün örneklerde toplam küf ve S. aureus sayısı tespit edilebilir değerin (<1.00(±0.000) log kob/mL) altında bulunmuştur. Ayrıca; toplam koliforma rastlanmamıştır (<0.30(±0.000) log EMS/mL). Lactobacillus spp. <1.00(±0.000)-8.40(±0.043) log kob/mL, Lb. acidophilus <1.00(±0.000)-7.28(±0.091) log kob/mL, Bifidobacterium spp. <1.00(±0.000)-8.26(±0.026) log kob/mL ve Lactococcus spp. 8.54(±0.023)-8.87(±0.095) log kob/mL arasında tespit edilmiştir. Örneklerin pH ve titrasyon asitliği değerleri belirlenmiştir. Test edilen örneklerin pH değerleri 3.98-4.35 ve titrasyon asitliği %0.010-0.015 arasında değişmiştir. Sonuç: Örneklerde koliform bakteri, E. coli ve küfe rastlanmamış olması örneklerin Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği’nde belirtilen kriterlere uygun olduğunu göstermektedir. Örneklerin yalnızca 2 tanesinin (örnek 8 ve 10) Lb. acidophilus, 1 tanesinin (örnek 3) ise Bifidobacterium spp. açısından Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği’ne uygunluk gösterdiği tespit edilmiştir. Toplam canlı probiyotik mikroorganizma açısından değerlendirildiğinde ise 3, 8 ve 10 numaralı örneklerin tebliğe uygun olduğu görülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 11 Issue: 1 |