Amaç: Çalışmada tuzlu koşullarda yetiştirilen 41B Amerikan asma anacı çeliklerinin gelişimi üzerine farklı organik atıkların etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Bu araştırma 2016-2017 vejetasyon döneminde Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü uygulama ve araştırma alanında yer alan ısıtmasız serada yürütülmüştür. Araştırmada çeliklerin köklendirilmesi amacıyla Perlit (P), Çay Atığı Kompostu (ÇAK), Fındık Zurufu Kompostu (FZK), Perlit+Fındık Zurufu Kompostu (P+FZK), Perlit+Çay Atığı Kompostu (P+ÇAK), Çay Atığı Kompostu+Fındık Zurufu Kompostu (ÇAK+FZK), Perlit+Çay Atığı Kompostu+Fındık Zurufu Kompostu (P+ÇAK+FZK) olmak üzere yedi farklı ortam kullanılmıştır. Bitkilerin tuzlu koşullar altında farklı ortamlardaki gelişimlerinin belirlenmesi amacıyla sürgün uzunluğu (cm), sürgün yaş ve kuru ağırlığı (g), boğum sayısı ve yaprak sayısı (adet), yaprak alanı (cm), toplam klorofil içeriği (SPAD), köklenme oranı (%), kök yaş ve kök kuru ağırlığı (g), kök uzunluğu (cm), kök sayısı (adet) özellikleri incelenmiştir. Çalışma 3 yinelemeli, her yinelemede 10’ar çelik kullanılacak şekilde Tesadüf parselleri deneme desenine göre düzenlenmiş, farklı grupların tespiti % 5 önem seviyesinde LSD testinden faydalanılarak JMP 10.0 istatistiki paket programında değerlendirilmiştir.
Araştırma Bulguları: Tuzlu koşullarda 41 B anacı çeliklerinin sürgün gelişimi ve kök gelişimi bakımından ÇAK’ nun oldukça etkili olduğu bu ortamı bütün özellikler bakımından olmasa da FZK’ nın izlediğini söylemek mümkündür.
Sonuç: Karadeniz Bölgesi’nin çay ve fındık yetiştiriciliğine uygun olması ve yetiştiricilik sonrası arta kalan ve özellikle organik maddece zengin olan bu atıkların tuzluluk sorunu olan alanlarda üzüm yetiştiriciliğinde kullanımıyla tuz zararından daha az etkilenilebileceğini düşündürmüştür.
Ordu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
BY-1712
Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünün BY-1712 numaralı projesi ile desteklenmiştir.
Objective: The aim of the study was to determine the effects of different organic wastes on the growth of 41B American grapevine rootstocks cuttings grown in saline conditions.
Materials and Methods: The present research was conducted at unheated greenhouses on experimental fields of Research and Implementation Center of Ordu University Agricultural Faculty Horticulture Department in 2017. Seven different rooting media (Perlite, Tea Waste Compost, Hazelnut Husk Compost, Perlite+Hazelnut Husk Compost, Perlite+Tea Waste Compost, Tea Waste Compost+Hazelnut Husk Compost, Perlite+Tea Waste Compost+Hazelnut Husk Compost) were used in present experiments. To determine plant growth and development under saline conditions in different rooting media, shoot length (cm), shoot fresh and dry weight (g), number of nodes, leaf area (cm2), total chlorophyll content (SPAD), rooting ratio (%), root fresh and dry weight (g), root length (cm), number of roots were investigated.
Results: In the study, the highest yield (4320 g vine-1) and cluster weight (360.0 g) were found in KK and followed in P+KK (3874.5 g vine-1 and 322.9 g, respectively) application. In terms of berry weight and volume, the highest values (446.7 g and 423.3 mL, respectively) were also obtained in KK, P+KK and P+(BA+ÇG). Considering macro and micro element contents of the leaves, differences between treatments were statistically significant in N and K. The highest leaf mineral values obtained from treatments generally changed by elements. All macro and micro element concentrations were sufficient in all applications. Leaf temperature and chlorophyll level (SPAD readings) measured in full bloom and maturity period differed according to the applications. The highest SPAD value; at full blooming time from S+ÇG (32.4), in maturity time was obtained from BA+ÇG (37.8). The highest leaf temperature values measured at full bloom were for P (32.3 oC), and at maturity for P+(S+ÇG) (41.0 oC).
Conclusion: In addition to the fact that the Black Sea Region is suitable for tea and hazelnut cultivation, it is thought that the use of these wastes, which are rich in organic matter and remaining after cultivation, in grape cultivation in areas with salinity problems, may be less affected by salt damage.
BY-1712
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Project Number | BY-1712 |
Publication Date | July 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 11 Issue: 1 |