Bu çalışma Tekirdağ ili iklim koşullarında “Tesadüf Blokları Deneme Deseni” ne göre dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede yetiştirilen Brassica juncea, Brassica napus, Sinapis alba ve Camelina sativa türlerinin yağ oranları ve yağ asitleri kompozisyonları belirlenmiştir. En yüksek yağ oranı, arişidik asit içeriği ve oleik asit içeriği B. napus türüne ait Excalibur çeşidinde sırasıyla %42.34, %6.65 ve %62.1 oranlarında belirlenmiştir. Yabani bir tür olan Brassica juncea tohumlarının %32.86 oranında yağ ve %0.94 oranında miristik asit içeriğine sahip olduğu gözlemlenmiştir. En düşük yağ içeriğinin %26.46 ile S. alba tohumlarında bulunduğu tespit edilmiştir. S. alba aynı zamanda %37.89 oranı ile en fazla erusik asit içeriğine sahip tür olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Brassicaceae familyasında yer alan kültüre alınmış Brassica napus ve Camelina sativa çeşitleri, ülkemizde köy popülasyonu olarak yetiştirilen Sinapis alba türü ve üretici tarlalarında yabancı ot olarak varlığı tespit edilen Brassica juncea türünün tarla koşullarında kültüre alınması ile elde edilen üründeki yağ içerikleri ve yağ asitleri kompozisyonlarını belirlemek ve türlerin aralarındaki farklılıklar ile benzerlikleri ortaya koymaktır. Ayrıca bu çalışmada ülkemiz doğal florasında da belirlenen ve çok özel iklim istekleri olamayan Brassica juncea’nın yağlı tohum potansiyeli de belirlemiştir.
This study was carried out with four replications according to the randomized block design under the ecological conditions of Tekirdağ. The oil contents and fatty acids compositions of Brassica juncea, Brassica napus, Sinapis alba and Camelina sativa grown in the experiment field were determined. The highest oil, arichidic acid and oleic acid contents were determined as 4.34%, 6.65% and 62.21% in Excalibur, respectively. It was observed that Brassica juncea seeds, which is wild species, contain 32.86% oil and have a myristic acid content of 0.94%. The lowest oil content was determined as 26.46% and the highest erucic acid content as 37.89% was found in S. alba seeds. The aim of this study was to determine the similarities and differences between oil contents and fatty acid compositions of Brassica juncea, that is a wild species, and cultured species Brassica napus, Sinapis alba and Camelina sativa. It is also to determine the oil seed potential of Brassica juncea, which grows wild and cannot have very specific climate requirements.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | November 29, 2019 |
Submission Date | March 8, 2019 |
Acceptance Date | October 21, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 48 Issue: 2 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram