Eskişehir ilinde bağcılık faaliyeti çok eski yıllardan bu yana yapılagelmektedir. Tarım kesiminde yaşayanlar için önemli bir yan gelir kaynağıdır. Eskişehir büyük pazarlara yakınlığı, farklı iklim özellikleri gösteren bölgeleri ile önemli bir üzüm üretim bölgesidir. Eskişehir ilinde 2016 yılı verilerine göre toplam 7428 dekar bağ alanı mevcut olup yaklaşık 2600 ton üretim gerçekleşmektedir. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nde bulunan çeşit koleksiyon bağında 26 üzüm çeşidi bulunmaktadır. Yerel bağların çoğunluğu kendi kökleri üzerinde yetiştirilen, verimliliği düşük, bakımsız yaşlı omcalardan oluşmaktadır. Filoksera, bakımsızlık, köyden şehre göç, yaşlı nüfus gibi çeşitli nedenlerden tahrip olan bağların yeniden kurulamaması, uygun standart çeşitlerin belirlenememiş olması, bağcılık tekniğinin yeterince bilinmemesi, verim ve gelir düşüklüğü, üretilen üzümlerin pazarlanamaması nedeniyle yörenin bağcılık açısından şu anda istenilen yerde değildir ve günden güne üzüm üretimi azalmaktadır. Bu çalışmada, Eskişehir ili bağcılığı, mevcut durumu, yetiştirilen çeşitler ve bağcılığın sorunları geniş bir biçimde ele alınmıştır.
Viticulture in the province of Eskisehir has been taking place since ancient times. It is an important source of income for people living in the agricultural sector. Eskisehir is an important grape production region with its proximity to major markets and regions with different climate characteristics. In Eskisehir province, according to the data of 2016, a total of 7428 decares of vineyard area exists and about 2600 tons of production is realized. There are 26 grape varieties in the national grape collection in Tekirdağ Viniculture Research Institute. The majority of local vineyards are grown on their own roots, productivity is low and it consists of old vines neglected. The lack of adequate vineyard techniques, the lack of appropriate standard varieties, the low yield and low income, the lack of marketability of the grapes produced, and the lack of viniculture are not the desired places at this time, grape production is decreasing. In this study, the problems of Eskisehir province barking, its current situation, cultivated varieties and lacquering were discussed in a wide range.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Derlemeler |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2018 |
Submission Date | September 11, 2017 |
Acceptance Date | June 20, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 47 Issue: Özel Sayı 1 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram