Asma, kökeni milyonlarca yıl öncesine uzanan ve dünyanın en eski bitkilerinden birisidir. Asmanın kültüre alınmasıyla gelişen bağcılık sektörü; sofralık, kurutmalık, şaraplık ve diğer değerlendirme şekilleri ile ihracatta önemli bir yere sahiptir. Ayrıca, bağcılık sektörünün toprak muhafaza, istihdam ve insan sağlığına yaptığı katkılar da göz ardı edilemez. Dünyada yaklaşık 7 milyon hektar alanda bağcılık yapılmaktadır. Küresel ölçekte en kaliteli kurutmalık, sofralık, şaraplık ve şıralık üzüm çeşitlerinin yetiştirildiği ülkelerden birisi ise Türkiye’dir. Öyle ki, Türkiye’de üretilen 4 milyon ton üzümün yaklaşık 2 milyon tonunu sofralık, 1.536 bin tonunu kurutmalık ve 472 bin tonunu şaraplık üzüm oluşturmaktadır. Mevcut potansiyelinin yanı sıra zaman içerisinde ortaya çıkan çeşit, tip ve klondan oluşan zengin bir genetik çeşitliliğe de sahiptir. Diğer taraftan, Türkiye’de bağcılık sektörünün geliştirilmesinde sorun teşkil eden filoksera, çeşit–anaç standardizasyonu, hastalıklar ile mücadele, depolama gibi konularda kayda değer gelişmeler olsa da henüz yeterli düzeye ulaşmadığı görülmektedir. Bu doğrultuda, bu çalışma ile Türkiye’de bağcılığa yönelik olarak gerçekleştirilen kamu yatırımları, geliştirilen politikalar ve yasal düzenlemeler incelenmiş ve sektörün gelişmesine katkı sağlayacak politika önerilerinde bulunulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Policy |
Journal Section | Derlemeler |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2018 |
Submission Date | September 11, 2017 |
Acceptance Date | June 20, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 47 Issue: Özel Sayı 1 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram