Bu çalışmada kabuklu haldeki kestane (Sarı Aşlama ve tip 52509) meyvelerine 1, 3 ve 5 kGy dozlarında gama ışını uygulanmıştır. Işınlanan kestaneler, kontrol grubu ile birlikte 4±0.5oC ve %85-90 nisbi nemde 30 gün süreyle depolanmıştır. Sarı Aşlama çeşidinde depolama sonunda nem (%), protein (g 100 g-1 kuru madde) ve yağ (g 100 g-1 km) değerleri düşmüştür (p<0.05); enerji (kcal 100 g-1 km) değerleri ise depolama süresince dalgalı değişimler göstermiş, en yüksek değerlerini 15. gün sonunda almıtır (p<0.05). Işın uygulaması tek başına (1 kGy, 3 kGy ve 5 kGy) Sarı Aşlama ve Tip 52509 kestanelerinde nem (%), ham protein (g 100 g-1 km), toplam yağ (g 100 g-1 km), karbonhidrat (g 100 g-1 km), enerji (kcal 100 g-1 km) ve sertlik (N) değerleri üzerine etki etmemiştir. Çalışmada kullanılan ışın dozlarının kestanenin genel kalite parametrelerine olumsuz etkide bulunmaması, bu dozların kestanelerin depolanmasında kullanılabilir bir uygulama olabileceğini göstermektedir.
In this study, husked chestnut (Sarı Aşlama and Type 52509) fruits were subjected to gamma irradiation doses of 1, 3 and 5 kGy. Irradiated chestnuts and control samples were stored at 4±0.5oC temperature and 85-90% relative humidity for 30 days. In Sarı Aşlama cultivar, moisture (%), protein (g 100 g-1 dw) and fat (g 100 g-1 dw) values decreased at the end of storage (p<0.05); energy (kcal 100 g-1 dw) values exhibited a fluctuating trend throughout the storage with the greatest values at the end of 15th day (p<0.05). Singly irradiation treatment (1 kGy, 3 kGy and 5 kGy) did not effect on moisture content (%), crude protein (g 100 g-1 dw), total fat (g 100 g-1 dw), carbohydrate (g 100 g-1 dw), energy(kcal 100 g-1 dw) and firmness (N) values of Sarı Aşlama and Type 52509 chestnuts. The fact that the irradiation doses used in the study did not adversely affect the general quality parameters of chestnuts shows that these doses can be a useful application for the storage of chestnuts.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | November 15, 2021 |
Submission Date | June 8, 2021 |
Acceptance Date | September 30, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 50 Issue: 2 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram