Research Article
BibTex RIS Cite

Farklı Eğimdeki Konum ve Anaçlara Sahip Bağda Salkım Seyreltmenin; Salkım Özellikleri ve Verime Etkisi

Year 2022, Volume: 51 Issue: 2, 83 - 92, 21.11.2022
https://doi.org/10.53471/bahce.1093456

Abstract

Bu çalışma 2019-2020 ve 2020-2021 vejetasyon periyotlarında iki yıl süreyle Tekirdağ ili Şarköy ilçesi sınırları içinde yer alan üretici bağında yürütülmüştür. Deneme alanı 40° 39' 12.00" K ve 27° 03' 20.00" D koordinatları içerisinde yer almaktadır. 13 yaşındaki Fercal ve 140 Ru anaçları üzerine aşılı Cabernet Franc üzüm çeşidi asmaları kullanılmıştır. Bağ; 2,1 m X 1,0 m sıra arası ve sıra üzeri mesafede dikilmiş, gövde yüksekliği 70 cm, Espalye sisteminde tek kollu Kordon Royat terbiye şeklindedir ve K-G doğrultuda dikilmiştir. Bağ parselinin rakımı en yüksek 327 m ile en düşük 309 m arasındadır. Bu araştırmada; anaç, konum, salkım seyreltme uygulamalarının salkım özellikleri üzerine etkileri belirlenmiştir. Tekirdağ ili Şarköy ilçesi koşullarında Cabernet Franc üzüm çeşidinde Fercal anacından salkımdaki tane sayısı dışındaki salkım özellikleri bakımından düşük değerler alınmıştır. Eğimdeki konum açısından da “Üst” konumu salkımdaki tane sayısı bakımından yüksek değer verirken, diğer tüm kriterlerde düşürücü etki göstermiştir. Bu nedenle eğimli bağlarda Cabernet Franc/Fercal kombinasyonu, düşük salkım eni, salkım boyu, salkım ağırlığı, salkım hacmi ve salkım sıklığı istendiğinde “Üst” konumunun tercih edilebileceği ve verim düşüklüğüne yol açmamak için salkım seyreltilmemesi önerilebilir bulunmuştur.

References

  • 1. Vance, A.J., Reeve, A.L., Skinkis, P.A. 2013. The role of canopy management in vine balance. Oregon State University Extension Service. EM 9071, 12p. USA.
  • 2. Keller, M. 2015. The science of grapevines anatomy and physiology. Second Edition. Elsevier Inc. UK. 509p.
  • 3. Bahar, E., Korkutal, İ., Öner, H. 2018. Bağcılıkta terroir unsurları. Bahçe 47(2):57-70.
  • 4. Ilgaz, F. ve Çelik, M. 2020. Şiraz üzüm çeşidinde yaprak alma ve salkım seyreltme uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 57(2):239-248.
  • 5. Climaco, P., Teixeira, K., Ferreirinho, M.C. 2005. Efeitos da monda de cachos no rendimento e qualidade da cv. Alicante Bouschet. Vinea, Revista Viticultura Alentejo, Abril-Junho. 13-16.
  • 6. Silvestroni, O., Lanari, V., Lattanzi, T., Palliotti, A., Vanderweide, J., Sabbatini, P. 2019. Canopy management strategies to control yield and grape composition of Montepulciano grapevines. Australian Journal of Grape and Wine Research 25:30-42. https://doi.org/10.1111/ajgw.12367
  • 7. Kennedy, U., Learmonth, R., Hassal, T. 2009. Effects on grape and wine quality of bunch thinning of Merlot under Queensland conditions. Queensland Wine Industry Association, 18 May 2009, Project Number: RT 06/05-2. Australia.
  • 8. Zhuang, S.J., Tozzini, L., Green, A., Acimovic, D., Howell, G.S., Castellarin, S.D., Sabbatini, P. 2014. Impact of cluster thinning and basal leaf removal on fruit quality of Cabernet franc (Vitis vinifera L.) grapevines grown in cool climate conditions. HortScience 49(6):750-756. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.49.6.750
  • 9. Ollat, N., Bordenave, L., Tandonnet, J.P., Boursiquot, J.M., Marguerit, E. 2016. Grapevine rootstocks: origins and perspectives. Acta Horticulturae 1136: 11-22. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2016.1136.2
  • 10. Bogunovic, I., Telak, L.J., Pereira, P. 2020. Experimental comparison of runoff generation and initial soil erosion between vineyards and. Croplands of Eastern Croatia: A Case Study. Air, Soil and Water Research 13:1-9.
  • 11. Seeger, M., Dittrich, F., Iserloh, T., Thiele-Bruhn, S. 2020. Diversifying steep slope viticulture-towards a sustainable intensive agriculture? Proceedings 30(1):51. https://doi.org/10.3390/ proceedings2019030051.
  • 12. Uzun, M. 2019. Farklı su stresi seviyelerinin organik ve konvansiyonel olarak yetiştirilen Cabernet-Sauvignon (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde tane heterojenitesi ve bileşimine etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Tekirdağ. 173s.
  • 13. Lorenz, D., Eichhorn, K., Bleiholder, H., Klose, R., Meier, U., Weber, E. 1995. Phenological growth stages of the grapevine (Vitis vinifera L. ssp. vinifera) codes and descriptions according to the extended BBCH scale. Australian Journal of Grape and Wine Research 1:100-110.
  • 14. OIV, 2009. 2nd Edition of the OIV Descriptor List for Grape Varieties and Vitis Species. 178p
  • 15. Bahar, E., Korkutal, İ., Kabataş, İ.E. 2017. Sangiovese üzüm çeşidinde dönemsel yaprak su potansiyeli (Ψyaprak) değişimleri ve salkım seyreltme uygulamalarına bağlı olarak düzenlenen sulama oranlarının verim, sürgün ve gelişme özellikleri üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences 30(2):85-90.
  • 16. Pehlivan, E.C., Uzun, H. 2015. Shiraz üzüm çeşidinde salkım seyreltmesinin verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 25 (2):119-126.
  • 17. Marcon Filho, J.L.M, Würz, D.A., Brighenti, A.F., Allebrandt, R., Cury, L., de Bem, B.P., Rufato, L., Kretzschmar, A.A. 2018. Effects of pre-and post-veraison cluster thinning on Montepulciano and Cabernet Franc grape varieties in southern Brazil highlands. Revista de Ciências Agroveterinárias 17(3):444-449. https://doi.org/10.5965/223811711732018444
  • 18. Vicente, A., Yuste, J. 2015. Cluster thinning in cv. Verdejo rainfed grown: Physiologic, agronomic and qualitative effects, in the D.O. Rueda (Spain). BIO Web of Conferences 5:01020. https://doi.org/10.1051/bioconf/20150501020
  • 19. Korkutal, İ., Bahar, E., Azsöz, S. 2021. Michele Palieri üzüm çeşidinde farklı zamanlarda yapılan yaprak alma ve salkım seyreltme uygulamalarının salkım özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26(2):376-386. https://doi.org/10.37908/ mkutbd. 908853
  • 20. Marcon Filho, J.L., Allebrandt, R., Peters, F.K., Machado, B.D., Kretzschmar, A.A., Rufato, L. 2017. Evolution of the maturation of berries in 'Cabernet Franc' under different levels of cluster thinning. Acta Horticulturae (1157):99-104. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2017.1157.16

Effects of Cluster Thinning on Cluster Properties and Yield in Vineyards with Different Slopes and Rootstocks

Year 2022, Volume: 51 Issue: 2, 83 - 92, 21.11.2022
https://doi.org/10.53471/bahce.1093456

Abstract

This study was carried out for two consecutive years in the 2019-2020 and 2020-2021 vegetation periods in the vineyard. The trial area is located within the coordinates of 40° 39' 12.00" N and 27° 03' 20.00" E which is located in the Sarkoy county of Tekirdag province. Cabernet Franc vines grafted onto 13-year-old Fercal and 140 Ru rootstocks were used. Vines planted at 2.1 m X 1.0 m distance between and above rows, height of trunk is 70 cm, Espalier system in the form of a single-arm Cordon Royat trellising and in N-S direction. The altitude of the vineyard is between the highest 327 m and the lowest 309 m. In this study; the effects of rootstock, location, cluster thinning applications on cluster characteristics were determined. In the conditions of Sarkoy county of Tekirdag province, low values were obtained from the Fercal rootstock in terms of cluster characteristics, except for the number of berry per cluster. In terms of the location on the slope, the “Top” location gave a high value in terms of the number of berry in the cluster, while it had a lowering effect in all other criteria. Therefore, when Cabernet Franc/Fercal combination, low cluster width, cluster length, cluster weight, cluster volume and cluster density are desired in sloping vineyards, it has been found that the “Top” location in slope can be preferred and it is recommended not to do the cluster thinning in order to avoid lower yield.

References

  • 1. Vance, A.J., Reeve, A.L., Skinkis, P.A. 2013. The role of canopy management in vine balance. Oregon State University Extension Service. EM 9071, 12p. USA.
  • 2. Keller, M. 2015. The science of grapevines anatomy and physiology. Second Edition. Elsevier Inc. UK. 509p.
  • 3. Bahar, E., Korkutal, İ., Öner, H. 2018. Bağcılıkta terroir unsurları. Bahçe 47(2):57-70.
  • 4. Ilgaz, F. ve Çelik, M. 2020. Şiraz üzüm çeşidinde yaprak alma ve salkım seyreltme uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 57(2):239-248.
  • 5. Climaco, P., Teixeira, K., Ferreirinho, M.C. 2005. Efeitos da monda de cachos no rendimento e qualidade da cv. Alicante Bouschet. Vinea, Revista Viticultura Alentejo, Abril-Junho. 13-16.
  • 6. Silvestroni, O., Lanari, V., Lattanzi, T., Palliotti, A., Vanderweide, J., Sabbatini, P. 2019. Canopy management strategies to control yield and grape composition of Montepulciano grapevines. Australian Journal of Grape and Wine Research 25:30-42. https://doi.org/10.1111/ajgw.12367
  • 7. Kennedy, U., Learmonth, R., Hassal, T. 2009. Effects on grape and wine quality of bunch thinning of Merlot under Queensland conditions. Queensland Wine Industry Association, 18 May 2009, Project Number: RT 06/05-2. Australia.
  • 8. Zhuang, S.J., Tozzini, L., Green, A., Acimovic, D., Howell, G.S., Castellarin, S.D., Sabbatini, P. 2014. Impact of cluster thinning and basal leaf removal on fruit quality of Cabernet franc (Vitis vinifera L.) grapevines grown in cool climate conditions. HortScience 49(6):750-756. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.49.6.750
  • 9. Ollat, N., Bordenave, L., Tandonnet, J.P., Boursiquot, J.M., Marguerit, E. 2016. Grapevine rootstocks: origins and perspectives. Acta Horticulturae 1136: 11-22. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2016.1136.2
  • 10. Bogunovic, I., Telak, L.J., Pereira, P. 2020. Experimental comparison of runoff generation and initial soil erosion between vineyards and. Croplands of Eastern Croatia: A Case Study. Air, Soil and Water Research 13:1-9.
  • 11. Seeger, M., Dittrich, F., Iserloh, T., Thiele-Bruhn, S. 2020. Diversifying steep slope viticulture-towards a sustainable intensive agriculture? Proceedings 30(1):51. https://doi.org/10.3390/ proceedings2019030051.
  • 12. Uzun, M. 2019. Farklı su stresi seviyelerinin organik ve konvansiyonel olarak yetiştirilen Cabernet-Sauvignon (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde tane heterojenitesi ve bileşimine etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Tekirdağ. 173s.
  • 13. Lorenz, D., Eichhorn, K., Bleiholder, H., Klose, R., Meier, U., Weber, E. 1995. Phenological growth stages of the grapevine (Vitis vinifera L. ssp. vinifera) codes and descriptions according to the extended BBCH scale. Australian Journal of Grape and Wine Research 1:100-110.
  • 14. OIV, 2009. 2nd Edition of the OIV Descriptor List for Grape Varieties and Vitis Species. 178p
  • 15. Bahar, E., Korkutal, İ., Kabataş, İ.E. 2017. Sangiovese üzüm çeşidinde dönemsel yaprak su potansiyeli (Ψyaprak) değişimleri ve salkım seyreltme uygulamalarına bağlı olarak düzenlenen sulama oranlarının verim, sürgün ve gelişme özellikleri üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences 30(2):85-90.
  • 16. Pehlivan, E.C., Uzun, H. 2015. Shiraz üzüm çeşidinde salkım seyreltmesinin verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 25 (2):119-126.
  • 17. Marcon Filho, J.L.M, Würz, D.A., Brighenti, A.F., Allebrandt, R., Cury, L., de Bem, B.P., Rufato, L., Kretzschmar, A.A. 2018. Effects of pre-and post-veraison cluster thinning on Montepulciano and Cabernet Franc grape varieties in southern Brazil highlands. Revista de Ciências Agroveterinárias 17(3):444-449. https://doi.org/10.5965/223811711732018444
  • 18. Vicente, A., Yuste, J. 2015. Cluster thinning in cv. Verdejo rainfed grown: Physiologic, agronomic and qualitative effects, in the D.O. Rueda (Spain). BIO Web of Conferences 5:01020. https://doi.org/10.1051/bioconf/20150501020
  • 19. Korkutal, İ., Bahar, E., Azsöz, S. 2021. Michele Palieri üzüm çeşidinde farklı zamanlarda yapılan yaprak alma ve salkım seyreltme uygulamalarının salkım özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26(2):376-386. https://doi.org/10.37908/ mkutbd. 908853
  • 20. Marcon Filho, J.L., Allebrandt, R., Peters, F.K., Machado, B.D., Kretzschmar, A.A., Rufato, L. 2017. Evolution of the maturation of berries in 'Cabernet Franc' under different levels of cluster thinning. Acta Horticulturae (1157):99-104. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2017.1157.16
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Horticultural Production
Journal Section Makaleler
Authors

İlknur Korkutal 0000-0002-8016-9804

Elman Bahar 0000-0002-8842-7695

Batuhan Koskosoğlu 0000-0002-7736-6081

Publication Date November 21, 2022
Submission Date March 25, 2022
Acceptance Date October 24, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 51 Issue: 2

Cite

APA Korkutal, İ., Bahar, E., & Koskosoğlu, B. (2022). Farklı Eğimdeki Konum ve Anaçlara Sahip Bağda Salkım Seyreltmenin; Salkım Özellikleri ve Verime Etkisi. Bahçe, 51(2), 83-92. https://doi.org/10.53471/bahce.1093456
AMA Korkutal İ, Bahar E, Koskosoğlu B. Farklı Eğimdeki Konum ve Anaçlara Sahip Bağda Salkım Seyreltmenin; Salkım Özellikleri ve Verime Etkisi. Bahçe. November 2022;51(2):83-92. doi:10.53471/bahce.1093456
Chicago Korkutal, İlknur, Elman Bahar, and Batuhan Koskosoğlu. “Farklı Eğimdeki Konum Ve Anaçlara Sahip Bağda Salkım Seyreltmenin; Salkım Özellikleri Ve Verime Etkisi”. Bahçe 51, no. 2 (November 2022): 83-92. https://doi.org/10.53471/bahce.1093456.
EndNote Korkutal İ, Bahar E, Koskosoğlu B (November 1, 2022) Farklı Eğimdeki Konum ve Anaçlara Sahip Bağda Salkım Seyreltmenin; Salkım Özellikleri ve Verime Etkisi. Bahçe 51 2 83–92.
IEEE İ. Korkutal, E. Bahar, and B. Koskosoğlu, “Farklı Eğimdeki Konum ve Anaçlara Sahip Bağda Salkım Seyreltmenin; Salkım Özellikleri ve Verime Etkisi”, Bahçe, vol. 51, no. 2, pp. 83–92, 2022, doi: 10.53471/bahce.1093456.
ISNAD Korkutal, İlknur et al. “Farklı Eğimdeki Konum Ve Anaçlara Sahip Bağda Salkım Seyreltmenin; Salkım Özellikleri Ve Verime Etkisi”. Bahçe 51/2 (November 2022), 83-92. https://doi.org/10.53471/bahce.1093456.
JAMA Korkutal İ, Bahar E, Koskosoğlu B. Farklı Eğimdeki Konum ve Anaçlara Sahip Bağda Salkım Seyreltmenin; Salkım Özellikleri ve Verime Etkisi. Bahçe. 2022;51:83–92.
MLA Korkutal, İlknur et al. “Farklı Eğimdeki Konum Ve Anaçlara Sahip Bağda Salkım Seyreltmenin; Salkım Özellikleri Ve Verime Etkisi”. Bahçe, vol. 51, no. 2, 2022, pp. 83-92, doi:10.53471/bahce.1093456.
Vancouver Korkutal İ, Bahar E, Koskosoğlu B. Farklı Eğimdeki Konum ve Anaçlara Sahip Bağda Salkım Seyreltmenin; Salkım Özellikleri ve Verime Etkisi. Bahçe. 2022;51(2):83-92.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram