Research Article
BibTex RIS Cite

Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi

Year 2023, Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1, 276 - 285, 27.02.2023

Abstract

Bu çalışmada Şarköy (Tekirdağ) ve Urla (İzmir) yöresi Cabernet Sauvignon (CS) üzümleri ve bu üzümlerden elde edilen kırmızı şarapların genel bileşimi, fenolik ve duyusal özellikleri üzerine yörenin etkisi araştırılmıştır. Fenolik bileşikler spektrofotometrik yöntem, antosiyanin bileşikleri HPLC yöntemi ile belirlenmiştir. Duyusal özellikler ise koku ve lezzet profil analizi ile gerçekleştirilmiştir. Şarköy yöresinin CS üzümlerinin, Urla yöresinin CS üzümlerine göre toplam asit, toplam fenolik bileşik, toplam antosiyanin miktarları daha yüksek, SÇKM ve pH değerleri ise daha düşük bulunmuş ve yörenin CS üzümünün bileşimini önemli düzeyde etkilediği belirlenmiştir (p<0.05). CS şaraplarının toplam asit miktarı Şarköy’de, alkol, pH ve toplam fenolik değerleri Urla’da daha yüksek bulunmuştur. Şarköy yöresi şarabında 11 adet, Urla yöresi şarabında 12 adet antosiyanin bileşiği saptanmış, miktarları sırasıyla 481.3 mg.L⁻¹ ile 410.5 mg.L⁻¹ olarak tespit edilmiştir. Her iki yöre şarabında da baskın olan antosiyanin bileşiği malvidin-3-glikozit olarak belirlenmiş ve Şarköy yöresinin antosiyanin bakımından daha zengin olduğu tespit edilmiştir.

Year 2023, Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1, 276 - 285, 27.02.2023

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Makaleler
Authors

Dicle Yıldırım This is me

Abdullah Özonur This is me

Merve Darıcı

Turgut Cabaroğlu This is me

Publication Date February 27, 2023
Submission Date October 1, 2022
Published in Issue Year 2023 Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1

Cite

APA Yıldırım, D., Özonur, A., Darıcı, M., Cabaroğlu, T. (2023). Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 276-285.
AMA Yıldırım D, Özonur A, Darıcı M, Cabaroğlu T. Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi. Bahçe. February 2023;52(Özel Sayı 1):276-285.
Chicago Yıldırım, Dicle, Abdullah Özonur, Merve Darıcı, and Turgut Cabaroğlu. “Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi”. Bahçe 52, no. Özel Sayı 1 (February 2023): 276-85.
EndNote Yıldırım D, Özonur A, Darıcı M, Cabaroğlu T (February 1, 2023) Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi. Bahçe 52 Özel Sayı 1 276–285.
IEEE D. Yıldırım, A. Özonur, M. Darıcı, and T. Cabaroğlu, “Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi”, Bahçe, vol. 52, no. Özel Sayı 1, pp. 276–285, 2023.
ISNAD Yıldırım, Dicle et al. “Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi”. Bahçe 52/Özel Sayı 1 (February 2023), 276-285.
JAMA Yıldırım D, Özonur A, Darıcı M, Cabaroğlu T. Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi. Bahçe. 2023;52:276–285.
MLA Yıldırım, Dicle et al. “Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi”. Bahçe, vol. 52, no. Özel Sayı 1, 2023, pp. 276-85.
Vancouver Yıldırım D, Özonur A, Darıcı M, Cabaroğlu T. Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi. Bahçe. 2023;52(Özel Sayı 1):276-85.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram