AMAÇ: Çalışmamızda prefrontal korteks dokusu üzerine omega - 3 yağ asitlerinin olumlu etkilerinin biyokimyasal düzeyde incelenmesi amaçlandı.
YÖNTEMLER: Çalışmamız esnasında kullanılan 16 adet Wistar - Albino cinsi erişkin erkek sıçan iki ayrı gruba ayrıldı. Grup I’deki sıçanlar kontrol grubu olarak değerlendirildi ve intargastrik gavaj ile serum fizyolojik gün aşırı zerk edildi. Grup II’deki sıçanlara ise 0.4 g/kg dozdaki omega - 3 yağ asiti intragastrik gavaj yolu ile her gün verildi. Altı hafta devam eden deney süresi sonunda hayvanlar dekapite edilerek prefrontal korteks dokuları çıkarıldı. Alınan prefrontal korteks dokusu örneklerine ait süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GSH – Px) enzim aktivasyonları ile malondialdehit (MDA) düzeyleri spektrofotometrik olarak belirlendi.
BULGULAR: Çalışmamız neticesinde omega - 3 yağ asiti verilen hayvanların prefrontal korteks dokularında SOD ve GSH – Px enzim aktiviteleri kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı bir artış gösterdi. MDA düzeyleri ise kontrol grubuna oranla anlamlı bir düşüş seyri gösterdi. SONUÇ: Sonuç olarak omega - 3 yağ asitlerinin beyin prefrontal korteks dokusundaki oksidatif hasara karşı önleyici bir etki yarattığı ve dolayısıyla bu doku üzerinde koruyucu bir işlev yürüttüğü tespit edildi.
OBJECTIVE: In our study of prefrontal cortex on the positive effects of omega - 3 fatty acids was aimed to investigate the biochemical level.
METHODS: During our study used 16 Wistar - Albino male rats in the two groups were divided. Rats in Group I are used as control group and they are only intragastric gavaged with normal saline. Rats in group II, 0.4 g / kg dose of omega - 3 fatty acid was given every day by intragastric gavage. At the end of six weeks the ongoing experiments animals were decapitated and prefrontal cortex were removed. Get in the prefrontal cortex of superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GSH - Px) enzyme activation and malondialdehyde (MDA) levels were determined spectrophotometrically.
RESULTS: As a result of our study of omega - 3 fatty acids in the prefrontal cortex of animals SOD and GSH - Px enzyme activity compared to the control group showed a statistically significant increase. MDA levels compared to the control group showed a significant downward trend.
CONCLUSION: As a result, omega - 3 fatty acids in the prefrontal cortex of the brain, a preventive effect against oxidative damage and therefore conducted a protective function on these tissues were detected.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2014 |
Submission Date | November 12, 2013 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 3 Issue: 1 |