Malnütrisyon önemli ve sıklıkla yaşlılarda ihmal edilen bir halk sağlığı problemidir. Yaşlılardaki malnütrisyon; otonomi kaybına, yaşam kalitesinde azalmaya, hastane başvurularında artışa, hastanede kalış süresinde uzamaya, enfeksiyonlara, yara iyileşmesinde gecikmelere, yürüyüş bozuklukları ile düşme ve kırıklara, zamansız ölümlere neden olan patolojik durumlarla yakından ilişkilidir. Yaşlı bireylerde malnütrisyonun önlenmesi ve tedavisi interdisipliner bir yaklaşımı gerektirir.Yaşlı bireylerin bakımında hemşire, diyetisyenle işbirliği içinde çalışmalı ve düzenli kontrollerle özellikle risk altında bulunan gruptaki beslenme sorununun erken tanımlanmasında rol almalıdır. Hemşire yaşlı bireylerin beslenme durumlarını tanılayarak, malnütrisyon risklerini ortaya koyar. Temel beslenme durumunun korunmasını sağlamak hemşirelik tanılamasının bir parçasıdır. Bu risklerin nütrisyonel durum üzerine etkilerini bilerek koruyucu uygulamalarda bulunur. Bu derlemede, yaşlılarda malnütrisyonun önemine vurgu yaparak hemşirenin bu konudaki görev ve sorumlulukları hakkında güncel bilgiler sunulması amaçlanmıştır.
Malnutrition is an important and commonly ignored public health problem in the elderly. Malnutrition in the elderly is closely associated with pathological conditions which causes loss of autonomy, reduction of life quality, an increase in hospital admissions, prolonged length of stay in hospital, infections, delays in wound healing, to falls and fractures with gait disorders and premature death. Prevention and treatment of malnutrition in the elderly people require an interdisciplinary approach. In the elderly care, the nurses should work in collaboration with dietitians and should play a role in the early diagnosis of nutritional problems especially in the risk groups by regular checks. The nurse reveals the risks of malnutrition by diagnosing the nutritional status of elderly people. Ensuring the protection of basic nutritional status is one of the phases of nursing diagnosis. The nurse applies the protective interferences by being the aware of the effects of these risks on nutritional status. In this review, we aimed to emphasize the importance of malnutrition in the elderly and present current information about the nurse's duties and responsibilities in this regard.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Derlemeler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2016 |
Submission Date | February 2, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 5 Issue: 3 |