Purpose: This study aims to evaluate the effect of beverage consumption amount and type on body composition of the university students.
Method: A questionnaire form that contains beverage consumption questions was applied to 201 students studying at the Department of Nutrition and Dietetics, Faculty of Health Sciences, Istanbul Kültür University. The research data were evaluated using the SPSS 25th version program.
Results: The students' anthropometric measurements were determined that the mean height was 166.1 ± 7.6 cm, body weight was 59.7 ± 11.3 kg, BMI was 21.54 ± 3.1 kg / m², hip circumference was 93.6 ± 8.9 cm. In the study, significant relationship was found between BMI and beer types (p = 0.028 <0.05), wine (0.019 <0.05), hard drinks (0.016 <0.05), mineral water and soda (0.030 <0.05) consumption amounts. A very weak statistically significant positive correlation was found between the daily sugared tea consumption and body weight of university students (rs = 0.149; p = 0.035 <0.05). It was observed that there was a statistically positive and weakly significant relationship between daily energy drink consumption and body weight (rs = 0.202; p = 0.004 <0.05). A very weak statistically significant positive correlation was found between the daily consumption of energy drinks and the BMI value (rs = 0.163; p = 0.021 <0.05).
Conclusion: It was concluded that depending on the consumption amount and variety of the beverages, beverage consumption has a relationship with body weight and BMI.
Amaç: Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin içecek tüketimi miktarları ve türünün vücut kompozisyonuna olan etkisinin değerlendirilmesidir.
Yöntem: İstanbul Kültür Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde öğrenim gören 201 öğrenciye anket formu ve içecek tüketim anketi yapılmıştır. Araştırma verileri SPSS 25. versiyon programıyla değerlendirilmiştir.
Bulgular: Öğrencilerin antropometrik ölçümleri incelendiğinde ortalama boy uzunluğu 166,1±7,6 cm, vücut ağırlığı 59,7±11,3 kg, BKİ 21,54±3,1kg/m², kalça çevresi 93,6±8,9 cm olarak saptanmıştır. Çalışmada BKİ ve bira çeşitleri (p=0,028<0,05), şarap (0,019<0,05), sert içkiler (0,016<0,05), maden suyu ve soda (0,030<0,05) tüketim miktarları arasında anlamlı ilişkiye rastlanmıştır. Üniversite öğrencilerinin günlük şekerli çay tüketimi ve vücut ağırlığı arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde çok zayıf anlamlı bir ilişki bulunmuştur (rs=0,149; p=0,035<0,05). Günlük enerji içeceği tüketimi ile vücut ağırlığı arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde zayıf anlamlı bir ilişki olduğu (rs=0,202; p=0,004<0,05) görülmüştür. Günlük enerji içeceği tüketim miktarı ile BKİ değeri arasında ise istatistiksel açıdan pozitif yönde çok zayıf anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (rs=0,163; p=0,021<0,05).
Sonuç: İçeceklerin tüketim miktarına ve çeşitliliğine bağlı olarak vücut ağırlığı ve BKİ ile ilişkisinden söz edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | November 26, 2021 |
Submission Date | May 31, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 10 Issue: 3 |