Aim: In this study, it was aimed to determine which of the multiplex conventional PCR and Real-Time PCR methods are more suitable for the detection of cow and sheep milk mixed with goat milk. Materials and Methods: For this purpose, one liter of each goat, cow, and sheep milk was obtained from farms in Van province. PCR experiments were carried out by adding cow's milk and sheep's milk in the same proportions into goat milk (1%, 2%, 5%, 0.1%, and 0.5%). Multiplex Conventional and Real-Time PCR were used in these trials. Results: In the cow and sheep milk trials, it was determined that the presence of 1%, 2%, and 5% cow and sheep milk added to goat milk could be determined by the multiplex conventional PCR method. However, it was observed that the positivity of the gel image of the milk mixtures added at the rate of 0.5% was unclear, and the mixtures at the rate of 0.1% could not be detected. In the Real-Time PCR method, the presence of cow and sheep milk was detected in all the mixtures and positive graphics were determined. Conclusion: This showed that the Real-Time PCR method gives more reliable results even when 0.1% cow or sheep milk is mixed with commercially available goat milk.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
TSA-2020-8901
This study was supported by the Research Fund of Van YuzuncuYıl University with the project number of TSA-2020-8901. Thank you for your contributions. We would like to thank Tuncer Çakmak for his support.
Amaç: Bu çalışma, keçi sütüne karıştırılmış inek ve koyun sütünün tespiti için multipleks konvansiyonel PCR ve Real Time PCR yöntemlerinden hangisinin daha uygun olduğunun belirlenmesi amavıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu amaçla Van ilindeki çiftliklerden keçi, inek ve koyun sütünden birer litre süt temin edilmiştir. Keçi sütüne aynı oranlarda inek sütü ve koyun sütü (%1, %2, %5, %0.1 ve %0.5) ilave edilerek PCR deneyleri yapılmıştır. Bu denemelerde mültipleks konvansiyonel ve Real Time PCR kullanıldı. Bulgular: İnek ve koyun sütü denemelerinde keçi sütüne ilave edilen %1, %2 ve %5 inek ve koyun sütünün varlığının multipleks konvansiyonel PCR yöntemi ile belirlenebileceği ortaya konmuştur. Ancak %0.5 oranında eklenen süt karışımlarının jel görüntüsünün pozitifliğinin belirsiz olduğu ve %0.1 oranındaki karışımların tespit edilemediği görülmüştür. Real Time PCR yönteminde ise tüm karışımlarda inek ve koyun sütü varlığı tespit edildi ve pozitif grafikler belirlendi. Sonuç: Bu sonuçlar, Real Time PCR yönteminin, ticari olarak satılan keçi sütü ile %0,1 inek veya koyun sütü karıştırıldığında bile daha güvenilir sonuçlar verdiğini gösterdi.
TSA-2020-8901
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | TSA-2020-8901 |
Publication Date | October 4, 2022 |
Submission Date | July 1, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 11 Issue: 3 |