Bu çalışmada, buğday saplarından KOH yöntemiyle kâğıt hamuru elde edilmiş ve deneme kâğıtlarının L*, a* ve b* değerleri, opaklık ve parlaklık değerleri ölçülerek sıcaklık artışı ile meydana gelen değişim incelenmiştir. Bu kapsamda pişirme süresi ve KOH oranı sabit tutularak, maksimum sıcaklık değerleri 110, 120 ve 130 ℃’lerde değiştirilmiş ve üç farklı hamur elde edilmiştir. Her üç pişirmede elde edilen hamurlardan elde edilen kâğıt gruplarında L* değeri 70’in üzerinde ölçülmüştür. Bu kâğıtların beyaza yakın olduğu anlamına gelmektedir. a*,b* değerleri + değerde olduğundan kâğıtlar kırmızı ve sarı renktedir. b* değerinin a* değerinden oldukça yüksek olması sarı rengin kırmızı renge göre daha baskın olduğunu göstermektedir. Dövme ile opaklık azalmıştır. Hamurların parlaklık değerleri aynı °SR indisinde 110 ℃’den 120 ℃ çıkarılması ile azalmış 130 ℃’ye çıkması ile tekrar artmıştır. Bununla birlikte çalışmada, opaklık ve parlaklık değerleri regresyon analizi ile modellenerek farklı °SR indisi ve sıcaklık değerlerindeki kâğıt hamuru parametreleri tahmin edilmiştir.
In this study, the pulp was obtained from wheat straw by the KOH method, and the change with temperature increase was investigated by measuring the L*, a*, and b* values, opacity, and gloss values of the test papers. In this context, three different pulps were obtained by keeping the cooking time and KOH ratio constant, and the maximum temperature values were changed at 110, 120, and 130 °C. The L* value was measured above 70 in all three paper groups obtained from the pulp. This means that the papers are close to white. Since a*,b* values are +, the papers are red and yellow. The fact that the b* value is considerably higher than a* value indicates that yellow is more dominant than red. Opacity decreased with the beating. The gloss values of the pulps decreased by subtracting 120℃ from 110℃ at the same °SR index and increased again when it was increased to 130℃. In addition, opacity and gloss values were modelled with regression analysis, and pulp parameters at different °SR index and temperature values were estimated.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Timber, Pulp and Paper |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |
Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,
Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.
Tel: +90 (378) 223 5094, Fax: +90 (378) 223 5062,
E-mail: bofdergi@gmail.com