In
this study, the effects of potassium borohydride (KBH4) on maritime
pine (Pinus pinaster Ait.)
kraft
pulp and paper properties were investigated. 0.5%, 1%, 1.5%, and 2% (based on
oven-dried wood) KBH4 added kraft cookings were carried out under
the fixed cooking conditions. KBH4-free kraft cooking was also done
as control cooking. The results revealed that pulp yield, kappa number, and
beating time increased with addition of KBH4 to cooking liquor. The
screened yield increased 7.69 point (from 46,21% to 53.90%) with 2% KBH4
addition to control cooking. The brightness values of handsheets were increased
with KBH4 addition. Strength properties of handsheets significantly
decreased with addition of KBH4.
Bu
çalışmada, sahil çamından (Pinus pinaster Ait.) elde edilen kraft kağıt
hamuru ve kağıtlarının özellikleri üzerine potasyum borhidrürün (KBH4)
etkileri araştırılmıştır. %0,5, %1, %1,5, ve %2 (fırın kurusu oduna göre) oranında
KBH4 pişirme çözeltisine ilave edilerek sabit pişirme koşulları
altında Kraft pişirmeleri yapılmıştır. Ayrıca, KBH4 ilavesiz kraft
pişirmesi kontrol pişirmesi olarak yapılmıştır. Pişirme çözeltisine KBH4
ilavesinin kağıt hamurunun verimi ve kappa numarası ile hamurların dövme
sürelerini artırdığı sonucuna varılmıştır. Kontrol pişirmesine %2 KBH4
ilave edildiğinde elenmiş verim 7,69 puan (%46,21’den %53,90’a) artmıştır. KBH4
ilavesi ile kağıtların parlaklık değerleri artmıştır. Kağıtların sağlamlık
özellikleri KBH4 ilavesi ile önemli ölçüde azalmıştır.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 15, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 |
Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,
Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.
Tel: +90 (378) 223 5094, Fax: +90 (378) 223 5062,
E-mail: bofdergi@gmail.com