Research Article
BibTex RIS Cite

Eskipazar (Karabük) Peyzajının Ekoturizm Açısından Değerlendirilmesi

Year 2019, , 336 - 349, 15.08.2019
https://doi.org/10.24011/barofd.579067

Abstract

Araştırmada,
Karabük İli Eskipazar peyzajının turizm açısından analizi ve değerlendirilmesi
amaçlanmıştır. Bu kapsamda yöntemin birinci aşamasında araştırma konusu ile
alana yönelik doğal ve kültürel peyzaj değerleri belirlenmiştir. Bu aşamada
alan gözlemleri, bireysel görüşmeler ve literatür taramalarından
yararlanılmıştır. İkinci aşamada GZFT analizi devreye girmiştir. Eskipazar’ın
peyzaj değerlerinin turistik açıdan güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve
tehditleri, arazi çalışmaları (yerel halkla yapılan birebir görüşmeler), yerel
yöneticilerle yapılan mülakatlar ve literatür taramalarından yararlanılarak
hazırlanan GZFT analizi ile tespit edilmiştir. GZFT faktörleri, anket
çalışmasının bir parçası olarak yerel halka, ziyaretçilere ve uzmanlara
yöneltilmiştir. Yerel halk ve ziyaretçilerden elde edilen yanıtlar, frekans
analizi aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırma konusu ile ilgili 5 adet
anahtar kişiden oluşan uzmanların (yerel yönetici) görüşü ise A’wot tekniği
kullanılarak değerlendirilmiştir. Veri toplama ve analizi ile alandaki turizm
ve korumaya yönelik düşünceler elde edilmiş, olumsuz çevre faktörleri, turistik
ve rekreasyonel altyapı hakkında da fikir sahibi olunmuştur. Analiz sonuçları,
son aşamada birlikte değerlendirilmiş, sürdürülebilir ekoturizm stratejilerinin
desteğiyle çözüm önerileri sunulmuştur. Bu öneri stratejiler, Eskipazar’ın
doğal ve kültürel peyzaj değerlerinin koruyarak kullanımına fırsat sunacaktır.

Supporting Institution

Bartın Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu

Project Number

2016-FEN-CY-011

Thanks

Bu çalışma, Bartın Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenmiştir (Proje No: 2016-FEN-CY-011). Desteklerinden dolayı Bartın Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi’ne teşekkür ederiz.

References

  • Açıksöz S, Bollukcu P ve Çelik D (2016). ‘Ecotourism And Ethics In Protected Areas:Bartın-Söğütlü Village’. Oxidation Communications, Cilt 39, S 4-II, 3621-3636.
  • BAKKA (2013a). ‘2010-2013 Yılları Batı Karadeniz Bölge Planı’. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yayını.
  • BAKKA (2013b). ‘Turizm Sektör Analizi’. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yayını.
  • Benzer K, (2006). ‘Bolu-Göynük ve yakın çevresi doğal ve kültürel kaynaklarının ekoturizm açısından değerlendirilmesi’. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Ankara, 296s.
  • Birel FK (2008). ‘Çankaya ve Bismil İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’nin Güç Çözümlemesi (Swot Analizi)’. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.
  • Cumalıoğlu A (2011). ‘Hadrianapolis ve Çevresi Geç Antik - Erken Bizans Mimari Plastik Örnekleri’. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Arkeoloji Anabilim Dalı, İzmir.
  • Durgun A (2007). ‘Isparta Turizminin Swot Analizi’. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 5, S93-109.
  • Güngör S ve Arslan M (2004). ‘Turizm ve Rekreasyon Stratejileri İçin Swot Analizi, Görsel Kalite Değerlendirmesi, Turizm Tesislerinin Beğenilirliği ve Turizm Tesisleri Durum Analizi Uygulaması: Beyşehir İlçesi Örneği’. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 18, Sayı 33, S 68-72.
  • Gürbüz F (2010). ‘A’WOT analizi-Erciyes Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Uygulaması’. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Cilt 26, S 4,372-374.
  • Jaya R, Machfud M, Raharja S, Marimin M (2013). ‘Sustainability Analysis for Gayo Coffee Supply Chain’. International Journal on Advanced Science Engineering Information Technology, Cilt 3, S 2, 24-28.
  • Kaypak Ş (2010). ‘Ekolojik Turizmin Sürdürülebilirliği’. Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt 2,S 93- 114.
  • KTB (2019). Kültür ve Turizm Bakanlığı, Karabük İl Müdürlüğü, http//:www.karabukkultur.gov.tr/TR-63711/ulasim.html, Erişim tarihi: 16 Haziran 2019.
  • Leung Y, Marion JL, Farrell TA (2001). ‘The Role of Recreation Ecology in Sustainable Tourism and Ecotourism. İçinde: McCool, S. ve R. N. Moisey (eds.), Tourism, Recreation, and Sustainability: Linking Culture and the Environment’. New York: CAB International.
  • Orhunbilge N (2000). Örnekleme Yöntemleri ve Hipotez Testleri. Avcıol Yayınları, İstanbul.
  • Saaty TL, (1980). ‘The Analytic Hierarchy Process’, New York, McGrawHill,
  • Sarı Y (2001). ‘Amasra İlçesi’nin Doğal ve Kültürel Peyzaj Değerlerinin Sürdürülebilir Turizm Bağlamında İrdelenmesi’. ZKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak.
  • Sarı Nayim Y (2014). ‘Evaluations on the Development of Sustainable Tourism in Amasra’s Urban Landscape’. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 16(23-24), Bartın.
  • Sarı Nayim Y (2015). ‘An Assessment Approach for Sustainable Tourism in Amasra’s RuralArea’. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, Sayı 17, S 25-26, Bartın.
  • Sarı Nayim Y (2017). ‘Bartın İli Kapısuyu Köyü’ndeki Yerel Halk, Ziyaretçiler ve Yöneticilerin Sürdürülebilir Turizm Planlamasına Yönelik Bakış Açılarının İncelenmesi’. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, Cilt 8, Sayı 19, S 138-153.
  • Sungur Z (2012). ‘Sürdürülebilir Ekoturizmin Toplumsal Etkileri: Türkiye’den Örnekler’, INTERNATIONAL CONFERENCE ON EURASIAN ECONOMIES.
  • Taşçıoğlu GS (2016). ‘Sürdürülebilir Turizm İçin Stratejilerin Geliştirilmesi: Kuzey Antalya Kültür Ve Turizm Koruma Ve Gelişim Bölgesi Örneği’. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.
  • The International Ecotourism Society (2002). ‘The definition of ecotourism’. http://www.ecotourism.org/index.htm, Erişim Tarihi 16 Ekim 2018.
  • Uzun S ve Müderrisoğlu H, 2010. ‘Kırsal rekreasyon alanlarında kullanıcı memnuniyeti: Bolu Gölcük Ormaniçi Dinlenme Yeri Örneği’. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Seri: A, Sayı: 1, Yıl: 2010, ISSN: 1302-7085, Sayfa: 67-82.
  • Yazıcıoğlu Y. ve Erdoğan S, 2004. ‘Spss Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri’. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Yılmaz H (2008). ‘Turizm Çeşitlendirilmesi Kapsamında Ekoturizmin Ürünü Olarak Tatil Çiflikleri: Türkiye’deki Tatil Çifliklerine Yönelik Swot Analizi’. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Afyon.

Evaluation of Eskipazar (Karabük) Landscape in terms of Ecotourism

Year 2019, , 336 - 349, 15.08.2019
https://doi.org/10.24011/barofd.579067

Abstract

In the study, iIt is aimed to
analyze and evaluate the landscape of the Eskipazar landscape of (Karabük
Pprovince) in terms of tourism. AroundIn this context, in the first stage of
the method, natural and cultural landscape values were determined for the
research subject and area. At this stage, field observations, individual
interviews, literature surveys and data obtained from various maps were
utilized. In the second stage, SWOT analysis was introduced. The strengths and
weaknesses and opportunities and threats of the landscape values of Eskipazar
in terms of tourism, field studies (one-on-one interviews with local people),
interviews with local managers and literature surveys were determined by using
SWOT analysis. The SWOT factors were directed to the local community, visitors
and experts as part of the survey. The responses obtained from local people and
visitors were evaluated through frequency analysis. The opinions of 5 key experts
(local managers) on the subject of the research were evaluated using A’wot
technique. With the data collection and analysis, ideas were obtained for the
tourism and protection in the field and negative environmental factors
particulalrly on the, tourism and recreation infrastructure were obtained. The
results of the analysis were evaluated together at the last stage and solutions
were proposed with under the support of sustainable ecotourism strategies.
These proposed strategies will provide the opportunity to use and protect the
natural and cultural landscape values of Eskipazar.

Project Number

2016-FEN-CY-011

References

  • Açıksöz S, Bollukcu P ve Çelik D (2016). ‘Ecotourism And Ethics In Protected Areas:Bartın-Söğütlü Village’. Oxidation Communications, Cilt 39, S 4-II, 3621-3636.
  • BAKKA (2013a). ‘2010-2013 Yılları Batı Karadeniz Bölge Planı’. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yayını.
  • BAKKA (2013b). ‘Turizm Sektör Analizi’. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yayını.
  • Benzer K, (2006). ‘Bolu-Göynük ve yakın çevresi doğal ve kültürel kaynaklarının ekoturizm açısından değerlendirilmesi’. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Ankara, 296s.
  • Birel FK (2008). ‘Çankaya ve Bismil İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’nin Güç Çözümlemesi (Swot Analizi)’. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.
  • Cumalıoğlu A (2011). ‘Hadrianapolis ve Çevresi Geç Antik - Erken Bizans Mimari Plastik Örnekleri’. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Arkeoloji Anabilim Dalı, İzmir.
  • Durgun A (2007). ‘Isparta Turizminin Swot Analizi’. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 5, S93-109.
  • Güngör S ve Arslan M (2004). ‘Turizm ve Rekreasyon Stratejileri İçin Swot Analizi, Görsel Kalite Değerlendirmesi, Turizm Tesislerinin Beğenilirliği ve Turizm Tesisleri Durum Analizi Uygulaması: Beyşehir İlçesi Örneği’. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 18, Sayı 33, S 68-72.
  • Gürbüz F (2010). ‘A’WOT analizi-Erciyes Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Uygulaması’. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Cilt 26, S 4,372-374.
  • Jaya R, Machfud M, Raharja S, Marimin M (2013). ‘Sustainability Analysis for Gayo Coffee Supply Chain’. International Journal on Advanced Science Engineering Information Technology, Cilt 3, S 2, 24-28.
  • Kaypak Ş (2010). ‘Ekolojik Turizmin Sürdürülebilirliği’. Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt 2,S 93- 114.
  • KTB (2019). Kültür ve Turizm Bakanlığı, Karabük İl Müdürlüğü, http//:www.karabukkultur.gov.tr/TR-63711/ulasim.html, Erişim tarihi: 16 Haziran 2019.
  • Leung Y, Marion JL, Farrell TA (2001). ‘The Role of Recreation Ecology in Sustainable Tourism and Ecotourism. İçinde: McCool, S. ve R. N. Moisey (eds.), Tourism, Recreation, and Sustainability: Linking Culture and the Environment’. New York: CAB International.
  • Orhunbilge N (2000). Örnekleme Yöntemleri ve Hipotez Testleri. Avcıol Yayınları, İstanbul.
  • Saaty TL, (1980). ‘The Analytic Hierarchy Process’, New York, McGrawHill,
  • Sarı Y (2001). ‘Amasra İlçesi’nin Doğal ve Kültürel Peyzaj Değerlerinin Sürdürülebilir Turizm Bağlamında İrdelenmesi’. ZKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak.
  • Sarı Nayim Y (2014). ‘Evaluations on the Development of Sustainable Tourism in Amasra’s Urban Landscape’. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 16(23-24), Bartın.
  • Sarı Nayim Y (2015). ‘An Assessment Approach for Sustainable Tourism in Amasra’s RuralArea’. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, Sayı 17, S 25-26, Bartın.
  • Sarı Nayim Y (2017). ‘Bartın İli Kapısuyu Köyü’ndeki Yerel Halk, Ziyaretçiler ve Yöneticilerin Sürdürülebilir Turizm Planlamasına Yönelik Bakış Açılarının İncelenmesi’. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, Cilt 8, Sayı 19, S 138-153.
  • Sungur Z (2012). ‘Sürdürülebilir Ekoturizmin Toplumsal Etkileri: Türkiye’den Örnekler’, INTERNATIONAL CONFERENCE ON EURASIAN ECONOMIES.
  • Taşçıoğlu GS (2016). ‘Sürdürülebilir Turizm İçin Stratejilerin Geliştirilmesi: Kuzey Antalya Kültür Ve Turizm Koruma Ve Gelişim Bölgesi Örneği’. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.
  • The International Ecotourism Society (2002). ‘The definition of ecotourism’. http://www.ecotourism.org/index.htm, Erişim Tarihi 16 Ekim 2018.
  • Uzun S ve Müderrisoğlu H, 2010. ‘Kırsal rekreasyon alanlarında kullanıcı memnuniyeti: Bolu Gölcük Ormaniçi Dinlenme Yeri Örneği’. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Seri: A, Sayı: 1, Yıl: 2010, ISSN: 1302-7085, Sayfa: 67-82.
  • Yazıcıoğlu Y. ve Erdoğan S, 2004. ‘Spss Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri’. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Yılmaz H (2008). ‘Turizm Çeşitlendirilmesi Kapsamında Ekoturizmin Ürünü Olarak Tatil Çiflikleri: Türkiye’deki Tatil Çifliklerine Yönelik Swot Analizi’. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Afyon.
There are 25 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Environmentally Sustainable Engineering
Journal Section Sustainable Design, Landscape Planning and Architecture
Authors

Yeliz Sarı Nayim 0000-0002-0165-6349

Seda Özlem Yaman This is me

Project Number 2016-FEN-CY-011
Publication Date August 15, 2019
Published in Issue Year 2019

Cite

APA Sarı Nayim, Y., & Yaman, S. Ö. (2019). Eskipazar (Karabük) Peyzajının Ekoturizm Açısından Değerlendirilmesi. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 21(2), 336-349. https://doi.org/10.24011/barofd.579067


Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,

Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.

Tel: +90 (378) 223 5094, Fax: +90 (378) 223 5062,

E-mail: bofdergi@gmail.com