This study examined some of the chemical and morphological
properties of apricot wood (Prunus
armeniaca L.) and fruit
endocarp. According to results, the holocellulose, alphacellulose, and lignin
ratios of apricot wood were found to be 79.50%, 42.33% and 16.43% respectively.
The holocellulose, alphacellulose, and lignin ratios of the apricot fruit
endocarp were determined to be 79.33%, 28.65%, and 36.22%, respectively. In
morphological terms, the apricot fruit endocarp has not been found to be
suitable for paper manufacturing but it can be used for board manufacturing.
And also, apricot wood is similar to the hardwood species that have industrial
value, so it is a convenient raw material for pulp production.
apricot fruit chemical properties morphological properties Apricot wood (Prunus armeniaca L.)
Bu çalışmada kayısı (Prunus
armeniaca L.) odunu ve meyve endokarpınun bazı kimyasal ve morfolojik
özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, kayısı odununun
holoselüloz, alfaselüloz ve lignin içerikleri sırasıyla %79.5, %42.33 ve %16.43
olarak bulunmuştur. Aynı şekilde meyve endokarpınun oranları sırasıyla %79.33,
%28.65, ve %36.22 olarak tespit edilmiştir. Morfolojik olarak ele alındığında meyve
kabuklarının kâğıt üretimine uygun olmadığı fakat levha üretiminde
kullanılabileceği tespit edilmiştir. Bunlara ilaveten kayısı odununun diğer
endüstriyel değeri olan yapraklı ağaç odunlarıyla benzer özellik gösterdiği ve
bu nedenle kâğıt hamuru üretimi için uygun bir hammadde olduğu belirtilmiştir.
Kayısı odunu (Prunus armeniaca L.) kayısı meyvesi kimyasal özellikler morfolojik özellikler
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Biomaterial Engineering, Bio-based Materials, Wood Science |
Authors | |
Publication Date | August 16, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 20 Issue: 2 |
Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,
Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.
Fax: +90 (378) 223 5077, Fax: +90 (378) 223 5062,
E-mail: bofdergi@gmail.com