Bu çalışmada, sarıçam (Pinus sylvestris L.) ve titrek kavak (Populus
tremula L.) odunundan Sülfat (Kraft) yöntemiyle aynı koşullarda kâğıt hamuru ve
deneme kâğıtları üretilmiştir. Literatür araştırması yapılıp, yonga/çözelti
oranı 1/4, pişirme sıcaklığı 170±2 °C, maksimum sıcaklığa ulaşma süresi 90 ve
maksimum sıcaklıkta pişirme süresi 75 dakika sabit alınarak; Sülfat (Kraft)
yöntemi ile aktif alkali/sülfitide oranı 18/25 oranında pişirmeler yapılmıştır.
Elde edilen kağıt hamuru ve kâğıtların bazı özelliklerinde önemli farkların
ortaya çıktığı sonucuna varılmıştır. Özellikle, titrek kavak odunundan elde
edilen kağıt hamurunun elenmiş veriminin (%53,72) sarıçam odunundan elde edilen
kağıt hamurundan (%42,015) yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Pinus sylvestris L. odunu; Populus tremula L. odunu; kraft kâğıt hamuru üretimi; hamur verimi
In this study, pulp and handsheets were produced
using Sulfate (Kraft) method from Scots Pine (Pinus sylvestris L.) and European
Aspen (Populus tremula L.) wood under the same cooking conditions. According to
literature research, it the chip/liquor ratio was used as 1/4, the cooking
temperature as 170 ± 2 ° C and the reaching time to maximum temperature as 90
and cooking time at maximum cooking temperature as 75 minutes. The ratio of
active alkali/sulfidity was chosen as 18/25. As a result, significant
differences in some properties of pulp and test papers have been observed. In
particular, it is seen that the pulp yield obtained from the European aspen
wood (53.72%) was found higher than that of the pulp yield (42.01%) obtained from
the Scots pine.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Timber, Pulp and Paper |
Journal Section | Biomaterial Engineering, Bio-based Materials, Wood Science |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 21 Issue: 1 |
Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,
Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.
Fax: +90 (378) 223 5077, Fax: +90 (378) 223 5062,
E-mail: bofdergi@gmail.com