Due to changing environmental conditions, it has become necessary for companies or institutions to create innovation with the help of both internal and external processes and this situation is defined as open innovation. External processes involved in open innovation; It can be defined as sharing information and technology with other firms with which the company is competing, suppliers and crowdsourcing usage as well as collecting the innovation proposals of its customers through a common platform to be formed as a company. In this way, companies can develop new products and services much more effectively both by using external innovation sources and by sharing their own innovation opportunities with other companies.
In this study, open innovation, which has not been sufficiently emphasized so far, is evaluated comparatively with the importance it has for the tourism sector according to the traditional innovation approach. In addition, various open innovation practices are included in the tourism sector.
Değişen çevresel koşullar nedeniyle işletmelerin inovasyonu hem iç hem de dış süreçler yardımıyla oluşturması gerekli hale gelmiştir. Açık inovasyonda yer alan bu dış süreçler; firmanın rekabet içinde olduğu diğer firmalar, tedarikçiler ve kitle kaynak kullanımı ile ortak bilgi ve teknoloji paylaşımı şeklinde olabileceği gibi, firma olarak oluşturacakları ortak bir platfom aracılığı ile müşterilerinin inovasyon önerilerini toplamaları şeklinde de gerçekleştirilebilir. Firmalar bu sayede hem dış inovasyon kaynaklarını kullanarak, hem de kendi inovasyon imkanlarını başka firmalar ile paylaşarak çok daha etkin şekilde yeni ürün ve hizmetler geliştirebilmektedirler.
Bu çerçevede hazırlanan çalışmada, turizm sektörü için inovasyonun önemi ve zorluğu açıklandıktan sonra açık inovasyon kavramı ele alınmakta ve geleneksel inovasyon yaklaşımıyla farklılaştığı noktalara yer verilmektedir. Çalışmada ayrıca turizm sektöründe bazı açık inovasyon uygulamaları ele alınarak açık inovasyonun turizm sektörü için önemi ile sağlayacağı fırsat ve faydalar değerlendirilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Reasearch Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2020 |
Submission Date | December 10, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 20 Issue: 4 |
E-posta: sbedergi@ibu.edu.tr