In our study, the effect of dietary supplemented with 16.5%, 27.5%,% 38.5%, 63.2% (respectively diet group; Y1, Y2, Y3, Y4) egg powder instead of fish meal on blood (ions, lipids, proteins) parameters of rainbow trout were determined. Fish were fed with different diets containing egg powder, and control diet (without supplemented) for 12 weeks. The Oneway ANOVA test results showed that serum lipids, protein and ions levels were affected by dietary supplementation egg powder. Serum glucose level was significantly decreased in Y4 group (p<0.05). Serum TP level was not statistically different among research groups (p>0.05). Serum creatinine level was significantly increased Y3 and Y4 (p>0.05) diet groups. Serum uric acid, BUN and urea levels were increased in Y1,Y2, Y3, Y4 diet groups compared to control groups (p<0.05). The highest Mg levels were determined in Y3 group (p<0.05). Besides, Mg and P levels were decreased in particular control and Y4 groups (p<0.05) according to other diet groups. However, it is concluded that the value of lipid in blood showed an increasing tendency with the increasing percent in diet egg powder.
Project No: TAGEM/HAYSUD/2016/A11/P-01/3
Bu çalışmada, yavru gökkuşağı alabalıklarının dietlerine balık unu yerine % 63,2, %16,5, %27,5, %38,5, %63,2 (sırasıyla diet grupları; Y1, Y2, Y3, Y4) oranlarında yumurta unu ilavesinin bazı kan parametre değerleri (lipit, protein ve iyon) üzerine olan etkileri araştırıldı. Balıklar 12 hafta süre ile yumurta unu içeren 4 farklı yem ve bazal diet ile beslendi. Oneway ANOVA test sonuçları, balıkların serum lipit, protein ve iyon seviyelerinin yumurta unu katkılı dietlerden etkilendiğini gösterdi. Diğer gruplarla kıyaslandığında serum glucose değeri Y4 grubunda önemli oranda azaldı (p<0,05). Araştırma grupları arasında serum TP değerleri istatistiksel olarak önemli (p>0,05) değildi. Serum kreatinin değerleri Y3 ve Y4 gruplarında önemli oranda arttı (p<0,05). Serum urik asit, BUN ve üre değerleri Y1, Y2, Y3, Y4 diyet gruplarında diğer gruplara göre önemli oranda arttı (p>0,05). Serum Mg ve P değerleri Y3 grubunda önemli oranda etkilendi (p<0.05). En yüksek Mg değeri Y3 grubundan elde edildi (p<0,05). Bunun yanısıra, serum Mg and P değerleri kontrol ve Y4 gruplarında diğer gruplara göre arttı (p<0,05). Bununla birlikte, serum lipit seviyelerinin balık diyetinde yumurta unu artış yüzdesiyle birlikte artma eğilimi gösterdiği belirlendi.
Project No: TAGEM/HAYSUD/2016/A11/P-01/3
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | Project No: TAGEM/HAYSUD/2016/A11/P-01/3 |
Publication Date | January 5, 2022 |
Submission Date | March 23, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 24 Issue: 1 |