Bu çalışmada potansiyel gıda katkısı olabilecek hünnap (Ziziphus jujuba Mill) yaprağı fenolik bileşenleri ultrason destekli olarak ekstrakte edilmiştir. Hünnap yaprağı ekstraktlarında (JE) toplam fenolik madde miktarı (TPC), 2,2 -diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) giderme aktivitesi ve fenolik profil maksimize edilmek üzere, yanıt yüzey yöntemi (YYY) kullanılarak metanol konsantrasyonu, sıcaklık ve süre gibi ekstraksiyon faktörleri optimize edilmiştir. Metanol konsantrasyonu (% 25-50), ultrason süresi (20-40 dakika) ve sıcaklık (40–60 °C) için muhtemel en iyi aralık Box-Behnken deneme deseni (BBD) kullanılarak saptanmıştır. Optimum ekstraksiyon parametreleri %25 metanol, 20 dakika ve 49.89 oC olarak belirlenmiştir. Optimum ekstraksiyon parametreleri ile elde edilen hünnap yaprağı ekstraktında ellajik, kafeik, rosmarinik asitler ve rutin ana fenolik bileşikler olarak belirlenmiştir. Bulgular, potansiyel gıda katkısı olarak hünnap yapraklarına ait bioaktif bileşenlerin ekstraksiyonunda ultrason destekli ekstraksiyonun etkili bir yöntem olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte yanıt yüzey yöntemi utrason destekli ekstraksiyon faktörlerinin optimizasyonu için etkili bir yöntem olarak belirlenmiştir.
Zizyphus zizyphus Ultrason destekli ekstraksiyon yanıt yüzey yöntemi Zizyphus zizyphus antioksidan fenolik bileşen
The phenolic compounds in jujube (Ziziphus jujuba Mill) leaf were extracted using ultrasound assisted extraction (UAE) for potential of antioxidant food additive in this study. The extraction factors such as methanol concentration, temperature and time were optimized using response surface methodology (RSM) to maximize of the total phenolic content (TPC), 2,2 -diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) scavenging activity and phenolic profile in jujube leaf extracts (JE). The best possible range for methanol concentration (25-50%), duration of ultrasound (20-40 min), ultrasonic temperature (40–60 °C) were obtained using the Box-Behnken design (BBD). The optimum extraction parameters were obtained with 25% methanol concentration, 20 min duration of ultrasound and 49.89 °C ultrasonic temperature. Ellagic, caffeic, rosmarinic acid, and rutin were determined as major phenolics in JE under optimal extraction parameters. The results revealed that UAE is an effective pretreatment for extracting bioactive ingredients from JE as potential functional food additive. Furthermore, RSM is an effective method for optimizing the UAE factors.
Ultrasound-assisted extraction response surface methodology Zizyphus zizyphus antioxidant phenolic compounds
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | January 15, 2024 |
Publication Date | January 19, 2024 |
Submission Date | July 21, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 26 Issue: 1 |