This study was
carried out to determine the effects of different salt sources (control,
NaCl, KCl and CaCl2) as well as seaweed
(Ascophyllum nodosum) extract applications (control, 2, 4 and 6 ml/l) on total
phenolic, antioxidant contents and
growth parameters of Echinacea (Echinaceae purpurea L.).
The factorial experiment based on
Completely Randomized Design established in growth chamber conditions with four
replicates. Different parameters including root length,
shoot length, root and shoot fresh weight, root and shoot dry weight, total
antioxidant and total phenolic contents were investigated.
Results showed
that salt stress decreased plant growth parameters while contents of total
antioxidant and phenolic substances increased compared with control treatment.
Using seaweed inhibited the negative effects of salt stress and all the measured
parameters were positively increased. The highest values obtained
by using 6 cc/l seaweed. On the other hand, using of seaweed had significant
effect (P<0.05) on total phenolic contents whıle its effect on total
antioxidant substance was not significant. The highest and least amounts of phenolic content (425.7 mg/100g and 385.4
mg/100g) observed by using 6 cc/l seaweed and control treatments respectively.
Also, total antioxidant content was found between 503.2-557.5 mg/g.
Bu çalışma, farklı tuz kaynakları (kontrol, NaCl, KCl ve
CaCl2) ve deniz yosunu (Ascophyllum nodosum) ekstraktı (kontrol, 2, 4 ve 6
cc/l) uygulamalarının ekinezyanın (Echinacea
purpurea L.) büyüme parametreleri ile
toplam fenolik ve antioksidan madde üzerine etkilerini belirlemek amacıyla
yürütülmüştür. Deneme Tesadüf Parselleri
Deneme Deseni’ne göre faktöriyel düzende 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Kök
uzunluğu, gövde uzunluğu, kök yaş ağırlığı, gövde yaş ağırlığı, kök kuru
ağırlığı, gövde kuru ağırlığı, toplam antioksidan ve fenolik madde içeriği dahil farklı
parametreler incelenmiştir.
Sonuçlar, tuz
stresinin kontrol ile kıyaslandığında bitki büyüme parametrelerini azaltırken,
toplam antioksidan ve fenolik madde miktarını arttırdığını göstermiştir. Deniz
yosunu kullanımı, tuz stresinin olumsuz etkilerini engelleyerek ölçülen tüm
parametrelerde artışlar sağlamıştır. En yüksek değerler 6 cc/l deniz yosunu
uygulamalarından elde edilmiştir. Diğer yandan, deniz yosunu uygulamalarının
toplam fenolik madde oranı üzerindeki etkisi P<0.05 düzeyinde önemli
bulunurken, toplam antioksidan madde üzerindeki etkisi önemli bulunmamıştır. En yüksek ve en düşük fenolik madde
miktarı (425.7
mg/100g and
385.4
mg/100g) 6
cc/l deniz yosunu ve deniz yosunu uygulanmayan (kontrol) parsellerinden elde
edilmiştir. Toplam antioksidan madde oranı ise 503.2-557.5 mg/g arasında tespit
edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | July 18, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 8 Issue: 1 |