Farklı sosyal ağlarda profil oluşturan kullanıcı sayısının hızla artması, bu alanları çeşitli konularda ana veri kaynağı haline getirmiştir. Sağlıklı beslenme ile ilgili sosyal ağlarda yapılan yorumlar genel anlamda bireylerin besin seçimleri ve farkındalıkları hakkındaki varsayımları yansıtsa da insanların sporcu beslenmesi açısından neler tartıştıkları hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu çalışmada, sporcu beslenmesiyle ilgili YouTube videolarına ait yorumların duygu içerip içermediği, eğer içeriyorsa bu duygunun olumlu ya da olumsuz olma durumunun metin madenciliği tekniğiyle belirlenmesi gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz sonucunda, sporcu beslenmesi ile ilgili YouTube videolarından elde edilen yorumların %27,62’sinin pozitif, %17,3’ünün negatif, %55,08’inin ise nötr olduğu tespit edilmiştir. Kullanıcıların kreatin ve BCAA (Dallı zincirli amino asit) suplemanlarının tüketimi hakkında olumsuz düşündüğü, karbonhidratlar hakkında nötr; protein kullanımı hakkındaysa hem negatif hem pozitif hem de nötr duygulara sahip oldukları belirlenmiştir.
The dramatic increase in the number of users creating profiles in different social networks has made these fields the main source of data on various topic. Although the comments made on social networks about healthy eating generally reflect assumptions about individuals' food choices and awareness, little is known about what people are discussing in terms of sports nutrition. The aim of this study is realize YouTube videos about sport nutrition whether contain sentiment or not, and if so whether this sentiment is positive or negative throught text mining technique. Result of analysis, it was determined that 27.62% of the comments obtained from YouTube videos about sport nutrition were positive, 17.3% were negative, and 55.08% were neutral. Additionaly it has been determined that YouTube users had neutral sentiment about carbohydrates, negative sentiment about the use of creatine and BCAA (Branched-chain amino acid) supplements, alongside they had both negative, positive and neutral sentiments about protein use.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Sports Medicine |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2021 |
Submission Date | October 14, 2021 |
Acceptance Date | December 26, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 2 Issue: 2 |