BibTex RIS Cite

THE CUSTOMERS’ BEHAVIOUR FOR CHECK-IN USING FOURSQUARE OR SWARM APPLICATIONS, THEIR EFFECTION TOWARD BRAND ATTITUDE AND PURCHASE INTENTION

Year 2018, , 90 - 110, 01.12.2018
https://doi.org/10.14514/BYK.m.26515393.2018.6/2.90-110

Abstract

Today advancements in technology played important role in the transition process from traditional media to modern media. Specifically the wide spread use of smart phones, improved the applications used in smart phones in rivalling companies from various sectors. Foursquare is one of those current applications, which commits to users to explore different cities, using global positioning system and ensuring its users to establish networks with their friends. The purpose of this study is to reveal that in recent years entering our lives with the name of Foursquare which recently offering a variety of innovations to the users under the name of Swarm check-in applications by using university students with bearing of an attitude to the check-in brands/places and its effect on purchase intentions. The total number of usable surveys were 263. The research was conducted on university students most favoured places are “cafe”, “bar”, “school”, “restaurant” and “shopping malls”. In researches, the scale referring to the position statement behaviour in Foursquare/Swarm applications is subjected to both exploring and verifying analysing factors. At the end of these analyses the relevant scale is grouped under three factors named “Badge Gaining and Game”, “Entertainment and Communication” and “Presenting an Opinion and Exploring. According the regression analysis results, two factors emerged as having an effect on brands/places attitude and purchase intentions: “to be entertainment and communication” and “comment and discovery”

References

  • Akçan, B. (2016). Big Data: Üreticiler ve Tüketiciler. Yeni Medya Araştırmaları 2, Editör:Mehmet Gökhan Genel, İstanbul: Seçkin Yayıncılık.
  • Arslan, M. ve Bakır, N.O. (2009). Tüketicilerin Alışveriş Merkezlerini Tercih Etme Nedenleri ve Sadakate Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Öneri Dergisi, 8(32), 39-49.
  • Bekar, A. ve Özçetin, Ç. (2015). Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Mobil Uygulamaların Kullanımı: Foursquare Örneği. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(2), 413-430.
  • Büyükdemirci, H.İ. ve Ercoşkun, Ö. (2017). Coğrafi Tabanlı Sosyal Medya Kullanımı: Ankara’da En Çok Yer Bildirimi Yapılan Kahve Mekânları. Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi Araştırma Makalesi, 2(1), e-ISSN: 2548-0170, 33-54.
  • Cheung, C.M.K and Matthew, K.O.L. (2010). “A Theoretical Model of International Social in Online Social Network”, Decision Support Systems, 49(1), s.24-30.
  • Constantinides, E. and Stagno, M.Z. (2011). Potential of the Social Media as Instruments of Higher Education Marketing: A Segmentation Study. Journal of Marketing for Higher Education, 21(1), 7-24.
  • Çokluk, Ö., G. Şekercioğlu ve Ş. Büyüköztürk. (2010). Sosyal Bilimler İçin Çok Değişkenli İstatistik SPSS ve LISREL Uygulamaları. Ankara: Pagem Akademik Yayınları.
  • Dellarocas, C. (2003). The Digitization of Word-of-Mouth: Promise and Challenges of Online Feedback Mechanism. Management Science, 49(10), 1407-1424.
  • Erdoğan, B.Z., Özata, F.Z., Doğan, S. ve Şaşmaz, H.A. (2017). Konum Tabanlı Mobil Swarm Uygulaması Üzerinden Paylaşım Motivasyonlarının İncelenmesi. Tüketici ve Tüketim Araştırmaları Dergisi, 9(2), 379-400.
  • Evans, D. (2008). Social Media Marketing an Hour a Day. Indiana: Wiley Publishing Inc.
  • Fogel, J. and Nehmad, E. (2009). Internet Social Network Communities: Risk Taking, Trust and Privacy Concerns. Computers in Human Behavior, 25(1), 153-160.
  • Frith, J. (2013). Turning Life Into A Game: Foursquare, Gamification, and Personal Mobility. Mobile Media and Communication, 1(2), 248-262.
  • Gegez, E. (2010). Pazarlama Araştırmaları. İstanbul: Beta Yayınları
  • George, D. and Mallery, P. (2001). SPSS For Windows: A Simple Guide and Reference 10.0 Update. Third Edition, Boston: Allyn&Bacon Comp.
  • Gilbert, E. and Karahalios, K. (2009). Predicting Tie Strength With Social Media. In Proceedings of the SIGCHI Conference on Human Factors in Computing Systems, ACM, 211-220.
  • Godin, S. (2004). Fikir Virüsü: Pazarlamada Yeni Boyutlar. (Çev: E. Özsayar) İstanbul: Rota Yayınları.
  • Guha, S. and Birnholtz, J. (2013). Can You See Me Now? Locations, Visibility and the Management of Impressions on Foursquare. 15th International Conference on Human Computer Interaction with Mobile Devices and Services, August 27-30, NewYork, 1-7.
  • Gunelius, S. (2011). 30 Minute Social Media Marketing. New York: McGraw Hill.
  • Gülsoy, T. (2009). Etkileşimli Medya ve Pazarlama Terimler Sözlüğü. L. Baruh, ve M. Yüksel içinde, Değişen

TÜKETİCİLERİN FOURSQUARE VEYA SWARM UYGULAMALARINI KULLANARAK YER BİLDİRİMİ YAPMA DAVRANIŞLARININ, MARKA TUTUMUNA VE SATIN ALMA NİYETİNE ETKİSİ

Year 2018, , 90 - 110, 01.12.2018
https://doi.org/10.14514/BYK.m.26515393.2018.6/2.90-110

Abstract

Günümüzde teknolojinin ilerlemesi, geleneksel medyadan yeni medyaya geçiş sürecinde önemli rol oynamıştır. Özellikle akıllı telefonların fazlalığı, her sektörden çeşitli firmaların birbiriyle rekabet etmesinde akıllı telefonlarda kullanılan uygulamaları da geliştirmiştir. Bu uygulamalardan biri olan Foursquare, kullanıcılarına farklı şehirleri keşfettirmeyi vaat eden, küresel konumlama sistemini kullanan ve kullanıcıların arkadaşlarıyla ağ kurmasını sağlayan bir uygulamadır. Bu çalışmanın amacı da, son yıllarda Foursquare adıyla hayatımıza giren ve daha sonra Swarm adı altında kullanıcılarına çeşitli yenilikler sunan yer bildirim check-in uygulamasının üniversite öğrencileri tarafından kullanımları ile yer bildirimi yapılan mekânlara/markalara karşı tutum ve satın alma niyetlerine etkisini ortaya çıkartmaktır. Toplam 263 geçerli anket analize tabi tutulmuştur. Araştırmaya göre, üniversite öğrencilerinin en fazla tercih ettiği mekânlar, “Cafe”, “Bar”, “Okul”, “Restoran” ve “Alışveriş Merkezi”dir. Araştırmada, Foursqaure/Swarm uygulamalarındaki yer bildirimi yapma davranışları ile ilgili ölçek hem keşfedici hem de doğrulayıcı faktör analizine tabi tutulmuştur. Bu analizler sonucunda, ilgili ölçek “Rozet Kazanma ve Oyun”, “Eğlence ve İletişim” ve “Görüş Bildirme ve Keşfetme” olarak isimlendirilen üç faktör altında toplanmıştır. Sonrasında, yapılan regresyon analizi sonucuna göre, öğrencilerin markalara/mekânlara karşı tutumları ve satın alma niyetleri üzerinde etkili olan faktörlerin “eğlence ve iletişim halinde olma” ile “görüş bildirme ve keşfetme” olduğu ortaya çıkmıştır

References

  • Akçan, B. (2016). Big Data: Üreticiler ve Tüketiciler. Yeni Medya Araştırmaları 2, Editör:Mehmet Gökhan Genel, İstanbul: Seçkin Yayıncılık.
  • Arslan, M. ve Bakır, N.O. (2009). Tüketicilerin Alışveriş Merkezlerini Tercih Etme Nedenleri ve Sadakate Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Öneri Dergisi, 8(32), 39-49.
  • Bekar, A. ve Özçetin, Ç. (2015). Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Mobil Uygulamaların Kullanımı: Foursquare Örneği. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(2), 413-430.
  • Büyükdemirci, H.İ. ve Ercoşkun, Ö. (2017). Coğrafi Tabanlı Sosyal Medya Kullanımı: Ankara’da En Çok Yer Bildirimi Yapılan Kahve Mekânları. Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi Araştırma Makalesi, 2(1), e-ISSN: 2548-0170, 33-54.
  • Cheung, C.M.K and Matthew, K.O.L. (2010). “A Theoretical Model of International Social in Online Social Network”, Decision Support Systems, 49(1), s.24-30.
  • Constantinides, E. and Stagno, M.Z. (2011). Potential of the Social Media as Instruments of Higher Education Marketing: A Segmentation Study. Journal of Marketing for Higher Education, 21(1), 7-24.
  • Çokluk, Ö., G. Şekercioğlu ve Ş. Büyüköztürk. (2010). Sosyal Bilimler İçin Çok Değişkenli İstatistik SPSS ve LISREL Uygulamaları. Ankara: Pagem Akademik Yayınları.
  • Dellarocas, C. (2003). The Digitization of Word-of-Mouth: Promise and Challenges of Online Feedback Mechanism. Management Science, 49(10), 1407-1424.
  • Erdoğan, B.Z., Özata, F.Z., Doğan, S. ve Şaşmaz, H.A. (2017). Konum Tabanlı Mobil Swarm Uygulaması Üzerinden Paylaşım Motivasyonlarının İncelenmesi. Tüketici ve Tüketim Araştırmaları Dergisi, 9(2), 379-400.
  • Evans, D. (2008). Social Media Marketing an Hour a Day. Indiana: Wiley Publishing Inc.
  • Fogel, J. and Nehmad, E. (2009). Internet Social Network Communities: Risk Taking, Trust and Privacy Concerns. Computers in Human Behavior, 25(1), 153-160.
  • Frith, J. (2013). Turning Life Into A Game: Foursquare, Gamification, and Personal Mobility. Mobile Media and Communication, 1(2), 248-262.
  • Gegez, E. (2010). Pazarlama Araştırmaları. İstanbul: Beta Yayınları
  • George, D. and Mallery, P. (2001). SPSS For Windows: A Simple Guide and Reference 10.0 Update. Third Edition, Boston: Allyn&Bacon Comp.
  • Gilbert, E. and Karahalios, K. (2009). Predicting Tie Strength With Social Media. In Proceedings of the SIGCHI Conference on Human Factors in Computing Systems, ACM, 211-220.
  • Godin, S. (2004). Fikir Virüsü: Pazarlamada Yeni Boyutlar. (Çev: E. Özsayar) İstanbul: Rota Yayınları.
  • Guha, S. and Birnholtz, J. (2013). Can You See Me Now? Locations, Visibility and the Management of Impressions on Foursquare. 15th International Conference on Human Computer Interaction with Mobile Devices and Services, August 27-30, NewYork, 1-7.
  • Gunelius, S. (2011). 30 Minute Social Media Marketing. New York: McGraw Hill.
  • Gülsoy, T. (2009). Etkileşimli Medya ve Pazarlama Terimler Sözlüğü. L. Baruh, ve M. Yüksel içinde, Değişen
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

N. Ozan Bakır This is me

Sibel Aydoğan This is me

Publication Date December 1, 2018
Published in Issue Year 2018

Cite

APA Bakır, N. O., & Aydoğan, S. (2018). TÜKETİCİLERİN FOURSQUARE VEYA SWARM UYGULAMALARINI KULLANARAK YER BİLDİRİMİ YAPMA DAVRANIŞLARININ, MARKA TUTUMUNA VE SATIN ALMA NİYETİNE ETKİSİ. Beykoz Akademi Dergisi, 6(2), 90-110. https://doi.org/10.14514/BYK.m.26515393.2018.6/2.90-110
AMA Bakır NO, Aydoğan S. TÜKETİCİLERİN FOURSQUARE VEYA SWARM UYGULAMALARINI KULLANARAK YER BİLDİRİMİ YAPMA DAVRANIŞLARININ, MARKA TUTUMUNA VE SATIN ALMA NİYETİNE ETKİSİ. Beykoz Akademi Dergisi. December 2018;6(2):90-110. doi:10.14514/BYK.m.26515393.2018.6/2.90-110
Chicago Bakır, N. Ozan, and Sibel Aydoğan. “TÜKETİCİLERİN FOURSQUARE VEYA SWARM UYGULAMALARINI KULLANARAK YER BİLDİRİMİ YAPMA DAVRANIŞLARININ, MARKA TUTUMUNA VE SATIN ALMA NİYETİNE ETKİSİ”. Beykoz Akademi Dergisi 6, no. 2 (December 2018): 90-110. https://doi.org/10.14514/BYK.m.26515393.2018.6/2.90-110.
EndNote Bakır NO, Aydoğan S (December 1, 2018) TÜKETİCİLERİN FOURSQUARE VEYA SWARM UYGULAMALARINI KULLANARAK YER BİLDİRİMİ YAPMA DAVRANIŞLARININ, MARKA TUTUMUNA VE SATIN ALMA NİYETİNE ETKİSİ. Beykoz Akademi Dergisi 6 2 90–110.
IEEE N. O. Bakır and S. Aydoğan, “TÜKETİCİLERİN FOURSQUARE VEYA SWARM UYGULAMALARINI KULLANARAK YER BİLDİRİMİ YAPMA DAVRANIŞLARININ, MARKA TUTUMUNA VE SATIN ALMA NİYETİNE ETKİSİ”, Beykoz Akademi Dergisi, vol. 6, no. 2, pp. 90–110, 2018, doi: 10.14514/BYK.m.26515393.2018.6/2.90-110.
ISNAD Bakır, N. Ozan - Aydoğan, Sibel. “TÜKETİCİLERİN FOURSQUARE VEYA SWARM UYGULAMALARINI KULLANARAK YER BİLDİRİMİ YAPMA DAVRANIŞLARININ, MARKA TUTUMUNA VE SATIN ALMA NİYETİNE ETKİSİ”. Beykoz Akademi Dergisi 6/2 (December 2018), 90-110. https://doi.org/10.14514/BYK.m.26515393.2018.6/2.90-110.
JAMA Bakır NO, Aydoğan S. TÜKETİCİLERİN FOURSQUARE VEYA SWARM UYGULAMALARINI KULLANARAK YER BİLDİRİMİ YAPMA DAVRANIŞLARININ, MARKA TUTUMUNA VE SATIN ALMA NİYETİNE ETKİSİ. Beykoz Akademi Dergisi. 2018;6:90–110.
MLA Bakır, N. Ozan and Sibel Aydoğan. “TÜKETİCİLERİN FOURSQUARE VEYA SWARM UYGULAMALARINI KULLANARAK YER BİLDİRİMİ YAPMA DAVRANIŞLARININ, MARKA TUTUMUNA VE SATIN ALMA NİYETİNE ETKİSİ”. Beykoz Akademi Dergisi, vol. 6, no. 2, 2018, pp. 90-110, doi:10.14514/BYK.m.26515393.2018.6/2.90-110.
Vancouver Bakır NO, Aydoğan S. TÜKETİCİLERİN FOURSQUARE VEYA SWARM UYGULAMALARINI KULLANARAK YER BİLDİRİMİ YAPMA DAVRANIŞLARININ, MARKA TUTUMUNA VE SATIN ALMA NİYETİNE ETKİSİ. Beykoz Akademi Dergisi. 2018;6(2):90-110.