In this study, pomegranate (Punica granatum L.) peel, large and small fruits of cocklebur
(Xanthium strumarium L.), german chamomile (Anthemis nobilis L.) flower, may chamomile
(Matricaria chamomilla L.) flower, red pepper (Capsicum annuum L.) seed, green pepper (Capsicum
annuum L.) seed extracts and solid silver were investigated about antibacterial effects. At the end
of the study, Xanthium strumarium L. extracts showed more antibacterial zones about 166.6%
on Escherichia coli (ATCC 25922) and 70% on Staphylococcus aureus (ATCC 29213) compared
to the control. In bacteria spreading from the oral flora, the highest antibacterial effects were
observed in the Xanthium strumarium L. and colloidal silver which had 166.6% more antibacterial
zones compared to the control. The antibacterial effects of surgical mask samples containing
plant extracts were investigated and it was determined that the sample containing the Xanthium
strumarium L. extract provided 39% less bacterial growth than the control.
Bu çalışmada, nar (Punica granatum L.) kabuğu, pıtrak (Xanthium strumarium L.) bitkisinin
büyük ve küçük meyveleri, alman papatyası (Anthemis nobilis L.) çiçeği, mayıs papatyası
(Matricaria chamomilla L.) çiçeği, kırmızı biber (Capsicum annuum L.) tohumu, yeşil biber
(Capsicum annuum L.) tohumu ekstrelerinin ve gümüş suyunun antibakteriyel etkisi araştırılmıştır.
Çalışmanın sonunda pıtrak (Xanthium strumarium L.) bitkisinde, Escherichia coli (ATCC 25922)
üzerinde kontrole göre %166,6 oranla, Staphylococcus aureus (ATCC 29213) üzerinde ise %70
oranla daha fazla antibakteriyel zon tespit edilmiştir. Ağız florasından yayılan bakterilerde ise
en yüksek antibakteriyel etki kontrole göre %166,6 oranla daha fazla zon tespit edilen pıtrak
(Xanthium strumarium L.) bitkisinde ve gümüş suyunda görülmüştür. Bitki ekstreleri içeren
cerrahi maske örneklerinin antibakteriyel etkisi incelenmiş olup, pıtrak (Xanthium strumarium L.)
ekstresi içeren örneğin kontrole göre %39 daha az bakteri üremesi sağladığı tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 7, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 5 Issue: 1 |