Globe artichoke (Cynara scolymus L.) is an herbaceous, edible plant and is cultivated for its immature head (bud) part. In 2016 and 2017, significant damages due to rots on the heads of globe artichoke plants were observed in the farmer fields in the Western Mediterranean Region of Turkey. To determine the cause of the rots, samples were taken from necrotic tissues. Fungal isolates were obtained by the agar-plate method and examined in detail. Based on the morphological and ITS region of the rDNA of the isolates, the causal agent of the disease was determined as Botrytis cinerea Pers. that was previously reported in the USA and Argentina. To our knowledge, this is the first publication that reports the occurrence and prevalence of B. cinerea that causes head rots and economic losses in globe artichoke production in the Western Mediterranean region of Turkey. Although B. cinerea is a common plant pathogenic fungus with a wide range of hosts and little is known Botrytis rot of globe artichoke in Turkey. With this study, the causal agent of the disease was identified, and the status of the disease in globe artichoke growing areas and the influence of the disease on the production were investigated. Surveys were conducted in seven locations (Muratpasa, Kepez, Aksu, Serik, Manavgat, Gazipasa, and Kumluca) in the Western Mediterranean Region in 2016 and 2017. A simple random sampling method was used in the surveys and a total of 95 samples were selected from 79 fields in both years. Mean disease incidence and prevalence were 14.7 and 37.0% in 2016, and while they were 17.5 and 51.1% in 2017, respectively. This study revealed that B. cinerea has a significant impact on globe artichoke production by inducing head rots and accordingly 16.1% annual yield loss in pre-harvest period.
TAGEM
TAGEM-BS-15/09-10/02-10
This study was conducted within the scope of the project (TAGEM-BS-15/09-10/02-10) and supported by General Directorate of Agricultural Research and Policies.
Enginar (Cynara scolymus L.) otsu, yenilebilir bir bitkidir ve olgunlaşmamış baş (tomurcuk) kısmı için yetiştirilmektedir. 2016 ve 2017 yıllarında Batı Akdeniz Bölgesi’nde üretici tarlalarında enginar bitkilerinin baş kısmındaki çürümeler nedeniyle önemli zararlar gözlenmiştir. Çürümelerin nedenini belirlemek amacıyla nekrotik dokulardan numuneler alınmıştır. Agar-plak metodu kullanılarak fungal izolatlar elde edilmiş ve detaylı olarak incelenmiştir. İzolatların morfolojik ve rDNA’larının ITS bölgelerine dayanarak, hastalığın etmeninin Botrytis cinerea Pers. olduğu belirlenmiştir. Hastalık daha önce ABD ve Arjantin’de rapor edilmiştir. Bilgilerimiz doğrultusunda bu yayın, Türkiye’nin önemli üretim potansiyeline sahip Batı Akdeniz Bölgesi’nde, enginarda baş çürüklüğüne neden olan, B. cinerea’nın ortaya çıkışı ve ekonomik zarar oluşturacak düzeyde yaygınlığına yönelik ilk kayıt niteliğindedir. B. cinerea geniş bir konukçu dizisine sahip yaygın bir bitki patojeni fungus olmasına rağmen, enginarda Botrytis çürüklüğü Türkiye’de çok az bilinmektedir. Bu çalışma ile hastalık etmeni tanılanmış, enginar üretim alanlarındaki durumu ve üretime olan etkisi araştırılmıştır. 2016 ve 2017’de Batı Akdeniz Bölgesi’nde yedi lokasyonda (Muratpaşa, Kepez, Aksu, Serik, Manavgat, Gazipaşa ve Kumluca) sürveyler yapılmıştır. Sürveylerde basit tesadüfî örnekleme yöntemi kullanılmış ve her iki yılda 79 tarladan toplam 95 numune alınmıştır. 2016’da, ortalama hastalık oranı ve yaygınlığı sırasıyla %14.7 ve %37.0 olurken, 2017’de ise hastalık oranı ve yaygınlığı sırasıyla %17.5 ve %51.1 olmuştur. Bu çalışma ile B. cinerea’nın hasat öncesi enginarda baş kısmında çürümelere ve sonuç olarak yıllık %16.1 verim kaybına neden olmasıyla enginar üretimi üzerinde önemli bir etkisinin olduğu ortaya konmuştur.
TAGEM-BS-15/09-10/02-10
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Project Number | TAGEM-BS-15/09-10/02-10 |
Publication Date | December 31, 2020 |
Submission Date | April 2, 2020 |
Acceptance Date | September 28, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 60 Issue: 4 |