This study were
investigated the effect of SiC amount and milling time on microstructure,
density and hardness in the aluminum composites produced by mechanical milling.
In the study, aluminum composites were mechanical milling at different times
(30, 60, 90 and 120 min), adding SiC in different amounts (5%, 10%, 15% and
20%). A high chromium steel balls with a diameter of 6 mm, a ratio of 10:1
ball-powder and 2% stearic acid were used as milling component in the
production of composites in a vibrating mill. The production of composite
powders was carried out in an argon atmosphere. The composite powders produced
were characterized using scanning electron microscopy, EDS analysis, optical
microscope and powder size analyzer. As a result, it was observed that as the
amount of added SiC and milling time increased, the powder size decreased and
the hardness values increased. In addition, as the amount of added SiC
increased, the densities of aluminum composites increased.
Bu
çalışmada, mekanik öğütme ile üretilen alüminyum kompozitlerde SiC miktarının
ve öğütme süresinin mikro yapı, yoğunluk ve sertlik üzerine etkisi
incelenmiştir. Çalışma kapsamında alüminyum kompozitler, farklı miktarlarda
(%5, %10, %15 ve %20) SiC ilave edilerek farklı sürelerde (30, 60, 90 ve 120
dak) mekanik öğütülmüştür. Titreşimli değirmende yapılan kompozitlerin
üretiminde öğütme elemanı olarak 6 mm çapında yüksek kromlu çelik bilya, 10:1
bilya-toz oranı ve %2 stearik asit (işlem kontrol kimyasalı) kullanılmıştır.
Kompozit tozların üretimi argon ortamında yapılmıştır. Üretilen kompozit tozlar
tarama elektron mikroskobu, EDAX analizleri, optik mikroskop ve toz boyut
analizörü kullanılarak karakterize edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda,
ilave edilen SiC miktarı ve öğütme süresi arttıkça toz boyutunda azalma
görülürken, sertlik değerlerinde artış görülmektedir. Bununla birlikte ilave
edilen SiC miktarı arttıkça da alüminyum kompozitlerin yoğunlukları artmaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | March 12, 2019 |
Submission Date | July 6, 2018 |
Acceptance Date | November 14, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 8 Issue: 1 |