Türkiye’de
üretimi ve tüketimi fazla olan kayısı iç çekirdeğinin makine öğrenmesi
algoritmaları kullanılarak, tatlı veya acı olarak sınıflandırılması bu
çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Hem tatlı hem de acı kayısı iç çekirdeği
için talep miktarı oldukça fazladır. Depolama şartları gibi nedenlerden dolayı
kayısı iç çekirdekleri zaman zaman birbirine karışabilmektedir. Bu durum
tüketiciler tarafından istenmeyen bir durumdur. Kayısı iç çekirdeğinin
ayrıştırılması, gözle her zaman mümkün olmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, insan
faktörünü ortadan kaldırabilecek bir sınıflandırma yönteminin
geliştirilmesidir. Bu sınıflandırma işlemi için k En Yakın Komşu, Destek Vektör
Makinesi, Karar Ağacı, Rasgele Orman, Adaptive Boosting, Gaussian Naive Bayes
ve Çok Katmanlı Algılayıcı algoritmaları kullanılmıştır. Yeterli sayıda
öznitelik ile algoritmaların yarıdan fazlası sınıflandırma işlemini %100 başarı
ile elde edebilmektedir. En az sayıda öznitelik kullanarak en iyi başarı
Rasgele Orman algoritması ile elde edilmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki, kayısı
iç çekirdeklerinin sınıflandırılması işlemi makine öğrenmesi algoritmaları ile
başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2020 |
Submission Date | July 3, 2019 |
Acceptance Date | April 20, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 9 Issue: 2 |