Research Article
BibTex RIS Cite

Kars İli Sarıkamış İlçesi İçme Suyu Arıtma Tesisi Giriş ve Çıkış Su Kalitesinin Aylara Göre Değişiminin İncelenmesi

Year 2021, Volume: 10 Issue: 1, 235 - 248, 21.03.2021
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.832787

Abstract

Bu çalışmada Kars ili sınırları içerisinde yer alan Sarıkamış Belediyesi İçme Suyu Arıtma tesisinde arıtılan suyun fiziksel ve kimyasal özelliklerine ilişkin tesis giriş ve çıkış değerlerinin mevsimsel olarak karşılaştırılması ve bu değerlerin içme suyu standartlarına göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda içme suyu numunelerinin tesis giriş ve çıkış parametreleri Temmuz 2017-Haziran 2018 tarihleri arasında farklı mevsimlerde elde edilen su numunelerinden toplanmıştır. İçme suyu parametreleri; pH, sıcaklık, elektriksel iletkenlik, renk, alkalinite, nitrit, bulanıklılık, demir, organik madde miktarı, sülfat, mangan, amonyum ve alüminyum değerleri analiz edilmiştir. Çalışma bulguları; TS 266 ve İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik ile karşılaştırıldığında su numunelerinin sıcaklık parametresi dışında tüm su kalitesi standartlarını sağladığını göstermiştir. Sıcaklık parametresinin sonbahar ve kış aylarında (ekim, kasım, aralık, ocak ve şubat) bölgenin sert iklim koşulları nedeniyle standartlardan daha düşük sıcaklığa sahip olduğu görülmüştür.

Thanks

Çalışmada destek ve yardımlarından ötürü Sarıkamış Belediye Başkanlığı, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve değerli personellerine teşekkür ederiz.

References

  • Chaplin M. 2001. Water: its importance to life. Biochemistry and Molecular Biology Education, 29: 54-59.
  • Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ). (2014). Toprak su kaynakları (çevrimiçi). http://www.dsi.gov.tr/toprak-ve-su-kaynaklari (Erişim tarihi: 29.11.2018).
  • WWAP (United Nations World Water Assessment Programme)/UN-Water, 2018. The United Nations World water development report 2018: Nature-Based Solutions for Water. Paris, UNESCO.
  • Ünal S. 2015. Nihai kullanım amacına göre uygulanan membran prosesler ve diğer su arıtma yöntemleri ile içme ve proses suyu üretiminin maliyet analizi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Günşen U., Anar Ş., Gündüz H. 2000. Uludağ’daki su kaynaklarının fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 7 (2): 21-24.
  • Dönderici Z.S., Dönderici A., Başarı F. 2010. Kaynak sularının fiziksel ve kimyasal kaliteleri üzerine bir araştırma. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 67 (4): 167-172.
  • European Communities, 2010. Standards for drinking water quality (No. 2) Regulations 2007 (S.I. 278 of 2007).
  • Koçak Ö. 2007. Erzurum il merkezindeki içme ve kullanma sularının kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik kalitesi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Arora P. 2017. Water resources and management: physical, chemical and biological characteristics of water. Kurukshetra University, India.
  • MEB, 2016. Gıda teknolojisi: Su. Ankara: Milli Eğitim Yayınları.
  • TS 266, 2005. İnsanî tüketim amaçlı sular. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Sarıkamış (KARS) İçme suyu arıtma tesisi işletme ve bakım kitabı.
  • American Public Health Association. Standard methods for the examination of water and wastewater. Vol. 2. American Public Health Association., 1915.
  • Şen B., Gölbaşı S. 2008. Hazar Gölü’ne dökülen Kürk Çayı’nın bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 25 (4): 353-358.
  • Tepe Y., Ateş A., Mutlu E. Töre Y. 2006. Hasan Çayı (Erzin-Hatay) su kalitesi özellikleri ve aylık değişimleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23: 149-154.
  • Sümer B. 1992. Su Temini ve Çevre Sağlığı. İTÜ Sakarya Mühendislik Fakültesi Matbaası, 24-27.
  • Dayıoğlu H., Özyurt M.S., Bingöl N., Yıldız C. 2004. Kütahya ili içme sularının bazı fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik özellikleri. Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi; 7: 71-90.
  • Mutlu E., Yanık T., Demir T. 2013. Horohon Deresi (Hafik-Sivas) su kalitesi özelliklerinin aylık değişimleri. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 25 (B): 45-57.
  • Kıvrak E. 2011. Karamuk Gölü (Afyonkarahisar) fitoplankton kommunitesinin mevsimsel değişimi ve bazı fiziko-kimyasal özellikleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 28 (1): 9-19.
  • Yeti̇ş R., Atasoy A., Demi̇r Yeti̇ş A., Yeşi̇lnacar M. 2018. Balıklıgöl Havzası su kaynaklarının nitrat ve nitrit seviyelerinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, 33 (1): 47-54.
  • Ustaoğlu M.R., Balık S., Şipal U.G., Mis D.Ö., Aygen C. 2010. Buldan Baraj Gölü (Denizli) planktonu ve mevsimsel değişimi. Su Ürünleri Dergisi, 27 (3): 113-120.
  • Çak N., Pulatsü S. 2003. Yukarı Sakarya Nehri'nde azot fraksiyonları ile toplam demir ve silikat konsantrasyonlarının mevsimsel değişimi. Tarım Bilimleri Dergisi, 9 (4): 408-414.
  • Tokatlı C., Esengül K., Arslan N., Emiroğlu Ö., Çiçek A., Dayıoğlu H. 2016. Emet Çayı su kalitesinin mevsimsel değişimi. Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering, 21 (2): 9-24.
  • Bayram A. 2011. Harşit çayı su kalitesinin mevsimsel değişiminin incelenmesi ve askı madde konsantrasyonunun yapay sinir ağları yöntemi ile tahmin edilmesi. Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Beyhan T.A.Ş. 2011. Gaga Gölü (Ordu, Türkiye) su kalitesinin incelenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2 (1): 43-61.
  • Seval A., Fındık Ö. 2018. Nevşehir İli için Kızılırmak Nehri’nin içme suyu potansiyelinin araştırılması. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 7 (2): 214-222.
  • Taş B., Candan A.Y., Can Ö., Topkara S. 2010. Ulugöl (Ordu)’ün bazı fiziko-kimyasal özellikleri. Journal of FisheriesSciences.com, 4 (3): 254-263.
Year 2021, Volume: 10 Issue: 1, 235 - 248, 21.03.2021
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.832787

Abstract

References

  • Chaplin M. 2001. Water: its importance to life. Biochemistry and Molecular Biology Education, 29: 54-59.
  • Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ). (2014). Toprak su kaynakları (çevrimiçi). http://www.dsi.gov.tr/toprak-ve-su-kaynaklari (Erişim tarihi: 29.11.2018).
  • WWAP (United Nations World Water Assessment Programme)/UN-Water, 2018. The United Nations World water development report 2018: Nature-Based Solutions for Water. Paris, UNESCO.
  • Ünal S. 2015. Nihai kullanım amacına göre uygulanan membran prosesler ve diğer su arıtma yöntemleri ile içme ve proses suyu üretiminin maliyet analizi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Günşen U., Anar Ş., Gündüz H. 2000. Uludağ’daki su kaynaklarının fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 7 (2): 21-24.
  • Dönderici Z.S., Dönderici A., Başarı F. 2010. Kaynak sularının fiziksel ve kimyasal kaliteleri üzerine bir araştırma. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 67 (4): 167-172.
  • European Communities, 2010. Standards for drinking water quality (No. 2) Regulations 2007 (S.I. 278 of 2007).
  • Koçak Ö. 2007. Erzurum il merkezindeki içme ve kullanma sularının kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik kalitesi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Arora P. 2017. Water resources and management: physical, chemical and biological characteristics of water. Kurukshetra University, India.
  • MEB, 2016. Gıda teknolojisi: Su. Ankara: Milli Eğitim Yayınları.
  • TS 266, 2005. İnsanî tüketim amaçlı sular. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Sarıkamış (KARS) İçme suyu arıtma tesisi işletme ve bakım kitabı.
  • American Public Health Association. Standard methods for the examination of water and wastewater. Vol. 2. American Public Health Association., 1915.
  • Şen B., Gölbaşı S. 2008. Hazar Gölü’ne dökülen Kürk Çayı’nın bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 25 (4): 353-358.
  • Tepe Y., Ateş A., Mutlu E. Töre Y. 2006. Hasan Çayı (Erzin-Hatay) su kalitesi özellikleri ve aylık değişimleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23: 149-154.
  • Sümer B. 1992. Su Temini ve Çevre Sağlığı. İTÜ Sakarya Mühendislik Fakültesi Matbaası, 24-27.
  • Dayıoğlu H., Özyurt M.S., Bingöl N., Yıldız C. 2004. Kütahya ili içme sularının bazı fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik özellikleri. Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi; 7: 71-90.
  • Mutlu E., Yanık T., Demir T. 2013. Horohon Deresi (Hafik-Sivas) su kalitesi özelliklerinin aylık değişimleri. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 25 (B): 45-57.
  • Kıvrak E. 2011. Karamuk Gölü (Afyonkarahisar) fitoplankton kommunitesinin mevsimsel değişimi ve bazı fiziko-kimyasal özellikleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 28 (1): 9-19.
  • Yeti̇ş R., Atasoy A., Demi̇r Yeti̇ş A., Yeşi̇lnacar M. 2018. Balıklıgöl Havzası su kaynaklarının nitrat ve nitrit seviyelerinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, 33 (1): 47-54.
  • Ustaoğlu M.R., Balık S., Şipal U.G., Mis D.Ö., Aygen C. 2010. Buldan Baraj Gölü (Denizli) planktonu ve mevsimsel değişimi. Su Ürünleri Dergisi, 27 (3): 113-120.
  • Çak N., Pulatsü S. 2003. Yukarı Sakarya Nehri'nde azot fraksiyonları ile toplam demir ve silikat konsantrasyonlarının mevsimsel değişimi. Tarım Bilimleri Dergisi, 9 (4): 408-414.
  • Tokatlı C., Esengül K., Arslan N., Emiroğlu Ö., Çiçek A., Dayıoğlu H. 2016. Emet Çayı su kalitesinin mevsimsel değişimi. Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering, 21 (2): 9-24.
  • Bayram A. 2011. Harşit çayı su kalitesinin mevsimsel değişiminin incelenmesi ve askı madde konsantrasyonunun yapay sinir ağları yöntemi ile tahmin edilmesi. Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Beyhan T.A.Ş. 2011. Gaga Gölü (Ordu, Türkiye) su kalitesinin incelenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2 (1): 43-61.
  • Seval A., Fındık Ö. 2018. Nevşehir İli için Kızılırmak Nehri’nin içme suyu potansiyelinin araştırılması. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 7 (2): 214-222.
  • Taş B., Candan A.Y., Can Ö., Topkara S. 2010. Ulugöl (Ordu)’ün bazı fiziko-kimyasal özellikleri. Journal of FisheriesSciences.com, 4 (3): 254-263.
There are 27 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Araştırma Makalesi
Authors

Şahset İrdemez 0000-0002-0205-4630

Hacer Özger 0000-0002-4402-7200

Fatma Ekmekyapar Torun 0000-0002-2289-176X

Sinan Kul 0000-0002-7824-756X

Publication Date March 21, 2021
Submission Date November 28, 2020
Acceptance Date February 14, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 10 Issue: 1

Cite

IEEE Ş. İrdemez, H. Özger, F. Ekmekyapar Torun, and S. Kul, “Kars İli Sarıkamış İlçesi İçme Suyu Arıtma Tesisi Giriş ve Çıkış Su Kalitesinin Aylara Göre Değişiminin İncelenmesi”, Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 10, no. 1, pp. 235–248, 2021, doi: 10.17798/bitlisfen.832787.

Bitlis Eren University
Journal of Science Editor
Bitlis Eren University Graduate Institute
Bes Minare Mah. Ahmet Eren Bulvari, Merkez Kampus, 13000 BITLIS