Today, the term that corresponds to winter preparation is to ensure that the products produced in the season take place in human nutrition for a longer period of time due to their biological and physical structures. It is also a method of preservation. Considering the 81 provinces of Turkey's geography, it is thought that each region has its own winter preparations. This study aims to examine the winter preparations of Bitlis cuisine. In this direction, interviews were conducted with 13 female participants between 20-25 December 2021 using the semi-structured interview technique. As a result of the interviews, it was determined that the winter preparations were for drying, fermentation, and meat products. Among them, it has been determined that there are products such as sauerkraut called çörti, salted cabbage brine called şör leaf, dried meat, dried head and leg and dried fish, basma cheese, which is kept in the soil and kept for five or six months to mellow. In addition, fruits and vegetables obtained from the temperate districts of the region are dried and stored.
Günümüzde kış hazırlığı olarak karşılık bulan terim, mevsiminde üretilen ürünlerin biyolojik ve fiziksel yapıları gereği daha uzun süre insan beslenmesinde yer almasını sağlamaktır. Aynı zamanda bir muhafaza yöntemidir. Türkiye coğrafyasının 81 ili göz önüne alındığında her bir bölgenin kendine has kış hazırlıklarının olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada da Bitlis mutfağına ait kış hazırlıklarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak 20-25 Aralık 2021 tarihleri arasında 13 kadın katılımcı ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda kış hazırlıklarının kurutma, fermantasyon ve et ürünlerine yönelik olduğu belirlenmiştir. Bunlar arasında çorti adı verilen lahana turşusu, şör yaprak adı verilen tuzlu lahana salamurası, toprağın içerisinde muhafaza edilen ve olgunlaşması için beş altı ay bekletilen basma peynir, kuru et, kelle paça kurutması, kuru balık gibi ürünlerin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yörenin ılıman ilçelerinden temin edilen meyve ve sebzeler de kurutularak saklanmaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Early Pub Date | December 23, 2022 |
Publication Date | December 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 11 Issue: 2 |