The study was carried out to examine the effect of smoke solutions obtained from different plants on seedling growth and feed quality of alfalfa (Medicago sativa L.). For this purpose, three different smoke solutions were prepared with centaury (Hypericum heterophyllum L.), bovine tail (Verbascum thapsus L.) and yellow stone clover (Melilotus officinalis L.) grown naturally. The stock solutions prepared were diluted with distilled water and adjusted at 5 different concentrations (10, 20, 40, 80 and 100%. V/V). After alfalfa seeded with equal amounts in the pots in three replications, the first irrigation was done with the prepared solutions and with pure water as a control. At the end of the experiment, plant height, chlorophyll content, fresh and dry weight, ADF, NDF, crude protein and mineral substance contents were examined in alfalfa seedlings. As a result of the study, it was revealed that smoke solutions affect the chemical content and yield of alfalfa, but this effect changes depending on the solution source and concentration.
Çalışma, yonca (Medicago sativa L.) bitkisinin fide gelişimi ve kimyasal içeriği üzerine farklı bitkilerden elde edilmiş duman solüsyonlarının etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla doğal ortamdan toplanmış kantaron (Hypericum heterophyllum L.), sığırkuyruğu (Verbascum thapsus L.) ve sarı taş yoncası (Melilotus officinalis L.) ile üç farklı duman solüsyonu hazırlanmıştır. Hazırlanan stok solüsyonlar saf su ile sulandırılarak 5 farklı konsantrasyonda (% 10, 20, 40, 80 ve 100) ayarlanmış ve kontrol olarak da saf su kullanılmıştır. Üç tekerrür olarak kurulan deneme saksılara eşit miktarda yonca tohumu ekildikten sonra ilk sulama hazırlanan solüsyonlar ile yapılmıştır. Deneme sonunda yonca fidelerinde bitki boyu, klorofil içeriği, yaş ve kuru ağırlık, ADF, NDF, ham protein ve mineral madde içerikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, duman solüsyonlarının yoncanın kimyasal içeriği ve verimi üzerine etki ettiği ancak bu etkinin solüsyon kaynağı ve konsantrasyonuna bağlı olarak değiştiği ortaya çıkmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 8, 2024 |
Submission Date | June 11, 2024 |
Acceptance Date | June 28, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |