This study was carried out in Tekirdağ Namık Kemal University, Agricultural Biotechnology Tissue Culture Laboratory in 2020, in order to determine the salinity tolerance levels of 6 different sainfoin (Onobrychis transcaucasica) lines. In the study, root length, stem length, fresh weight and dry weight of 6 different genotypes of different salt concentrations (0, 15, 30 dS/m) were examined and their effects were evaluated. According to the results obtained in this study, it was aimed to determine the appropriate dose and line in the use of salt water without harming the plants. Significant differences were observed in terms of the morphological responses of the lines under salinity stress. Root length, stem length, fresh weight and dry weight decreased as salt density increased. There was no germination in some lines at high doses. The highest morphological results were obtained from lines 2, 3 and 6 at 30 dS/m salt concentration.
Bu çalışma, 6 farklı korunga (Onobrychis transcaucasica) hattının tuzluluğa dayanıklılık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla, 2020 yılında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Tarımsal Biyoteknoloji Doku Kültürü Laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışmada farklı tuz konsantrasyonların (0, 15, 30 dS/m) 6 farklı hattın kök uzunluğu, gövde uzunluğu, yaş ağırlığı ve kuru ağırlıklarına bakılmış ve etkileri değerlendirilmiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre bitkilere zarar vermeden tuzlu su kullanımında uygun doz ve hattın tespit edilmesi amaçlanmıştır. Tuzluluk stresi altında hatların gösterdiği morfolojik tepkiler bakımından aralarında önemli farklılıklar gözlemlenmiştir. Tuz yoğunluğu arttıkça kök uzunluğu, gövde uzunluğu, yaş ağırlığı ve kuru ağırlıkları azalmıştır. Yüksek dozlarda bazı hatlarda hiç çimlenme olmamıştır. 30 dS/m tuz konsantrasyonda en yüksek morfolojik sonuçlar 2, 3 ve 6 nolu hatlardan elde edilmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 13, 2022 |
Submission Date | June 7, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 1 Issue: 1 |