Çalışmanın amacı, enginar bitkisinin farklı kısımlarının sahip olduğu antioksidan kapasitenin değerlendirmesidir. Bu çalışmada bitkinin üç farklı aksamı (sap, yaprak ve brakte) incelenmiş olup, TEAC, Trolox eşdeğer antioksidan kapasitesi; FRAP, demir (III) iyonu indirgeyici antioksidan kapasite; PHEN, toplam fenolikler; TMA, toplam monomerik antosiyaninler ·OH, hidroksil radikali süpürme kapasitesi; SOS, süperoksit temizleme kapasitelerine bakılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre en yüksek toplam fenol içeriği 2013.58±81.23 μg GAE/g fw brakteden elde edilmiştir. En düşük değer 1536.12±86.71 μg GAE/g fw bitkinin sap kısmından elde edilmiştir. Antioksidan kapasiteyi ölçmek için TEAC ve FRAP yöntemleri kullanılmıştır. Buna göre en yüksek antioksidan kapasiteye sahip bitki kısmı brakteden (20.23±1.31 ve 20.23±1.31 µmol/L) tespit edilmiştir. Sonuç olarak, C. scolymus'un iyi bir antioksidan etki sergilediği ve özellikle gıda olarak tüketiminin insan sağlığı açısından önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
The study aims to evaluate the antioxidant capacity of different parts of the artichoke plant. In this study, three different parts of the plant (stem, leaf, and bract) were examined. TEAC, Trolox equivalent antioxidant capacity; FRAP, ferric reducing antioxidant power; PHEN, total phenolics; TMA, total monomeric anthocyanins ·OH, hydroxyl radical scavenging capacity; SOS, superoxide removal capacities were examined. According to the results of the study, the highest total phenol content was obtained from 2013.58±81.23 μg GAE/g fw bract. The lowest value 1536.12±86.71 μg GAE/g fw was obtained from the stem part of the plant. TEAC and FRAP methods were used to measure antioxidant capacity. Accordingly, the part of the plant with the highest antioxidant capacity was determined from bract (20.23±1.31 and 20.23±1.31 µmol/L). As a result, it was concluded that C. scolymus exhibits a good antioxidant effect, and its consumption as food is important for human health.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 13, 2022 |
Submission Date | October 10, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 1 Issue: 2 |