Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2023, Volume: 6 Issue: 2, 126 - 133, 01.03.2023
https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1173277

Abstract

Supporting Institution

TÜBİTAK- 2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı

Project Number

1919B01210231

Thanks

Desteklerinden dolayı TÜBİTAK'a teşekkür ederiz.

References

  • Abdul-Baki AA, Anderson JD. 1973. Vigor determination in soybean seed by multiple criteria. Crop Sci, 13: 630-633.
  • Acar R, Yorgancılar M, Atalay E, Yaman C. 2011. Farklı tuz uygulamalarının bezelyede (Pisum sativum L.) bağıl su içeriği, klorofil ve bitki gelişimine etkisi. Selçuk Tarım Gıda Bil Derg, 25(3): 42-46.
  • Açıkgöz E. 2001. Yem Bitkileri. Uludağ Ünv. Güçlendirme Vakfı Yayınları, No: 182, Bursa, Türkiye.
  • Ahmad P, Azooz MM, Prasad MNV. 2013. Salt stress in plants. Springer, Heidelberg, Germany, 1st ed., pp: 112.
  • Ahmed R, Howlader M, Shila A, Haque M. 2017. Effect of salinity on germination and early seedling growth of maize. Progres Agri, 28(1): 18-25.
  • Akçay E, Tan M. 2018. Farklı tuz konsantrasyonlarında kinoa (Chenopodium quinoa Willd.)’nın çimlenme özelliklerinin belirlenmesi. Alinteri J Agri Sci, 33(1): 85-91.
  • Anonymous. 2014. Grassland index. A searchable catalogue of grass and forage legumes. Food and Agriculture Organization FAO Rome, Italy, URL: http://www.fao.org/ag/AGP/AGPC/doc/GBASE/commonnames/commonsearch.htm/ (access date: June 15, 2022).
  • Ashraf M, Harris PJC. 2004. Potential biochemical indicators of salinity tolerance in plants. Plant Sci, 166: 3-16.
  • Ashraf M. 1994. Breeding for salinity tolerance in plants. Critical Rev Plant Sci, 13(1): 17-42.
  • Ateş E, Tekeli AS. 2007. Salinity tolerance of Persian clover (Trifolium resupinatum var.majus Boiss.) lines at germinaton and seedling stages. World J Agri Sci, 3: 71-79.
  • Athar HUR, Khan A, Ashraf M. 2009. Inducing salt tolerance in wheat by exogenously applied ascorbic acid through different modes. J Plant Nutri, 32(11): 1799-1817.
  • Avcı S. 2019. Macar fiğ çeşitlerinde tuzluluğun çimlenme ve fide büyümesi üzerine etkileri. Proceeding of 4th International Anatolian Agriculture, Food, Environment and Biology Congress, 20-22 April, Afyonkarahisar, Türkiye, pp: 555-564.
  • Azarafshan M, Abbaspour N. 2014. Growth and physiological parameters under salinity stress in Lotus corniculatus. Iranian J Plant Physiol, 4(2): 991-997.
  • Bağcı SA, Ekiz H, Yılmaz A. 2003. Determination of the salt tolerance of some barley genotypes and the characteristics affecting tolerance. Turkish J Agri Forestry, 27: 253-260.
  • Benlioğlu B, Ozkan U. 2015. Determination of responses of some barley cultivars (Hordeum vulgare L.) to salt stress in different doses at the germination period. Tarla Bit Mer Araş Enst Derg, 24(2): 109-114.
  • Beyazçiçek H, Yılmaz Ş. 2020. Bazı yabancı orjinli kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşitlerinde tuz stresinin çimlenme ve erken fide gelişimi üzerine etkisi. Mustafa Kemal Üniv Tarım Bil Derg, 25(2): 159-168.
  • Bilgili D, Atak M, Mavi K. 2018. Bazı ekmeklik buğday genotiplerinde NaCI stresinin çimlenme ve fide gelişimine etkisi. Mustafa Kemal Üniv Zir Fak Derg, 23(1): 85-96.
  • Bose S, Fakir OA, Islam M, Alam MK, Rashid MH, Hossain AKMZ, Hossain A. 2018. Effects of salinity on seedling and growth of four maize (Zea mays L.) cultivars under hydroponics. J Agri Stud, 5(4): 54.
  • Can E, Arslan M, Sener O, Daghan H. 2013. Response of strawberry clover (Trifolium fragiferum L.) to salinity stress. Res Crops, 14: 576-584.
  • Cowie AL, Orr BJ, Sanchez VMC, Chasek P, Crossman ND, Erlewein A, Louwagie C, Maron M, Metternicht G, Minelli S, Tengberg AE, Walter S, Welton S. 2018. Land in balance: The scientific conceptual framework for Land Degradation Neutrality. Environ Sci Pol, 79: 25-35.
  • Delgado IC, Sanchez-Raya AJ. 2007. Effects of sodium chloride and mineral nutrients on initial stages of development of sunflower life. Commun Soil Sci Plant Analy, 38: 2013-2027.
  • Demirkol G, Yilmaz N, Önal Ö. 2019. Tuz stresinin yem bezelyesi (Pisum sativum ssp. arvense L.) seçilmiş genotipinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv Tarım Doğa Derg, 22(3): 354-359.
  • Doğan R, Çarpıcı EB. 2016. Farklı tuz konsantrasyonlarının bazı tritikale hatlarının çimlenmesi üzerine etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv Doğa Bil Derg, 19(2): 130-135.
  • Dursun SD, Mikailsoy F. 2020. Tuzlu toprakların hidrokimyasal parametrelerinin laboratuvar koşullarında belirlenmesi. Anadolu Tarım Bil Derg, 35(2): 251-258.
  • Epstein E. 1985. Salt-tolerant crops: origin, development, and prospects of the concept. Plant Soil, 89: 187-198.
  • Ertekin İ, Yılmaz Ş, Atak M, Can E, Çeliktaş N. 2017. Tuz stresinin bazı yaygın fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinin çimlenmesi üzerine etkileri. Mustafa Kemal Üniv Zir Fak Derg, 22(2): 10-18.
  • Galloway A, Cables J, Parsons D, Lane P, Hall E. 2010. Growth and development of Lotus and Trifolium species under saline and waterlogging conditions. In: Proceedings of the Food Security from Sustainable Agriculture: 15th Agronomy Conference, November 15-18, Lincoln, New Zealand, pp: 15-18.
  • Gençkan MS. 1992. Yembitkileri tarımı, II. Basım, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 467, İzmir, Türkiye, pp: 180-184.
  • Ghaderi-Far F, Gherekhlo J, Alimagham M. 2010. Influence of environmental factors on seed germination and seedling emergence of yellow sweet clover (Melilotus officinalis). Planta Daninha, 28: 463-469.
  • Ghoulam C, Fares K. 2001. Effect of salinity on seed germination and early seedling growth of sugar beat (Beta vulgaris L.). Seed Sci Tech, 29: 357-364.
  • Goertz SH, Coons JM. 1989. Germination response of tepary and navy beans to sodium chloride and temperature. Hort Sci, 24(6): 923-925.
  • Gökkuş A. 2009. Yem bitkileri. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, İzmir, Türkiye, Cilt 1, pp: 40.
  • Gravandi S. 2013. The examination of different NaCl concentrations on germination, radicle length and plumule length on three cultivars of clover. Annals Biol Res, 4: 200-203.
  • Güleç Şen K. 2021. The effect salt stress the germination and seedling development of grass pea (Lathyrus sativus L.). MSc Thesis, Yozgat Bozok University, Graduate Education Institute, Department of Field Crops, Yozgat, Türkiye, pp: 68.
  • Haileselasie TH, Gselasie B. 2012. The Effect of salinity (NaCl) on germination of selected grass pea (Lathyrus sativus L.) landraces of tigray. Asian J Agri Sci, 4(2): 96-101.
  • Hannaway DB, Myers D. 2004. Birdsfoot trefoil (Lotus corniculatus L.). Oregon State University. Species Selection Information System. Birdsfoot trefoil (Lotus corniculatus) URL: http://forages.oregonstate.edu/php/fact_sheet_print_ legume.php?SpecID=12 (access date: May 12, 2022).
  • Hatipoğlu R, Avcıoğlu R. 2009. Gazalboynuzu türleri (Lotus sp.): Baklagil Yem bitkileri Cilt II. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Ankara, Türkiye, pp: 387-399.
  • ISTA. 1983. Association of official seed analysts, Seed Vigor Testing Handbook. AOSA, East Lasing, Boise, Idaho, USA, 1st ed., pp: 88.
  • ISTA. 1984. Association of official seed analysts, Rules for testing seeds. J Seed Tech, 6: 1-125.
  • Kaplan Ş, Güçlü Ş, Baytekin G, Tiryaki İ. 2015. Yonca (Medicago sativa L.) ve çayır üçgülü (Trifolium pratense L.) tohumlarının tuz ve kuraklık stresine verdikleri tepkilerin belirlenmesi. Türkiye 11. Tarla Bitkileri Kongresi, September 7-10, 2015, Çanakkale, Türkiye, pp: 562.
  • Kara T. 2002. Irrigation scheduling to present soil salinization from a shallow water table. Acta Horticul, 573: 139-151.
  • Karadağ Y, Çınar S, Taşyürek T, Gökalp S, Özkurt M, Hatipoğlu R. 2017. Orta ve geçit bölgelerine uygun gazal boynuzu (Lotus corniculatus L.) çeşitlerinin geliştirilmesi. KSÜ Doğa Bil Derg, 20: 73-77.
  • Karakullukçu E, Adak MS. 2008. Bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin tuza toleranslarının belirlenmesi. Tarım Bil Derg, 14(4): 313-319.
  • Karaoğlu M, Yalçın AM. 2018. Toprak tuzluluğu ve Iğdır ovası örneği. J Agri, 1(1): 27-41.
  • Kızılşimşek M, Süren EN. 2020. Farklı tuzluluk seviyelerinin bazı kamışsı yumak (F. arundinacea) çeşitlerin çimlenme ve erken fide gelişimi üzerine etkisi. Mustafa Kemal Üniv Tarım Bil Derg, 25(2): 189-197.
  • Kökten K, Karaköy T, Bakoğlu A, Akçura M. 2010. Determination of salinity tolerance of some lentil (Lens culunaris M.) varieties. J Food Agri Environ, 8(1): 140-143.
  • Kwiatowsky J. 1998. Salinity classification, mapping and management in Alberta. URL: http://www.agric.gov.ab.ca/sustain/soil/salinity/ (access date: May 10, 2022).
  • Majidi MM, Jazayeri MR, Mohammadinejad G. 2010. Effect of salt stress on germination characters and some ions accumulation of sainfoin (Onobrychis viciifolia Scop.) genotypes. Iranian J Rangelands Forests Plant Breed Res, 17: 256-269.
  • Maquire JD, 1962. Speed of germination aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigor. Crop Sci, 2: 176-177.
  • Okcu M. 2020. Yemlik börülce (Vigna Unguiculata L. Walp)’de tuzluluk stresinin çimlenme ve fide gelişimine etkisi. J Inst Sci Tech, 10(1): 669-676.
  • Önal Aşcı Ö, Üney H. 2016. Farklı tuz yoğunluklarının macar fiğinde (Vicia pannonica Crantz) çimlenme ve bitki gelișimine etkisi. Akad Ziraat Derg, 5(1): 29-34.
  • Önal Aşcı Ö. 2011. Salt tolerance in red clover (Trifolium pratense L.) seedlings. African J Biotech, 10(44): 8774-8781.
  • Özkurt M, Saygılı İ, Dirik KÖ. 2018. Determining the salt tolerance of some alfalfa (Medicago Sativa L.) cultivars in early growth stage. Int J Agri Nat Sci, 1(3): 251-258.
  • Saberi M, Davari A, Pouzesh H, Shahriari A. 2013. Effect of different levels of salinity and temperature on seeds germination characteristics of two range Species under laboratory condition. Int J Agri Crop Sci, 5: 1553-1559.
  • Saboora A, Kiarostami K, Behroozbayati F, Hajihashemi S. 2006. Salinity (NaCl) tolerance of wheat genotypes at germination and early seedling growth. Pakistan J Biol Sci, 9(11): 2009-2021.
  • Salisbury FB, Ross CW. 1992. Plant physiology. Wadsworth Pub Com Inc, Belmont, California, USA, 1st ed., pp: 682.
  • Şentürk B, Sivritepe H. 2015. Bezelye (Pisum sativum L.) Tohumlarında NaCl ile yapılan priming uygulamaları için en uygun protokolün belirlenmesi. Uludağ Üniv Zir Fak Derg, 29(2): 95-105.
  • Şimşek Soysal AÖ, Demirkol G, Önal Aşcı Ö, Kaşko Arıcı Y, Acar Z, Yılmaz N. 2021. Tuz stresinin tek yıllık çim (Lolium multiflorum L.)’ de çimlenme ve fide gelişim özelliklerine etkisi. Türk Tarım Doğa Bil Derg, 8(2): 301-307.
  • Şimşek Soysal AÖ, Demirkol G, Önal Aşçı Ö, Kaşko Arıcı Y, Acar Z, Yılmaz N. 2018. Tuz stresinin sorgum×sudanotu melezinde çimlenme ve fide gelişim özelliklerine etkisi. Uluslararası Tarım Yaban Hayatı Bil Derg, 4(2): 247-252.
  • Teakle NL, Real D, Colmer TD. 2006. Growth and ion relations in response to combined salinity and waterlogging in the perennial forage legumes Lotus corniculatus and Lotus tenuis. Plant Soil, 289(1): 369-383.
  • Tietel Z, Dag A, Yermiyahu U, Zipori I, Beiersdorf I, Krispin S, Ben‐Gal A. 2019. Irrigation‐induced salinity affects olive oil quality and health‐promoting properties. J Sci Food Agri, 99: 1180-1189.
  • Tolan T, Uzun S, Kardeş YM, Orman D, Özaktan H, Uzun O. 2017. Çayır üçgülü genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine NaCl konsantrasyonlarının etkileri. Türk Tarım Doğa Bil Derg, 4(2): 220-226.
  • Tomic Z, Lugic Z, Radovic J, Sokolovicd, Nesic Z, Krnjaja V. 2007. Perennial legumes and grasses stable source of quality livestock fodder feed. Biotech Anim Husband, 23(5-6): 559-572.
  • Turhan A, Șeniz V. 2010. Salt tolerance of some tomato genotypes grown in Turkey. J Food Agri Environ, 8(3-4): 332- 339.
  • Uslu ÖS, Gedik O. 2020. Bazı fiğ (Vicia sp.) çeşitlerinin tuzluluğa karşı toleransı üzerine bir araştırma. Uluslararası Anadolu Zir Müh Bil Derg, 2(2): 1-10.
  • Uzun, F, Sulak M, Uğur S. 2008. Gazal boynuzu türlerinin ülkemiz için önemi. Türk Bil Derleme Derg, 1(2): 45-54.
  • Van Hoorn JW. 1991. Development of soil salinity during germination and early seedling growth and its effect on several crops. Agri Water Manag, 20: 17-28.
  • Waghorn GC. 2008. Beneficial and detrimental effects of dietary condensed tannins for sustainable sheep and goat production- progress and challenges. Anim Feed Sci Technol, 147(1/3): 116-139.
  • Zhanwu G, Hui Z, Jicai G, Chunwu Y, Chunsheng M, Deli W. 2011. Germination responses of alfalfa (Medicago sativa L.) seeds to various salt-alkaline mixed stress. African J Agri Res, 6: 3793-3803.

The Effect of Salt Stress on the Germination and Seedling Growth Parameters in Birdsfoot Trefoil (Lotus corniculatus L.)

Year 2023, Volume: 6 Issue: 2, 126 - 133, 01.03.2023
https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1173277

Abstract

This study was carried out to determine the response of birdsfoot trefoil to salt stress during germination and seedling growth. The seeds of birdsfoot trefoil (Sarıyıldız variety) was used as material. In the study; 6 different doses of NaCl (pure water (control), 250 ppm, 750 ppm, 2500 ppm, 5000 ppm, 10000 ppm) was applied to birdsfoot trefoil seeds during germination and emergence. Germination experiment was carried out in darkness (20±2 °C) in the petri dishes according to the completely randomized design with 4 replications. Observations were made every day at the same time, seeds with radicle length exceeding 2 mm were considered germinated. According to the results of the research, salt concentrations in many features in terms of germination and seedling development were statistically significant. Increased salt concentrations negatively affected germination and seedling growth. In terms of all the properties examined the lowest values were obtained in 10000 ppm application.

Project Number

1919B01210231

References

  • Abdul-Baki AA, Anderson JD. 1973. Vigor determination in soybean seed by multiple criteria. Crop Sci, 13: 630-633.
  • Acar R, Yorgancılar M, Atalay E, Yaman C. 2011. Farklı tuz uygulamalarının bezelyede (Pisum sativum L.) bağıl su içeriği, klorofil ve bitki gelişimine etkisi. Selçuk Tarım Gıda Bil Derg, 25(3): 42-46.
  • Açıkgöz E. 2001. Yem Bitkileri. Uludağ Ünv. Güçlendirme Vakfı Yayınları, No: 182, Bursa, Türkiye.
  • Ahmad P, Azooz MM, Prasad MNV. 2013. Salt stress in plants. Springer, Heidelberg, Germany, 1st ed., pp: 112.
  • Ahmed R, Howlader M, Shila A, Haque M. 2017. Effect of salinity on germination and early seedling growth of maize. Progres Agri, 28(1): 18-25.
  • Akçay E, Tan M. 2018. Farklı tuz konsantrasyonlarında kinoa (Chenopodium quinoa Willd.)’nın çimlenme özelliklerinin belirlenmesi. Alinteri J Agri Sci, 33(1): 85-91.
  • Anonymous. 2014. Grassland index. A searchable catalogue of grass and forage legumes. Food and Agriculture Organization FAO Rome, Italy, URL: http://www.fao.org/ag/AGP/AGPC/doc/GBASE/commonnames/commonsearch.htm/ (access date: June 15, 2022).
  • Ashraf M, Harris PJC. 2004. Potential biochemical indicators of salinity tolerance in plants. Plant Sci, 166: 3-16.
  • Ashraf M. 1994. Breeding for salinity tolerance in plants. Critical Rev Plant Sci, 13(1): 17-42.
  • Ateş E, Tekeli AS. 2007. Salinity tolerance of Persian clover (Trifolium resupinatum var.majus Boiss.) lines at germinaton and seedling stages. World J Agri Sci, 3: 71-79.
  • Athar HUR, Khan A, Ashraf M. 2009. Inducing salt tolerance in wheat by exogenously applied ascorbic acid through different modes. J Plant Nutri, 32(11): 1799-1817.
  • Avcı S. 2019. Macar fiğ çeşitlerinde tuzluluğun çimlenme ve fide büyümesi üzerine etkileri. Proceeding of 4th International Anatolian Agriculture, Food, Environment and Biology Congress, 20-22 April, Afyonkarahisar, Türkiye, pp: 555-564.
  • Azarafshan M, Abbaspour N. 2014. Growth and physiological parameters under salinity stress in Lotus corniculatus. Iranian J Plant Physiol, 4(2): 991-997.
  • Bağcı SA, Ekiz H, Yılmaz A. 2003. Determination of the salt tolerance of some barley genotypes and the characteristics affecting tolerance. Turkish J Agri Forestry, 27: 253-260.
  • Benlioğlu B, Ozkan U. 2015. Determination of responses of some barley cultivars (Hordeum vulgare L.) to salt stress in different doses at the germination period. Tarla Bit Mer Araş Enst Derg, 24(2): 109-114.
  • Beyazçiçek H, Yılmaz Ş. 2020. Bazı yabancı orjinli kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşitlerinde tuz stresinin çimlenme ve erken fide gelişimi üzerine etkisi. Mustafa Kemal Üniv Tarım Bil Derg, 25(2): 159-168.
  • Bilgili D, Atak M, Mavi K. 2018. Bazı ekmeklik buğday genotiplerinde NaCI stresinin çimlenme ve fide gelişimine etkisi. Mustafa Kemal Üniv Zir Fak Derg, 23(1): 85-96.
  • Bose S, Fakir OA, Islam M, Alam MK, Rashid MH, Hossain AKMZ, Hossain A. 2018. Effects of salinity on seedling and growth of four maize (Zea mays L.) cultivars under hydroponics. J Agri Stud, 5(4): 54.
  • Can E, Arslan M, Sener O, Daghan H. 2013. Response of strawberry clover (Trifolium fragiferum L.) to salinity stress. Res Crops, 14: 576-584.
  • Cowie AL, Orr BJ, Sanchez VMC, Chasek P, Crossman ND, Erlewein A, Louwagie C, Maron M, Metternicht G, Minelli S, Tengberg AE, Walter S, Welton S. 2018. Land in balance: The scientific conceptual framework for Land Degradation Neutrality. Environ Sci Pol, 79: 25-35.
  • Delgado IC, Sanchez-Raya AJ. 2007. Effects of sodium chloride and mineral nutrients on initial stages of development of sunflower life. Commun Soil Sci Plant Analy, 38: 2013-2027.
  • Demirkol G, Yilmaz N, Önal Ö. 2019. Tuz stresinin yem bezelyesi (Pisum sativum ssp. arvense L.) seçilmiş genotipinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv Tarım Doğa Derg, 22(3): 354-359.
  • Doğan R, Çarpıcı EB. 2016. Farklı tuz konsantrasyonlarının bazı tritikale hatlarının çimlenmesi üzerine etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv Doğa Bil Derg, 19(2): 130-135.
  • Dursun SD, Mikailsoy F. 2020. Tuzlu toprakların hidrokimyasal parametrelerinin laboratuvar koşullarında belirlenmesi. Anadolu Tarım Bil Derg, 35(2): 251-258.
  • Epstein E. 1985. Salt-tolerant crops: origin, development, and prospects of the concept. Plant Soil, 89: 187-198.
  • Ertekin İ, Yılmaz Ş, Atak M, Can E, Çeliktaş N. 2017. Tuz stresinin bazı yaygın fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinin çimlenmesi üzerine etkileri. Mustafa Kemal Üniv Zir Fak Derg, 22(2): 10-18.
  • Galloway A, Cables J, Parsons D, Lane P, Hall E. 2010. Growth and development of Lotus and Trifolium species under saline and waterlogging conditions. In: Proceedings of the Food Security from Sustainable Agriculture: 15th Agronomy Conference, November 15-18, Lincoln, New Zealand, pp: 15-18.
  • Gençkan MS. 1992. Yembitkileri tarımı, II. Basım, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 467, İzmir, Türkiye, pp: 180-184.
  • Ghaderi-Far F, Gherekhlo J, Alimagham M. 2010. Influence of environmental factors on seed germination and seedling emergence of yellow sweet clover (Melilotus officinalis). Planta Daninha, 28: 463-469.
  • Ghoulam C, Fares K. 2001. Effect of salinity on seed germination and early seedling growth of sugar beat (Beta vulgaris L.). Seed Sci Tech, 29: 357-364.
  • Goertz SH, Coons JM. 1989. Germination response of tepary and navy beans to sodium chloride and temperature. Hort Sci, 24(6): 923-925.
  • Gökkuş A. 2009. Yem bitkileri. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, İzmir, Türkiye, Cilt 1, pp: 40.
  • Gravandi S. 2013. The examination of different NaCl concentrations on germination, radicle length and plumule length on three cultivars of clover. Annals Biol Res, 4: 200-203.
  • Güleç Şen K. 2021. The effect salt stress the germination and seedling development of grass pea (Lathyrus sativus L.). MSc Thesis, Yozgat Bozok University, Graduate Education Institute, Department of Field Crops, Yozgat, Türkiye, pp: 68.
  • Haileselasie TH, Gselasie B. 2012. The Effect of salinity (NaCl) on germination of selected grass pea (Lathyrus sativus L.) landraces of tigray. Asian J Agri Sci, 4(2): 96-101.
  • Hannaway DB, Myers D. 2004. Birdsfoot trefoil (Lotus corniculatus L.). Oregon State University. Species Selection Information System. Birdsfoot trefoil (Lotus corniculatus) URL: http://forages.oregonstate.edu/php/fact_sheet_print_ legume.php?SpecID=12 (access date: May 12, 2022).
  • Hatipoğlu R, Avcıoğlu R. 2009. Gazalboynuzu türleri (Lotus sp.): Baklagil Yem bitkileri Cilt II. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Ankara, Türkiye, pp: 387-399.
  • ISTA. 1983. Association of official seed analysts, Seed Vigor Testing Handbook. AOSA, East Lasing, Boise, Idaho, USA, 1st ed., pp: 88.
  • ISTA. 1984. Association of official seed analysts, Rules for testing seeds. J Seed Tech, 6: 1-125.
  • Kaplan Ş, Güçlü Ş, Baytekin G, Tiryaki İ. 2015. Yonca (Medicago sativa L.) ve çayır üçgülü (Trifolium pratense L.) tohumlarının tuz ve kuraklık stresine verdikleri tepkilerin belirlenmesi. Türkiye 11. Tarla Bitkileri Kongresi, September 7-10, 2015, Çanakkale, Türkiye, pp: 562.
  • Kara T. 2002. Irrigation scheduling to present soil salinization from a shallow water table. Acta Horticul, 573: 139-151.
  • Karadağ Y, Çınar S, Taşyürek T, Gökalp S, Özkurt M, Hatipoğlu R. 2017. Orta ve geçit bölgelerine uygun gazal boynuzu (Lotus corniculatus L.) çeşitlerinin geliştirilmesi. KSÜ Doğa Bil Derg, 20: 73-77.
  • Karakullukçu E, Adak MS. 2008. Bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin tuza toleranslarının belirlenmesi. Tarım Bil Derg, 14(4): 313-319.
  • Karaoğlu M, Yalçın AM. 2018. Toprak tuzluluğu ve Iğdır ovası örneği. J Agri, 1(1): 27-41.
  • Kızılşimşek M, Süren EN. 2020. Farklı tuzluluk seviyelerinin bazı kamışsı yumak (F. arundinacea) çeşitlerin çimlenme ve erken fide gelişimi üzerine etkisi. Mustafa Kemal Üniv Tarım Bil Derg, 25(2): 189-197.
  • Kökten K, Karaköy T, Bakoğlu A, Akçura M. 2010. Determination of salinity tolerance of some lentil (Lens culunaris M.) varieties. J Food Agri Environ, 8(1): 140-143.
  • Kwiatowsky J. 1998. Salinity classification, mapping and management in Alberta. URL: http://www.agric.gov.ab.ca/sustain/soil/salinity/ (access date: May 10, 2022).
  • Majidi MM, Jazayeri MR, Mohammadinejad G. 2010. Effect of salt stress on germination characters and some ions accumulation of sainfoin (Onobrychis viciifolia Scop.) genotypes. Iranian J Rangelands Forests Plant Breed Res, 17: 256-269.
  • Maquire JD, 1962. Speed of germination aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigor. Crop Sci, 2: 176-177.
  • Okcu M. 2020. Yemlik börülce (Vigna Unguiculata L. Walp)’de tuzluluk stresinin çimlenme ve fide gelişimine etkisi. J Inst Sci Tech, 10(1): 669-676.
  • Önal Aşcı Ö, Üney H. 2016. Farklı tuz yoğunluklarının macar fiğinde (Vicia pannonica Crantz) çimlenme ve bitki gelișimine etkisi. Akad Ziraat Derg, 5(1): 29-34.
  • Önal Aşcı Ö. 2011. Salt tolerance in red clover (Trifolium pratense L.) seedlings. African J Biotech, 10(44): 8774-8781.
  • Özkurt M, Saygılı İ, Dirik KÖ. 2018. Determining the salt tolerance of some alfalfa (Medicago Sativa L.) cultivars in early growth stage. Int J Agri Nat Sci, 1(3): 251-258.
  • Saberi M, Davari A, Pouzesh H, Shahriari A. 2013. Effect of different levels of salinity and temperature on seeds germination characteristics of two range Species under laboratory condition. Int J Agri Crop Sci, 5: 1553-1559.
  • Saboora A, Kiarostami K, Behroozbayati F, Hajihashemi S. 2006. Salinity (NaCl) tolerance of wheat genotypes at germination and early seedling growth. Pakistan J Biol Sci, 9(11): 2009-2021.
  • Salisbury FB, Ross CW. 1992. Plant physiology. Wadsworth Pub Com Inc, Belmont, California, USA, 1st ed., pp: 682.
  • Şentürk B, Sivritepe H. 2015. Bezelye (Pisum sativum L.) Tohumlarında NaCl ile yapılan priming uygulamaları için en uygun protokolün belirlenmesi. Uludağ Üniv Zir Fak Derg, 29(2): 95-105.
  • Şimşek Soysal AÖ, Demirkol G, Önal Aşcı Ö, Kaşko Arıcı Y, Acar Z, Yılmaz N. 2021. Tuz stresinin tek yıllık çim (Lolium multiflorum L.)’ de çimlenme ve fide gelişim özelliklerine etkisi. Türk Tarım Doğa Bil Derg, 8(2): 301-307.
  • Şimşek Soysal AÖ, Demirkol G, Önal Aşçı Ö, Kaşko Arıcı Y, Acar Z, Yılmaz N. 2018. Tuz stresinin sorgum×sudanotu melezinde çimlenme ve fide gelişim özelliklerine etkisi. Uluslararası Tarım Yaban Hayatı Bil Derg, 4(2): 247-252.
  • Teakle NL, Real D, Colmer TD. 2006. Growth and ion relations in response to combined salinity and waterlogging in the perennial forage legumes Lotus corniculatus and Lotus tenuis. Plant Soil, 289(1): 369-383.
  • Tietel Z, Dag A, Yermiyahu U, Zipori I, Beiersdorf I, Krispin S, Ben‐Gal A. 2019. Irrigation‐induced salinity affects olive oil quality and health‐promoting properties. J Sci Food Agri, 99: 1180-1189.
  • Tolan T, Uzun S, Kardeş YM, Orman D, Özaktan H, Uzun O. 2017. Çayır üçgülü genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine NaCl konsantrasyonlarının etkileri. Türk Tarım Doğa Bil Derg, 4(2): 220-226.
  • Tomic Z, Lugic Z, Radovic J, Sokolovicd, Nesic Z, Krnjaja V. 2007. Perennial legumes and grasses stable source of quality livestock fodder feed. Biotech Anim Husband, 23(5-6): 559-572.
  • Turhan A, Șeniz V. 2010. Salt tolerance of some tomato genotypes grown in Turkey. J Food Agri Environ, 8(3-4): 332- 339.
  • Uslu ÖS, Gedik O. 2020. Bazı fiğ (Vicia sp.) çeşitlerinin tuzluluğa karşı toleransı üzerine bir araştırma. Uluslararası Anadolu Zir Müh Bil Derg, 2(2): 1-10.
  • Uzun, F, Sulak M, Uğur S. 2008. Gazal boynuzu türlerinin ülkemiz için önemi. Türk Bil Derleme Derg, 1(2): 45-54.
  • Van Hoorn JW. 1991. Development of soil salinity during germination and early seedling growth and its effect on several crops. Agri Water Manag, 20: 17-28.
  • Waghorn GC. 2008. Beneficial and detrimental effects of dietary condensed tannins for sustainable sheep and goat production- progress and challenges. Anim Feed Sci Technol, 147(1/3): 116-139.
  • Zhanwu G, Hui Z, Jicai G, Chunwu Y, Chunsheng M, Deli W. 2011. Germination responses of alfalfa (Medicago sativa L.) seeds to various salt-alkaline mixed stress. African J Agri Res, 6: 3793-3803.
There are 69 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Articles
Authors

Serhad Büyükyıldız 0000-0003-0020-7338

Mehmet Yıldırım 0000-0001-6523-1764

Ayşe Nida Kurt 0000-0001-7752-5663

Project Number 1919B01210231
Publication Date March 1, 2023
Submission Date September 9, 2022
Acceptance Date January 16, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 6 Issue: 2

Cite

APA Büyükyıldız, S., Yıldırım, M., & Kurt, A. N. (2023). The Effect of Salt Stress on the Germination and Seedling Growth Parameters in Birdsfoot Trefoil (Lotus corniculatus L.). Black Sea Journal of Agriculture, 6(2), 126-133. https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1173277

                                                  24890