In this study, a general over view
of fishery products in Göksun district of Kahramanmaras was made and then the current
situation of fishery sector of Goksun and its potential were discussed.
Kahramanmaras, also known as the city of waters, is ranked third in the world and
ranked first in Turkey in terms of water resources. Although the Goksun
district is not located on these a coast, the fishes grown in the in land water
sare exported to 15 countries. A total of four licensed enter prises in the aquaculture
were determined in the district. All of these have been reached and data has
been collected toreveal the current situation and problems of these enter prises.
Total production capacities of these enter prise sare determined as 106
tons/year. It has been determined that poolsare not used efficiently and there are structural and managerial deficiencies of
these enter prises where also stock density is low.
Bu çalışmada, Kahramanmaraş Göksun İlçesi’ndeki su ürünleri işletmelerine genel bir bakış yapılmış ve ardından ilçe sektöründeki mevcut durum ve sahip olduğu potansiyel ele alınmıştır. Sular şehri olarak da nitelendirilen Kahramanmaraş kilometreye düşen su kaynakları bakımından dünyada üçüncü Türkiye’de birinci sırada yer almaktadır Denize kıyısı bulunmamasına rağmen iç sularında yetiştirilen balıklar toplamda 15 ülkeye ihraç edilmektedir. İlçede ruhsatlı olarak su ürünleri üretim faaliyetinde bulunan toplam dört işletme tespit edilmiş, bunların tamamına ulaşılarak, bu işletmelerin mevcut durumu ve problemlerini ortaya koymaya yönelik veriler toplanmıştır. Bu işletmelerin toplam üretim kapasiteleri 106 ton/yıl olarak saptanmıştır. Havuzların verimli kullanılmadığı, stok yoğunluğunun düşük olduğu işletmelerde yapısal ve yönetimsel eksiklikler bulunduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2018 |
Submission Date | July 6, 2018 |
Acceptance Date | September 3, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 1 Issue: 4 |