This study reveals the age-related changes in egg weight and egg shape index of native Gerze chickens of our country. With this aim, 120 native Gerze chickens at the age of eighteen weeks were placed in the house and lighting was started. Weight and shape index were determined individually for all eggs produced during the 22 weeks of the first laying and the 52 weeks of age, which is considered as the end of the production period. During this period, a total of 6913 eggs were produced. While the average weight of the eggs obtained in the first week was determined as 34.48 grams, the weight of the eggs obtained at the age of 52 weeks increased to 52.58 grams. The average egg weight during the production period was 48.32 grams. While the average egg width was calculated as 39.74 mm, the egg length was calculated as 53.76 mm. The average shape index of Gerze chickens was determined as 74.05.
Bu çalışma ülkemize ait yerli Gerze tavuklarının yumurta ağırlığı ve yumurta şekil indeksinde yaşa bağlı meydana gelen değişimleri ortaya koymaktadır. Bu amaçla on sekiz haftalık yaşta 120 yerli Gerze tavuğu kümese yerleştirilerek aydınlatma başlatılmıştır. İlk yumurtlamanın gerçekleştiği 22 hafta ile üretim dönemi sonu olarak değerlendirilen 52 haftalık yaş döneminde üretilen tüm yumurtalarda ağırlık ve şekil indeksleri bireysel olarak belirlenmiştir. Bu dönemde toplam 6913 yumurta üretilmiştir. İlk hafta elde edilen yumurtaların ortalama ağırlığı 34,48 gram olarak tespit edilirken 52 haftalık yaşta elde edilen yumurtaların ağırlığı 52,58 grama yükselmiştir. Üretim dönemi boyunca ortalama yumurta ağırlığı 48,32 gram olarak gerçekleşmiştir. Ortalama yumurta eni 39,74 mm olarak hesaplanırken, yumurta boyu 53,76 mm olarak hesaplanmıştır. Gerze tavuklarında ortalama şekil indeksi 74,05 olarak belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | October 5, 2023 |
Publication Date | October 15, 2023 |
Submission Date | May 30, 2023 |
Acceptance Date | July 16, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 4 |