Günümüzde
organik kimya alanında klasik ısıtma yöntemleri (su ve yağ banyoları, ısıtıcı
tablalar, ceketli ısıtıcılar vb.) yerine mikrodalga sentez sistemleri yaygın
olarak kullanılmaya başlanmıştır. Mikrodalgalar, organik reaksiyonlarda verim,
hız, seçicilik ve tekrarlanabilirlik artışı gibi önemli avantajlar
sağlamaktadır. Ayrıca reaksiyonların çözücüsüz ortamda gerçekleştirilmesine imkan
oluşturduğundan çevreye zararsız, temiz bir sentetik yol oluşturan modern bir
ısıtma yöntemidir. Mikrodalga ısıtma ile birçok sentez, reaktiflerde bozunma
olmadan dakikalarla ifade edilebilecek kadar kısa sürelerde ve oldukça yüksek
verimlerle gerçekleştirilmiştir. Son yıllarda kimyasal
uygulamalarda ve besin hazırlama işlemlerinde oldukça yaygınlaşmış oluşu
mikrodalgaların mikroorganizmadan gelişmiş canlılara kadar biyolojik sistemler
üzerine olumlu ve olumsuz etkilerini merak konusu haline getirmektedir. Bu
çalışmada mikrodalgaların organik sentezler ve biyolojik sistemler üzerine
etkileri birlikte değerlendirilmiştir. Özellikle mikrodalga ışının dielektrik
karakterinin sebep olduğu ve bazı durumlarda belirgin reaktivite ve seçicilik
artışları sağlayan özel mikrodalga etkinin kaynağı araştırılmıştır.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2018 |
Submission Date | December 28, 2017 |
Acceptance Date | March 29, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 1 |