Hayvancılığın
vazgeçilmez besin kaynaklarından biri de kaba yemlerdir. Bilecik ilinde 6.008
hektar çayır mera varlığından ve yem bitkileri ekilişlerinden toplam 69.334 ton
kuru ot üretimi sağlanmaktadır. İlde 44.997 BBHB mevcut olup, gerekli kaliteli
kaba yem ihtiyacı ise 205.301 tondur. Buna göre, ilde kaba yem açığı 135.958
ton iken, ihtiyacın ancak % 34’ü karşılanabilmektedir. Bilecik, 125.080 hektar
işlenebilir tarım alanına sahip olup, bu alan içerisindeki yem bitkileri ekiliş
miktarı ise 6.626 hektardır. Amaç, ilin mevcut kaba yem ihtiyacının
karşılanabilmesi için yem bitkileri ekiliş miktarı ile çayır mera alanlarının
kaba yem üretim miktarını ve kalitesini arttırabilmektir. Sorunların
aşılabilmesi için öncelikle hayvan yetiştiricilerinin kaba yemin hayvansal
üretimdeki yerini kavramaları gerekmektedir. Böylelikle yem bitkileri, nadas
alanlarının daraltılması ile münavebeye dâhil edilebilir, kaliteli bir üretim
için sertifikalı tohumluk kullanımı arttırılabilir, çayır mera alanları
üzerindeki otlatma baskısı azaltılarak daha fazla ve kaliteli üretim
sağlanabilir. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı, yem bitkilerinin
desteklenmesinde karşılaşılan engelleri kaldırılması durumunda Bilecik ilinde
kaba yem üretiminin istenilen seviyeye ulaşması mümkün olacaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2019 |
Submission Date | September 12, 2019 |
Acceptance Date | November 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 2 |