Görüntü bölütlemesinde görüntü üzerinde bir başlangıç eğrisi vererek, eğrinin hareketi ile görüntü üzerindeki objeleri sarması sağlanabilir. Burada eğri hareketine neden olan bir kısmi türevli yapı olduğu için, bu sınıfta bir bölütlemeye kısmi diferensiyel tabanlı bölütleme denilmektedir. Bu çalışmada, kısmi türevlerden oluşturulan bir matematik modelle görüntü segmentasyonu ile ilgili derin bir matematiksel analiz ve sayısal hesaplamalar bulunmaktadır. Sayısal hesaplamalarda, modele kullanıcı tarafından girilen parametrelerin incelemesi yapılmış, ayrıca bu parametrelerin yapay zeka algoritmaları ile optimizasyonu üzerinde durulmuştur. Ayrıca tüm nümerik hesapları yapan kullanıcı dostu bir arayüz uygulaması geliştirilmiştir. Uygulamadaki hesaplamalar yapay zeka algoritmaları ile yapılabilir, veya kullanıcı isterse arayüze gireceği değerlerle manuel bir hesaplamada yapabilir.
By giving an initial curve on the image in image segmentation, it can be provided to wrap the objects on the image with the movement of the curve. A segmentation in this class is called partial differential-based segmentation, since there is a partial differential structure that causes the curve motion here. In this study, there is a deep mathematical analysis and numerical calculations related to image segmentation with a mathematical model created from partial derivatives. In numerical calculations, the parameters entered into the model by the user were examined, and the optimization of these parameters with artificial intelligence algorithms was emphasized. In addition, a user-friendly interface application that performs all numerical calculations has been developed. Calculations in the user interface can be made with artificial intelligence algorithms, or if the user wishes, user can make a manual calculation with the values entered into the interface.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2021 |
Submission Date | June 15, 2021 |
Acceptance Date | September 22, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 8 Issue: 2 |