The Marmara region is a region where many fruit species can be grown with its ecological characteristics, and Bilecik province is located in the east. Bilecik province is at the forefront with its favourable structure in fruit and vegetable cultivation, thanks to the ecosystems created by the altitude differences. 29% of the land area of Bilecik is agricultural land, and 11% of the agricultural area is fruit area. When the cultivated species are examined, walnut, hazelnut, peach, olive, pomegranate, grape, fig, quince, and many other species can be grown due to the suitability of ecological conditions. According to the data of 2020, 71.034 tons of fruit are produced in an area of approximately 141 thousand decares. When the production amount data is examined in the same year, the ranking continues in the form of peach, cherry, quince, and grape. Approximately 63% of the fruit production of Bilecik province is realized in Osmaneli district. In this study, it is aimed to examine the current situation of the fruit growing potential of Bilecik province.
Marmara bölgesi ekolojik özellikleri ile birçok meyve türünün yetiştiriciliğinin yapılabildiği bir bölge olup, doğusunda Bilecik ili yer almaktadır. Bilecik ili sahip olduğu yükselti farklılıklarının ortaya çıkardığı ekosistemler sayesinde meyve ve sebze yetiştiriciliğinde elverişli bir yapıya sahip olması ile ön plandadır. Bilecik ilinin toprak varlığının %29’unu tarım alanı, tarım alanının %11’lik kısmını ise meyve alanı oluşturmaktadır. Yetiştiriciliği yapılan türler incelendiğinde ceviz, fındık, şeftali, zeytin, nar, üzüm, incir, ayva ve daha birçok tür ekolojik şartların uygunluğundan dolayı yetiştiriciliği yapılabilmektedir. 2020 yılı verilerine göre yaklaşık 141 bin dekar alanda 71.034 ton meyve üretimi gerçekleştirilmiştir. Aynı yıl üretim miktarı verileri incelendiğinde ilk sırada yer alan şeftaliyi kiraz, ayva, üzüm takip etmektedir. Osmaneli ilçesinde Bilecik ilinin meyve üretiminin yaklaşık %74’ü gerçekleşmektedir. Bu çalışmada Bilecik ilinin meyvecilik potansiyelinin mevcut durumunun incelenmesi amaçlanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2022 |
Submission Date | November 25, 2021 |
Acceptance Date | January 21, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 9 Issue: 1 |