Türkiye’nin Doğu
Karadeniz Bölgesinde yer alan Bayburt ilinde kültür balıkçılığı üretiminde son
yıllarda önemli artışlar meydana gelmiştir. Bayburt ili ve ilçelerindeki su
ürünleri üretim tesislerinde sadece gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) üretimi yapılmaktadır. 1989 yılında 9 ton olan
alabalık üretimi, 1996 yılında 15 ton, 2000 yılında 50 ton, 2005 yılında 73
ton, 2010 yılında 175 ton, 2013 yılında 404 ton, 2014 yılında 375 ton, 2015 yılında 387 ton, 2016 yılında 375 ton ve
2017 yılında 1000 ton olarak gerçekleşmiştir. Bayburt ilinde alabalık
üretiminde meydana gelen artışta en büyük faktör, ildeki baraj ve göletlerde de
ağ kafeslerde alabalık üretiminin yapılmaya başlanmasıdır. Yeni inşa edilen
baraj ve göletlerde de üretim yapılmaya başlanması ile birlikte ildeki alabalık
üretimi daha da artacaktır. Bayburt ilindeki su kaynaklarından en fazla
avcılığı yapılan balık türleri sırasıyla sazan (Cyprinus carpio), yayın (Silurus
glanis) ve alabalık (Salmo trutta)
tır. Bu çalışmada Bayburt ili su kaynakları, avlanan balık türleri, kültür
balıkları üretim miktarları, sorunlar ve sözüm önerileri ortaya konulmaya
çalışılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 1 Issue: 1 |